Gerlos

Skidorter i Österrike
Gerlos tillhör Zillertal.

En kort bit från Mayrhofen ligger den mysiga lilla alpbyn Gerlos, belägen i Zillertal-dalen. Här väntar ett idylliskt vinterparadis där du slipper liftköer samt 68 backar i varierad svårighetsgrad. Till skillnad från många andra alpbyar som ofta fokuserar mer på medelduktiga åkare samt experter, finns det gott om barnvänliga pister i Gerlos. Här hittar du också en park med roliga hopp och rails och längdåkningsspår på 12 kilometer.

När du besöker Gerlos kan du räkna med snö. Den mysiga alpbyn är nämligen belägen på 1 300 meters höjd och den högsta fallhöjden här är 1 205 meter. Vad många gillar med Gerlos är att man kan spendera ett par dagar med att utforska pisterna för att sedan testa något av de närliggande systemen, exempelvis stora glaciärsystemet Hintertux. När du väl köper liftkort i Gerlos kan du utnyttja hela Zillertal Arena, ett enormt skidområde.

Snöprognos

 • Söndag

  0,1 mm regn
  Lätt molnighet
  15°
  1 m/s
 • Måndag

  0,5 mm regn
  Lätt molnighet
  16°
  0 m/s
 • Tisdag

  1,8 mm regn
  Regnbyar
  13°
  1 m/s
Vad tycker du om Gerlos?
5
4
3
2
1
hammarling
2019-11-28
Gerlos är mycket snösäkert också sent på säsongen och erbjuder en naturupplevelse utöver det vanliga. Orten ligger på en bergsrygg och ligger därför högt upp på ca 1300 möh och därför har Gerlos fördelen att ha gott om snö långt i slutet på säsongen även om det inte finns en glaciär. Området erbjuder mycket sol då största delen av systemet sluttar söder ut. Riktigt gott om snö var det också när jag var där under vecka 12. Min skidvecka började med en dag med ihållande snöfall och dålig sikt. Därefter var det soligt och fint väder resten av veckan.

Gerlos ligger strategiskt i mitten av ett stort system som omfattar tre delar, Zell am Ziller i väster och Königsleiten/Hochkrimml-Gerlosplatte i öster. Från byn finns det två gondoler som tar åkarna upp i systemet. Den nya gondolen i Gelos går i från turistbyrån där det också finns ett nytt servicecentrum med uthyrning och deponering av skidor. Den gamla gondolen börjar där de som besöker Gerlos över dagen parkerar sina bilar. Båda gondolerna går upp en större öppen yta som fungerar som centrum för hela systemet. Här finns några restauranger och skidskolor.

Den västra delen av systemet har några liftar som tar en högre upp till toppen Isskogel om 2264 möh. På vägen passerar man Krimmlalm som är det bästa offpistområdet i systemet då det ligger högt och har torr luft. Gerlosdelen av systemet byggdes 2009 ihop med Zell am Zillertal. Vilket man vann mycket på då systemet blev så mycket större och det går att lätt nå hela systemet från Zillertal. Via några liftar kommer man sedan till högsta toppen Ubergangsjoch som är 2500 möh. Härifrån har man en fin utsikt över dalen Zillertal i väster och en god överblick skidsystemet. Här kan njuta av många röda pister i alla varianter. Alla restaurangerna i olika storlekar känns trevligt genuina i området. Trevligast av alla restaurangerna är den lilla restaurangen i Wiesenalm.

