Königsleiten

Skidorter i Österrike
Königsleiten tillhör Zillertal.

Snöprognos

 • Torsdag

  0 cm
  Halvklart
  -3°
  2 m/s
 • Fredag

  0 cm
  Halvklart
  -2°
  2 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Halvklart

  3 m/s
Vad tycker du om Königsleiten?
5
4
3
2
1
Jalle_SexIE
2003-10-20
Tja, vet inte om Köningsleiten enbart e till för familjer o galna holländare, visst, backarna e lite flacka, men de har sin charm, vill man åka ostört, inte uppleva lift köer och vill njuta av alperna på ett *soft* sätt e K-leiten helt underbart, tyvärr har svenska charter bolag börjar hitta denna lilla pärla, vi har hållt till i Zillertal i dryga 15 år och sett hur utvecklingen (både på ont och gott) skett och efter att de slog ihop K-leiten, Gerlos och ända fram till Zillertal kan ni hitta kilometerlånga pister, inga köer och som allmänt känt, mycket puder (engelskmän o holländare håller sig innanför pisten). Ni kommer att däremot att få stångas med en bunke holländare och engelsmän vid bardisken, men det är det helt klart värt :-))

Ace_DG
2003-05-22
Servus!

Köningsleiten, 1600 möh, i Österrike är i sanning en mycket liten ort. Enlig uppgift skall det bara bo 40(!) bofasta personer på själva orten. Resten är människor på genomresa, d v s turister, personal av olika slag, säsongsarbetare. Antalet bofasta bummare bedöms vara ca 0,5, i alla fall mindre än en. Orten ligger längst in i Zillerdalen, bortanför och ovanför Zell Am Ziller och Gerlos, och består mest av rätt nybyggda villor och hus i Nytyrolsk stil. Tillsammans bildar de 3 orterna något som kallas Zillertal Arena. Fr o m år 2000 har man lyckats lägga alla dessa orter under samma liftkortsystem, och faktiskt fått ett sammanhängande, om än något utsträckt, skidområde.

Alper är alltid Alper och dom spöar alltid våra fjäll, hur man än vänder på det. Zillertal Arena är inget extremt ställe med livsfarliga åk i branta högt belägna colouirer, men med rätt vägledning hittar man som alltid åk över ens förmåga. Därtill är den ”vanliga” off-pisten vid sidan av pisterna ovanligt lättåtkomlig och överskådlig. I vårt fall snöade det totalt mer än 80 cm under en 5 dagarsperiod, vilket i kombination med lättåtkomligheten gjorde att även de mindre vana skidåkarna kunde känna på lite off-piståkning.

Husberget i Köningsleiten heter naturligtvis Köningsleitenspitze, 2315 möh, och är ett alldeles utmärkt lättåtkomligt och sympatiskt skidberg. Pisterna är breda och carvingvänliga och håller förhållandevis långt in på dagen. Köer förekommer sällan på Königsleitensidan. Offpisten är överblickbar och med lite vägledning undviker man laviner, raviner, bäckar och långa promenader hem. På bergets baksida, ner mot Falschbach finns ett par svarta rykare, och om man skråar långt ut åt höger uppifrån sett, kan man få sig ett par oftast helt oåkta sidor, dock med en varning från guidehåll att snön gärna vill bli instabil här, bl a pga de rådande vindförhålllanderna. Liten varning för bäckravinen här. Åker du för långt ner får du problem med att komma över bäcken samt en mysig klättring upp!

Fortsätter man ner en pist nr 7 kommer man till Krumbachtal, med lift upp till pisterna i Gerlos. Gerlos i sig erbjuder inte just någon egen åkning värd namnet, off-pisten ej medräknad (provade aldrig här). Det märkliga är att byn Gerlos endast har en 2-stolslift för transport upp på berget.

Från Gerlos tar man sig via ett antal stolliftar upp till först Isskogel, 2362 möh, och efter lite mer transport och stolliftar till Ubergangsjoch, 2500 möh, så är man i Zell am Zillersystemet. Mestadels röda carvingpister, inte lika breda som i K-leiten, rätt bra fall på sina ställen, och överallt en mycket lättåtkomlig off-pist. Betydligt mer folk än i K-leiten.

Som tidigare antytts kan hyra en bergsguide vara väl använda pengar (som alltid f ö). Trots bergens stundom rätt beskedliga yttre finns ställen man bör undvika (som alltid).

Det Österrikiska gemytet finns som alltid, önskan att klå folk på pengar likaså, men det är ju så det skall vara! Chokolat mit Rhum, Jaegertee, och diverse fruktsnapsar värmer som bekant alltid, bärsen föreföll utspädd, men vad gör det? När det snöar 30 cm på bara nån timme kompenserar detta enkelt slika små olägenheter.

Vilka åker hit då? Tyskar i December, januari, Holländare i februari och mars, och sen är väl skidsäsongen nästan slut. Påsken erbjuder väl sedvanlig europeeisk blandning. Partyliv för folk mellan 15-30 i K-leiten, glöm det. Pubrundor, glöm det. Lyssna på tyskt föredrag på ortens planetarium (otroligt men sant!), DET kan man faktiskt göra. Är det klar himmel kan man även få kika i stjärnteleskopet, jojomän! Riktigt trevlig faktiskt.
Ok, det här låter som på ”packad å glad”, men faktum är dock att för familjer, Österrikeentusiaster och allmänt prestigelösa nyfikna skidåkare, är orten en liten pärla. En pärla är också Gunter, bergsguide och f d heli-guide i Canada, numera med egen skid- och klätterskola på orten. Hans efternamn glömde jag att skriva upp, men det var många bokstäver och slutade på ”zacher”. En hyvens karl! Snacka med honom om K-leitens ”Geheimtips”.

Mest populära foto

Åkare: Gustaf Nordenhed Foto: Kristoffer Nyquist

Pistkarta

Pistkarta Winterpanorama Zillertal Arena 2019/20

Hemmabacke