Sten, 56, släppte allt hemma och drog till alperna

Sten Nord gjorde det som många drömmer om. Han släppte vardagens lunk, packade bilen och drog till alperna på obestämd tid för att åka skidor.

Sten Nord, 56, bor till vardags i Järfälla, Stockholm där han driver cykelaffären Nords Sport & Motor i Bromma. Dagarna består till största del av att kränga och mecka med cyklar och dess tillbehör. Barnen är utflyttade och han bor tillsammans med sambo och hund i en villa i utkanten av Stockholm. Vardagen tuffar på, som för så många andra.

Men just nu skiljer sig hans vardag åt från de allra flestas. Den här vintern slog Sten (eller Stene som han oftast kallas) nämligen slag i saken och gjorde något som funnits i åtanke under en längre tid. Han lämnade allt som har med vardagen att göra i Stockholm, packade bilen, och åkte till alperna på obestämd tid, närmare bestämd Disentis i Schweiz.

När Freeride ringer Stene har han precis kommit ut ur duschen efter en lång dag utomhus, och ursäktar sig för att han inte svarade direkt.

Tjena Stene! Hur kom det sig att du drog ned till alperna bara sådär ändå?
– En vanlig vinter åker jag kanske skidor runt tre veckor. Men jag kände att det skulle vara skönt att få åka skidor regelbundet och hänga på samma ort under en längre tid. Det är också något jag känner att jag missade litegrann när jag var yngre. 

”Jag har möjligheten att göra detta och det är verkligen skönt. Jag åker hit mest för skidåkningen, men lugnet som infinner sig blir verkligen en bonus”

– Jag har möjligheten att göra detta och det är verkligen skönt. Jag åker hit mest för skidåkningen, men lugnet som infinner sig blir verkligen en bonus. Det känns skönt på något sätt att vara långt hemifrån.

Vilka reaktioner har du fått av folk?
– Nästan bara positivt! Men morsan tycker det är vansinne, fjällen räcker gott, säger hon.

”alla i min närhet tycker att jag gör något bra och att det är jättekul, säger dom i alla fall. Men det finns säkert många som tycker man är en jävla glidare”

Stene skrattar högt och fortsätter förklara att hans resa i övrigt bara blir positivt bemött.
– Barnen hejar på mig och alla i min närhet tycker att jag gör något bra och att det är jättekul, säger dom i alla fall. Men det finns säkert många som tycker man är en jävla glidare och tycker det är en lyxgrej.

Du jobbar inget eller?
– Nej, inte här. Men jag håller kontakten med jobbet via telefon och mail nästan dagligen.

Hur bor du och hur fick du tag på boende?
– Jag bor i en lägenhet på 40 kvadrat som jag hyr genom Airbnb. Och det var rätt enkelt att ordna faktiskt.

Vad får man betala i månaden för en lägenhet i Disentis under skidsäsong egentligen?
– Den kostar 12 000kr i månaden, och då ingår sängkläder och städning när jag drar.

Vad i övrigt var svårast att få till rent praktiskt?
– Hm… jag har ju valt en period som är lugnare på jobbet. Det hade inte gått att åka i maj till exempel, då är det högsäsong för en cykelförsäljare. Men annars har allt gått rätt enkelt.

Det märks att Stene njuter av tillvaron och lugnet i Schweiz och han fortsätter med största entusiasm att berätta om de stora problemen som dykt upp längs vägen… ähum.
– Det svåraste var väl att få skidorna vallade och att välja rätt tidpunkt för att få så mycket snö som möjligt kanske? Haha! Sen blev det ju ändå ett år när hela Europa fått massa varmluft. Men nu har snön äntligen kommit.

Allt låter enkelt när vi pratar med Stene. Och även om han vid något tillfälle muttrar lite över en ont knä som sätter käppar i hjulet vissa dagar, så verkar livet i övrigt vara en dans på rosor i den schweiziska byn.

Varför just Disentis i Schweiz?
– Jag fastnade för Disentis förra året när jag var här. Det var bra med snö, lugnt och stilla. Det är allt som behövs. Det här stället är raka motsatsen till exempelvis St. Anton… går man ut på kvällen så är det tyst. Det gillar jag.

Kommer du göra detta flera gånger?
– Det tror jag!

Text: Petter Elfsberg

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
13 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (13)