Foppolo

Skidorter i Italien
Breda, fina pister, spännande offpist och folktomma backar – skidorten finns och heter Foppolo. Den italienska skidorten ligger endast två timmar från Milano och alldeles i anknytning till skidorten San Simone. För dig som är van vid fantastiska alpbyar i Tyrolen kommer Foppolo förmodligen inte att få dig att tappa hakan. Däremot erbjuds lugn och behaglig skidåkning utan tusentals irriterande åkare. Du kan förvänta dig breda pister som ligger med bra utspridning från varandra.

Samtidigt är det lätt att hålla kostnaderna nere när du besöker Foppolo. Anledningen? Staden Bergamo ligger alldeles intill och hit kan du flyga för ett par hundralappar med RyanAir. Även liftkortet är billigt för en veckas åkning och du kan hitta bra pister för hela familjen. Här finns dessutom riktigt bra offpist, både mer avancerad och barnvänlig. Höjdskillnaden ligger mellan 1 610 meter och 2 160 meter.

Snöprognos

 • Fredag

  0,1 cm snö
  Kraftigt slask
  -1°
  3 m/s
 • Lördag

  0,2 cm snö
  Halvklart
  -0°
  2 m/s
 • Söndag

  0,6 mm regn
  Halvklart

  1 m/s
Vad tycker du om Foppolo?
5
4
3
2
1
Kurre
Kurre (Gäst)
2018-03-21
Alternativ till svenska fjällen?
Den största fördelen med Foppolo är närheten till Bergamo - dit man kan flyga med Ryanair från Skavsta.

Man kommer till Bergamo på kvällen vid åtta och då kan man antingen hyra bil och köra själv, boka en transfer via hotellet ( gjorde vi - kostade 90 EUR för en minibuss). Det tar en ca en timme med bil från flygplatsen till Foppolo. Går tyvärr inte nån buss till Foppolo så sent på kvällen.

Vi hade läst Chris recension och bodde därför på Albergo Carona, som ligger i Carona - några km från Foppolo. Om man är ute efter hålligång är detta fel ställe att bo på - det är en liten sömnig by som bara lever upp på helgerna när det kommer folk från Milano. I byn Foppolo är det betydligt fler hotell och restauranger, men det är inte nåt vidare hålligång där heller.

Albergo Carona är ett helt OK hotell, med mycket rimliga priser och god rustik mat. Om man är finsmakare och vill betala lite mer så kan vi rekommendera Locanda Dei Cantu, som är lite fräschare och har fantastisk mat.

Skidområdet Carona är inte så stort, kan väl jämföras med Bydalen ungefär, men man har långa fyrstolsliftar utan köer - vilket gör att åkningen blir "effektiv". För de som kan, vågar o vill finns det mycket yta för offpist vid sidan av de pistade nedfarterna. För små barn finns en barnbacke med lift typ transportband.
Nedfarterna är väl preparerade och breda o fina, men det är inget för den som söker extrem åkning.

Det går att köpa liftkort som även gäller för Foppolos skidområde ( man kan åka skidor imellan ) , men min rekommendation är att man kanske kan prova det en dag, inte mer. I Foppolo finns bara ett fåtal nedfarter som man snabbt tröttnar på. En av liftarna ( längst upp till vänster ) som finns på pistkartan försvann i en lavin för 10 år sedan - men man är inte så snabb på att uppdatera......
Liftkort för sex dagar ( Foppolo/Carona ) kostade 138 EUR / person.

Skidområdet San Simone var tyvärr stängt denna säsong pga nån konflikt mellan ägare och kommunen. Man hoppas på att det löser sej till nästa säsong - i så fall kan man åka skidbuss dit och få lite ytterligare variation.

Vi hyrde utrustning på plats - kostade 60 EUR per person för sex dagar - överkomligt.

Vid hemresan kan man om man vill ta reguljärbuss in till Bergamo på morgonen ( 3,5 EUR ), låsa in väskorna på stationen och ta en dags sightseeing i stan. Citta Alta - gamla stan - ligger på en höjd och är mkt sevärt.
Flyget hem går 20:30 så man får en full dag i Bergamo.