Königsleiten är den östra delen av systemet med toppen Königsleitenspitze med 2315 möh. Här finns några långa och snabba pister i skogen som är skyddade för vinden. Det bästa området att vara uti vid blåsigt väder. Larmach-Alm är en stor modern och mycket trevlig restaurang som är värd att stanna till för både värme och mat. Själva byn Köningsleiten har ganska få invånare året runt och många bostadsrätter. Byn kan därför kännas något öde i slutet på säsongen. Söder om byn ligger ett stort öppet skidområde som heter Hochkrimml-Gerlosplatte och lämpar sig bäst för barnfamiljer. Härifrån kan man på avstånd se Krimmlerfallen som är Europas högsta vattenfall i tre etapper om 140 + 100 + 140 meter. Vattenfallet är utan tvekan en sevärdhet som man kan göra en utflyt till under några timmar. Kommer man resande till Gerlos från öster så bör man ta sig tiden att stanna till. Speciellt på våren är fallen en sevärdhet när det är mycket smältvatten i fallen.

Byn Gerlos är ca en kilometer lång och efter huvudgatan ligger allt i serviceväg. Nöjeslivet i byn kretsar kring några få barer och det finns ett ”Lilla Holland” med centrum i restaurangen Cin Cin. Där holländarna har ett riktigt håll i gång med byns största after ski. Jag rekommenderar Hotel Post då det är ett riktigt bra spahotell med en fin och modern badanläggning samt god mat och bra service. Hotel Post har fördelen av att skidrummet vägg i vägg med liften och efter åkningen är det bara att vandra till hotellrummet. Priset är i den högre klassen men utan tvekan värt priset. Hotellet är ett klassiskt österrikiskt Post hotell i ordets bästa bemärkelse!

Sammanfattningsvis har Gerlos mycket bra att erbjuda i form av skidåkning i alla former i en underbar natur. Mycket snösäkert också i slutet på säsongen och garanterat mycket sol. I byn finns några riktigt bra spahotell men också några hotell i mellanprisklassen. Orten attraherar många österrikare och tyskar samt många holländare. Betyget blir 5 av 5 av Börje Hammarling.

Zackinen
2008-03-01 (Ändrad: 2008-03-19)
Gerlos är en mysig liten by en liten bit ifrån Mayrhofen. Det är lite mer fart i Mayrhofen än vad det är i Gerlos men Gerlos har också många resturanger och grejor. Gerlos skidsystem var mycket bättre än vad jag förväntade mig, Det är aldrig någon kö till gondolerna på morgonen, de har en ny och fräsch park och skidsystemet är större än vad man tror. Gerlos ligger också på mycket högre höjd än Mayrhofen så när vi var där V.8 i år så låg det gott om snö i Gerlos medan det var barmark i Mayrhofen. Ett minus är att det finns för många holländare. De finns överallt och man börjar störa sig på dem efter ett tag. Annars är det mycket fin åkning.

h_netzell
2004-11-14
Kom dit v.7 förra ses då vi kom till den lilla men charmiga byn Gerlos. Till en början visste vi inte vad vi skulle tro, det vi såg var en kyrka och ett par kor. Man kan säga att det är en lång gata som är byn typ 500m där finns det bla en väl sorterad snowboardbutik (www.hot-zone.tv) och lite skid grejjor. Gerlos anläggning har inte så jätte mycket att ge för den erfarne åkaren möjligen ett par puder repor som Holländarna har lämnat. Man åker klart systemet på en dag. Sedan finns det jätte bra komunikationer till när liggande områden som är jätte bra, Hintertux mm..
Jag skulle sattsa på Mayerhofen som ligger en bit där ifrån.

Knut_Rygh
2002-12-02
ANBEFALES:
Den gamle heisen (på sørsiden av byen) er nesten folketom. fine off-piste muligheter på øst- & vestsiden av fjellet. Større heisanlegg på nordsiden (knytet sammen med resten av Zillertal). Best av alt: Ingen skandinaver=urørt off-piste

Severdighet: den lyseblå strippebula på ca 10m2. Heter halli Galli hvis jeg ikke husker helt feil. Hvis noen kan fortelle meg hvordan det ser ut inne, så si ifra

Mest populära foto

Åkare: Sebastian Garhammer Foto: Mattias Fredriksson

Pistkarta

Pistkarta Winterpanorama Zillertal Arena 2019/20

Hemmabacke