Bansko

Skidorter i Bulgarien
Bulgarien är kanske inte det mest kända skidlandet men faktum är att Bansko är en utmärkt skidanläggning. Skidorten ligger cirka två timmar med bil söder om huvudstaden Sofia, vid Pirinbergens fot. Det är Bulgariens bästa skidort och den håller faktiskt måttet, även om den kan behöva rustas upp lite. Här finns det goda möjligheter för bra offpiståkning. Systemet är lagom stort och passar utmärkt för en veckas skidåkning, afterski och underhållning.

Du kan komma upp till 2 600 meters höjd med liftarna. Se dock till att vara så tidigt ute som du bara kan då det snabbt kan skapas långa köer vid gondolen. Här finns inga gröna backar alls, de allra flesta är röda. Med en längsta fallhöjd på 1 664 meter och totalt 16 liftar att använda sig av är Bansko ett bra val för den som vill åka skidor utan att det kostar alltför mycket.

Snöprognos

 • Onsdag

  0,5 mm regn
  Molnigt

  1 m/s
 • Torsdag

  0,4 mm regn
  Sol

  1 m/s
 • Fredag

  0 cm
  Halvklart

  1 m/s
Vad tycker du om Bansko?
5
4
3
2
1
Marjan
Marjan (Gäst)
2020-02-04
Väldigt bra pister, god mat och sol alla dagar i veckan. Rekommenderar varmt

peter olofsson
peter olofsson (Gäst)
2019-05-08
jag och mina tonårssöner vad i Bansko februari 2019. Flyg Kastrup-sofia, buss 15 mil till Bansko i mörker.
Hotell Zara med pool och god man hade shuttleservice till/från backen. Man åker en gondol 20 min "fram till backarna" men åter kan man åka skidor ända ner. Bra och snabba sittliftar, välpreparerat, gott om snö, varierande åkning och en fallhöjd på 1600 m längsta löpen 1,5 mil !!!. vi åkte fem dagar --- toppskidåkning !

Ersay
Ersay (Gäst)
2017-12-02
Bra pister gott om snö god mat prisvärd Bansko

Rickard
Rickard (Gäst)
2017-11-22
Bulgarien må vara ett klåpigt land, men ack så roligt!
Bansko är en bra skidort med ”alpkänsla”. Men bra mycket billigare. Åk hit, man ångrar sig inte. 4-5 dagar känns lagom, systemet är inte as stort.


André
André (Gäst)
2015-02-06
Sitter på flygplatsen efter en vecka i Bansko.
Haft en riktigt bra vecka men med vissa glöm inte/tänk på:

# gondol liften går inte på fullfart vilket medför extrems köer.
Detta för att visa myndigheterna att det behövs ännu en lift.
Pga området är nationalpark.
Kom i tid (när liften öppnar) om du inte vill stå i kö flera timmar.

Går att ta taxi från byn till samma ställe som gondolen stannar. 10leva

Underbar offpiståkning med mycket snö.
Akta för laviner. Vi råkade utlösa en liten.

Kostnader
Flyg wizz air ca 1000kr ink snowboard
Hotell ca 1700kr för vecka
Transfer från Sofia 200kr enkelt.
www.resorthoppa.com

Gjorde av med ca 7500kr i kontanter men söp och åt som ett svin.

Ett besök på karaokebar är ett måste!
Gammal gubbe som har en bar med mycket häng från de som jobbar på orten.

2007-03-29
Jag och en kamrat reste till Bansko den 6e januari 2007. Vi flög med Penguin Travel från Köpenhamn, en resa som tog ungefär 2½ timme. Efter ankomsten till den lilla öststats-flygplatsen väntade en 3½ timmar lång bussresa. Vi valde att bo på det billigaste hotellet vi kunde hitta, Hotel Elena. Det var litet men ganska familjärt, man kände sig välkommen och i deras egna restaurang kan man både äta och dricka för en billig penning.

Snowboardåkningen var sådär mestadels pga. dåligt med snö. De få pister som trots allt var öppna var antingen missskötta eller mycket isiga. Någon konsult borde lära bulgarerna att sköta liftsystemet. Ett tips till folk som väljer Bansko är att antingen vara tidiga vid liften (de öppnar 08:30) eller sena (efter 11) då köerna är ganska långa då. Våran vecka var det lågsäsong och då vi vid misstag kom till liften kring 10 fick vi stå i ganska lång kö. Jag undrar hur lång kön blir vid högsäsong. Trots dålig snö så hade vi en ganska bra vecka mest pga den fantastiska solen! Vi slutade dagarna kring 1 och satt i backen med varsin kall brewski och mådde kalas. Nattlivet var sådär, mest pga avsaknaden av folk tyvärr. Ölen ute på nattklubben ligger kring 25kr, något dyrare än väntat tyvärr...

