Arolla recensioner

Skidorter i Schweiz
Vad tycker du om Arolla?
5
4
3
2
1
HRT
2019-01-11
Högt och snösäkert. Några enkla liftar men dom trycker upp dig på höjd när det är tösnö på andra ställen. Någon dag eller två räcker.

Peter
Peter (Gäst)
2009-10-15
Arolla är en liten station som trots sin litenhet är bland de bästa i Alperna på att erbjuda bra åkning för duktiga åkare men även funka för att ta med familjen.

Det är viktigt att slå fast att Arolla är inget alternativ för den som söker rekordtal i antal liftar, km pist mm. Däremot kan Arolla erbjuda ett fantastiskt läge på 2000 möh och en fallhöjd kring 1000m. Det är lite folk; de flesta besökarna kommer för att ha Arolla som utgångspunkt för randonee. Det finns flera stugor man kan gå till i närheten och byn ligger längs den klassiska sträckan Chamonix-Zermatt.

Liftsystemet är begränsat (endast släp) men åkningen från toppen fin hela vägen till dalen. En verkligen styrka med Arolla är att om man är en grupp med åkare av olika nivå (tex familj) kan man fortfarande åka tillsammans. Från tex toppliften finns det såväl svart, offpist, blå/röd nerfart. Man måste med andra ord inte parkera barnen/frun/flickvännen i en annan del av systemet utan kan åka ihop i liften och ta en paus ihop på topprestauranten.

Byn i Arolla är liten och har inte mycket av kvällsliv att erbjuda även om det finns några restauranter. När jag var yngre passade nog Arolla bäst som helgmål, eller delmål under en vecka (tex i kombination med Grimentz/Zinal). Idag med familj är det dock perfekt som veckomål. Vill man ha omväxling till Arolla kan man ju enkelt ta en tur ner i dalen till Evolene.

s-ss
2008-05-09
Säkert finns det fler svenskar, men också finnar som har besökt Arolla. Vi var där i påskas och trivdes mycket bra. Vi steg två gånger just till Cabane des Vignettes och en gång till Pas des Chevres, som ligger på vägen till Cabane des Dix.

Om man tar liften ända upp, lönar det sig att åka till högra sidan. Om snön är bra, får man hitta sina egna orörda puderlinjer. Men den vänstra korta liften är nog också bra, därifrån kan man lätt åka till lilla skogen bredvid backarna, som tyvärr är flack, men annars rolig.

Vi bodde i Hotel Mount Collon och fick utmärkt, personligt betjäning. Fast hotellet är kanske lite sjabbig, är det ovillkorligen värt att besöka.

Alec
Alec (Gäst)
2005-10-13
Har varit i Arolla (och Evolene) 2 år i rad, 2003/4 & 2004/5. Gammal liftsyetem, endast 2 långa knapplift, ca 2 & 2,5 km långa. De pistade backarna är inte så svåra, och det är knappt någon där, men det som är bäst är att knappt någon åker off pist, så om det har dumpat så har du minst en veckas örörd åkning framför dig. Att äta vid stugan på 3000m är rätt mysigt. Helicopter åkning erbjuds.Ingen park eller hopp finns. Största anledning att åka hit - off pist och inge köar/ingen trängsel alls. Åk inte hit om du inte gillar att köra en bergsväg utan räcke, med friktionsdäck, med en 90 graders högersväng, med 200m stup!

Oscar Fors
Oscar Fors (Gäst)
2001-09-27
Jo, Arolla är ju lite "off the track" vilket gör att anläggningen är ett tillhåll för familjer och turare. Från Arolla går man vanligtvis till hyttorna Vignettes och Diss om jag inte missminner mig. Dessutom kan man klättra på berget Pigne d'Arolla http://www.bielefeldt.de/arolla.htm

Pisterna är väl platta för mångas smak skulle jag tro, men eftersom man är nästan ensam är det ok. Stort minus för knappliftarna drar ner betyget.

Robert Blomquist
Robert Blomquist (Gäst)
2001-08-27
Jovisst!

Jag har oxå varit i Arolla. Åkte bara uppför dock. Vi var ett gäng som startade en randonnétur där. Men visst kunde jag se att system skulle räcka för en dags åkande, i alla fall om det fanns nysnö. Och inte var det någon liftkö att prata om heller. Orten ligger tydligen bra till för skidbestigare och eftersom jag gillar små orter så jag sätter betyget tre!

Henrik Persson
Henrik Persson (Gäst)
2001-02-06
Knappliftens Mecka!
Dra ett streck mellan Verbier och Zermatt. Mitt mellan de båda giganterna ligger en mycket liten ort, Arolla.
Den ligger högt, 2000 möh. Vägen dit är smal och ringlar sig längs en smal väg. Se upp för postbussen och andra breda fordon! Vi hade tur och mötte dem på rätt ställe. Två mycket långa knappliftar tar dig 999(!) meter högre upp och du har en inte alltför avancerat åkning framför dig.

Arolla byggdes av belgare på 50/60-talet och verkar inte ha rörts nämvärt sedan dess. Systemet har fem knappliftar varav de två längsta är värda att åka. Dessa tar dig alltså längst upp i systemet, om man nu kan kalla det system, så finns en trevlig toppstuga. Backarna är blandade, svarta, röda och blåa. Jag skulle tro att de röda dominerar.

När vi var där fanns det ganska gott om snö, men det var lite uppåkt. Liftkortet inköptes till det enorma priset av 14 CHF, 75 KR. Halva priset gäller hela januari, så passa på att besöka Arolla då. Vi lyckades dock hitta några schyssta repor. Det blir lite brantare ner mot byn och här finns fina lössnöfält ovan trädgränsen.

I Arolla är man relativt ensam om snön. Det är nog sällan något annat än homies och skolklasser som åker där. Väl värt ett besök åtminstone en dag. Tre dagar eller en vecka är på tok för mycket.
Är det några fler svenskar som varit där?!