Lyxaffären: Andermatt kommer investera för 3,7 miljarder kronor och detta går pengarna till

Vail Resorts har nyligen köpt upp schweiziska Andermatt-Sedrun. Pengar saknas uppenbarligen inte och det amerikanska företaget som förknippas med lyx och flärd kommer att satsa närmare 4 miljarder på att  utveckla skidorten. Men vad kommer pengarna gå till egentligen?

I vintras köpte amerikanske Vail Resorts upp en majoritetsandel av Andermatt-Sedrun. I klara siffror innebär det nu att Vail Resorts, som är världens största operatör för skidorter, äger 55 procent av Andermatt-Sedrun Sport AG medan Andermatt Swiss Alps AG fortsätter att äga 40 procent. Resterande 5 procent ägs av individuella aktieägare.

Målsättningen med denna i sammanhanget gigantiska affär är mer eller mindre solklar – Andermatt ska bli en förstklassig och lyxig skidort och inblandade parter beskriver målsättningen gällande Andermatt som skidort med det målande uttrycket att bli ”The Prime Alpine Destination”.

Investeringar på berget och i byn

Affären slutfördes den 3 augusti och gick loss på 149 miljoner CHF, motsvarande över 1,5 miljarder svenska kronor. Av denna enorma summa pengar så kommer 110 miljoner CHF investeras i Andermatt-Sedrun Sport AG som kapital med en målsättning att förbättra bland annat skidliftar, snökanoner och övrig infrastruktur på berget. Resterande belopp om 39 miljoner CHF (vinsten för Andermatt-Sedrun Sport AG) kommer uteslutande gå till fortsatt utveckling av hotell, infrastruktur samt expansionen av Andermatt Reuss.

Dessutom tillkännager Andermatt Swiss Alps att bolaget öronmärker 350 miljoner CHF, det vill säga drygt 3,7 miljarder svenska kronor, för ökad gästfrihet, fastighetsutveckling och infrastruktur över de kommande tre till fem åren. I praktiken innebär det att den summan reserveras för just dessa ändamål i framtiden.

Båda parterna ser fram emot samarbetet

Sedan den 4 augusti bär Vail Resorts huvudansvaret för bolaget. Mike Goar bär den fenomenala titeln ”Vice President, Chief Operating Officer” samt ”Managing Director of Andermatt-Sedrun Sport AG”.

– Jag ser fram emot att arbeta med – och lära av – det fantastiska teamet vid Andermatt-Sedrun såväl som våra passionerade partners och dedikerade communities. Jag är glad över att vara med och stödja de viktiga investeringarna i destinationen vi gör tillsammans, vi arbetar mot att göra Andermatt-Sedrun till ett självklart resmål i Europa. Vi är stolta över att lägga till denna speciella resort i Vail Resorts nätverk och jag personligen kommer engagera mig i drift och samarbeten”, säger Mike Goar.

Det Colorado-baserade bolaget är uppenbarligen nöjda med affären. De schweiziska företagen svarar också entusiastiskt gällande affären.

– Vail Resorts är en idealisk partner på vägen mot att uppfylla våra mål om att fortsatt utveckla Andermatt och Sedrun till The Prime Alpine Destination. Jag ser fram emot ett fortsatt samarbete, de gemensamma investeringarna och Vail Resorts know-how som komplementerar vårat, säger Raphael Krucker, CEO vid Andermatt Swiss Alps AG och styrelsemedlem vid Andermatt-Sedrun Sport AG.

För oss svenskar har Andermatt blivit synonymt med makalöst bra skidåkning. Så den stora frågan återstår förstås; kommer Andermatt fortsätta leverera puder i världsklass till ett rimligt pris? Eller kommer liftkortpriserna i Andermatt kommer skjuta i taket likt de gjort i Vail (1900 svenska kronor för ett dagskort)?

Den officiella informationen gällande skipass som finns att tillgå inför kommande vinter är i skrivande stund denna:

Skipass 2022/2023

Det årliga skidpasset för området Andermatt+Sedrun+Disentis kommer fortsatt inkludera tillgång till Matterhorn Gotthard Bahn – utan extra kostnad. Epic Pass från Vail Resorts, Inc. inkluderar endast access till området Andermatt-Sedrun under vintersäsongen 2022/23.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.