Sammanfattningsvis - inget för experter eller nöjeslystna, men rekommenderas för barnfamiljer som inte vill bli ruinerade, samt för oss lite äldre som söker skön manchesteråkning, avkoppling och god italiensk mat.

Chris10
2013-04-02
Vi var 2 familjer, med barn mellan 6-9 år. Vi var där v.10 2013. Vi bodde i Carona, ingen stor by. Ligger på andra sidan berget mot Foppolo. Vi bodde hos Emilia på Albergo Carona, helt OK ställe. Dock har de grym mat, 4-rätters italiensk middag varje dag. Helt suveränt. System är inte jättestort, men vi ser detta som ett mkt gott alternativ till att åka någonstans i Norden, och det är inte jättedyrt. Under veckan var det nästan inget folk i backarna. Gissar att det vissa dagar var lika många åkare på Carona-sidan som det var personal i liftar, restauranger och butik :-). På Foppolo-sidan var det lite mer folk, skolklasser osv.
På Foppolo-sidan är det rött upptill i systemet och blått neråt. I Carona är det genomgående rött och lite blått.
Det finns möjligheter till offpist om man önskar, lätt tillgängligt vid sidan om backen och vill man knalla så finns det massor. Det är inte bråk om offpisten.
Vi hamnade på ca 25-30' kr för oss alla 4 med alla utlägg inkluderat, resa, boende med halvpension, dryck, liftkort, mat och fika i backen för oss 4, tycker jag är mkt bra pris.

Sammanfattning: grym mat på Albergo Carona och även på "Blåbäret" i backen. Restaurangen på toppen mellan Foppolo och Carona har väldigt fin utsikt. Systemet är litet, men fullgott för en barnfamilj. Finns lite möjligheter till offpist för den som ösnkar detta och allt slutar ner på samma ställe i stort sätt, men åker inte vilse. Perfekt om man vill introducera barnen på lite offpist.

Claes Nordlander
Claes Nordlander (Gäst)
2005-11-09
Har varit där 2 ggr -04 och -05 och kommer att återvända i feb -06 igen. Resan med Ryanair kostar i år 375 kr tor med alla avgifter.(bokat tidigt)Hotell med halvpension i Carona med en superb 5 rätters italiensk middag inkl liftkort kostar 52 euro/natt. Skidåkningsmässigt lite bättre än Åre och är man där i veckorna är man ganska ensam i backarna förutom en del engelsmän. Milanesarna kommer på helgerna. San Simone ligger bredvid dit det går gratis skidbuss. Lite snösäkrare (norrsida)och här finns en restaurang i backen med fantastisk mat och dryck. Offpist möjligheter finns. Negativt kan det kännas med ganska många knappliftar men man vänjer sig fort.

Bizz
2005-10-17
Jag var där vecka 8 2005. Tyvärr var det min första alpresa så jag kan bara jämföra med svenska orter.
Först ska det sägas att det var snöbrist i foppolo när jag var där, drygt en tredjedel av området var stängt och det var lite tunt snötäcke även där det var öppet vilket självklart drog ner betyget. Orten ligger ju ganska lågt så det är lite sämre snösäkerhet där än "riktiga" alperna.
Den åkningen jag kunde bedöma var i alla fall helt okej, blandad lutning och en hel del skönt breda pister. Förutsättningarna för bra offpist fanns där, bättre än den svenska medelskidorten men knappast i klass med de riktiga alporterna att döma av detman har sett i filmer osv.
Så skidåkningen klart godkänt.
Byn däremot var riktigt tråkig, den kändes närmast övergiven men de som jobbade där hävdade att den var överfull runt jul och nyår. Byn ligger också som på sidorna i en gryta så man får traska många höjdmeter för att komma till exempelvis affären. Men Foppolos stora fördel är ju närheten till staden Bergamo som ryanair flyger extremt billigt till. Själva orten har också en låg prisklass, liftkortet kostade oss bara 700 kr för en vecka (jag tror inte vi fick rabatt för snöbristen). Så om man värdesätter en kort transfertid och vill komma till alperna till samma pris som man får betala för en vecka i åre så är det Foppolo ett bra alternativ. Annars tycker jag att man bör satsa på en av de riktiga alporterna.

Skidresor

 • Go West

Pistkarta

Pistkarta Foppolo

Hemmabacke