Jag åker gärna till Bansko igen, dock ca en månad senare nästa gång. Jag betalade 3500 kr för 6 dagar med flyg och frukost vilket är billigt jämfört mot andra orter. Jag brände ca 300kr per dag men då ingick en stadig middag och ganska mycket öl o drinkar.

Om du vill åka till ett lagom stort system och där du kan känna dig som en kung i baren utan att bränna för mycket pengar så är Bansko ditt ställe, försök dock pricka in en vecka med mycket snö och sol så kommer du nog inte ångra dig.

v_gurra
2007-01-04
Jag kan rekomendera Bansko med varmt hjärta, en eller två veckor men sedan är det nog slut på det roliga.
När jag var där jan 2004 var det bra med snö och noll med andra människor, åkningen är ganska varierad och offpisten i grytan i mitten av systemet är ok. Ölen (Kamenitza blev en favorit) , ozon och maten var piss billig och ganska god.

Sedan är det inte helt fel med lite Sovjet nostalgi! Vakter med Kalashnikovs på flygplatsen, motorvägar som helt plötsligt slutar i en grusväg och betong komplex där folk inte borde bo men gör det.

Resan gick på ca 5000 spänn med flyg från Köpenhamn. AirBulgaria ett mycket "modernt" flygbolag................

Oskarbk
2006-10-27
Bansko är helt underbart, det kom ca en meter snö när vi var där så offpisten var full med puder och mycket lätttillgänglig. offpisten var aldrig uppkörd av andra än en själv. Pisterna var mycket välpistade, manchester hela förmiddan! ca 30 sek liftkö. liftsystemet var inte jättelikt men räckte mer än väl för en vecka.

Allt i bulgarien är snorbilligt, fick med mig ett para armada jp vs julien årets modell för 1000 kronor utan bindning och med en lätt kosmetisk skada, originalpris var hissnande 1500 kronor. Ölen var som billigast 5kr/0,5l på krogen.

Det enda som kändes öststat var deras kassa flygplats, under all kritik, planet hem var försenat med ca 2h. ankomsthallen var väl stor som fyra vardagsrum, där fick vi nätt och jämt plats 500 pers, hela tiden stående eftersom det fanns typ 10 sittplatser.

Men billigt, resa, boende, liftkort, frukost & middag till det fasila priset av 5500 kr, inte så illa.

Åk till Bansko!

sundberg84
2006-02-09
Sitter hemma i Helsingborg, precis duschat och packat upp skidkläderna. Kroppen är ömm, huden har en något brunare ton än för en vecka sen och minnena från en veckas skidsemester i bulgarien irrar runder i huvudet.

Första tankarna av bulgarien är "bratislava" från filmen eurotrip. De skitiga östatskomplexen ligger lika tätt som de slaktade bilarna och invånarna på sina hästar och kärror. Vägarna måste nog vara det sämst underhållna i europa och skylten "No money allowed" i passkontrollen säger en hel del. I luften hänger konstant en lukt av vedeldning och förorening.

När man närmar sig bansko ändrar sig allt detta rätt så mycket. De flotta (men billiga) hotellen ligger tätt, barerna ökar i kvantitet och man ser att man närmar sig ett område med lite mer pengar. Massvis med påbörjade hus står under vinteråret öde och byggjobbarna har väl tagit skydd från den bulgariska kylan. Investeringarna som görs på alla nya hus avslöjar att man hoppas på en ökning av turister och att man kanske ska kunna konkurrera med alperna om några år.

Väl framme vid gondolliften som tar en upp på berget ökar turisterna. Majoriteten är bulgarer, ryssar och britter men en och annan skandinav hörs pratande i kön. Gondolliften är byggd 2005 och hela skitsystemet verkar inte vara mycket äldre. Hela systemet är mycket fräscht och pistmaskinerna går varje natt. Backarna består av röda och blåa samt en svart backe med total fallhöjd på 1700m (200m mindre än whistler!). Dock är antalet pistar långt ifrån alpernas stora system men de man pratar med tror på en utbyggnad snart. Offpisten kördes hårt och var bra.

Det går nog inte att komma undan att jämföra med alperna och storleken på systemet drar ner betyget på bansko. Vi hade dock inga svårtigheter alls att slå ihjäl en vecka i systemet. Generellt var det mindre folk så man har mer yta för sig själv vilket ökar betyget. Sen att en 0,5l öl kostar runt tio kronor är ju inte fel alls.

Bansko - Bulgarien är en oupptäckt pärla! Åk!

Mest populära foto

Åkare: Ola Melin Foto: Johan Åkesson

Pistkarta

Pistkarta Bansko

Närliggande skidorter

Hemmabacke

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer