Hakuba

Skidorter i Japan
Hakuba innefattar även Hakuba Cortina, Happo One, Tsugaike Kogen

Hakuba är en by på den japanska huvudön, Honshu. Ibland brukar Hakuba också räknas som den största skidorten på Honshu, men det är en sanning med modifikation. Skidåkningen i Hakuba sker nämligen på flera olika skidorter som ligger längst dalen och som man tar sig mellan med buss. Även om skidorterna är åtskilda och har olika liftsystem går det dock sen några år tillbaka att köpa säsongskort som gäller för hela Hakuba-dalen, ett erbjudande som tyvärr bara finns som säsongskort.

I Hakuba-dalen räknas det vanligtvis in 6 skidsystem - Hakuba 47/Goryu, Happo One, Iwatake, Tsugaike Kogen, Norikura och Hakuba Cortina. De har alla olika karaktär och olika regler kring åkning, men generellt kan sägas att det successivt lättas upp på reglerna kring offpist och mer och mer blir tillåtet - något som inte är självklart i japanska skidorter.

Historiskt är Hakuba och skidorten Happo One mest känt för att ha anordnat alpingrenarna i vinter-OS 1998. Varför det landade just i Hakuba och ganska enkelt att förstå, jämfört med många andra japanska skidorter levererar Hakuba och Happo One betydligt större fallhöjd, dryga 1000 meter liftburet, och det finns också gott om terräng ovanför trädgräns. Det är helt enkelt betydligt mer alp-lika berg i Hakuba än vad som finns på många andra skidorter i Japan.
Vad tycker du om Hakuba?
5
4
3
2
1
dompow
2020-01-05
Vilken upplevelse! Nedan följer en sammanställning av de olika skidområdena i Hakuba vi kom i kontakt med.

Vi åkte till Hakuba vecka 5, 2019. FWT2019 var där veckan innan och ni kan kolla upp förhållandena som mötte oss. Året innan hade Jon Olsson besökt Hakuba och hans filmer kan också vara värda att titta på. Dock kan det vara bra att känna till att veckan innan FWT2019 så var förhållandena inte alls bra, och dagen efter vi åkt vidare så regnade det. Men vi hade det riktigt bra och kom att prova de olika skidsystemen som utgör Hakuba. Första morgonen åkte vi taxi(till Cortina), men kom därefter att ta skidbussar… med skidor inne i bussen. Japan är annorlunda och detta med skidbussarna känns som del av den annorlunda upplevelsen. Att sedan åka stolliftar utan bygel, eller någonstans att vila skidor/benen på, är en annan. Faktum är att en del av liftarna kanske hängt med lite väl länge, men det är väl inte för liftarna som man åker till Japan. Luncherna är ”japanska” och självklart stötte vi på japanska skidåkare i Pikachu dräkter. Sedan var snön ”japansk”… helt underbar.

Snöförhållandena första dagen i Cortina var fantastiska, men vår favorit kom att bli Hakuba 47. I Cortina behöver man inte ta en kurs för att åka i speciellt avspärrade/avsynade lössnöområden, utan det är bara att åka. Cortina, men även de andra områdena i Hakuba, är dock inte jättestora så se till att vara bland de första, för du kommer inte vara ensam om lössnön. Det är bra att ha lärt sig pist kartan för du vill inte stå och fundera vart du skall åka. Cortina var jättebra, men nackdelen är att Cortina ligger långt från Hakuba centrum och kräver skidbussbyte för att nås, om man inte bor där eller i närliggande områden.

Vi åkte också i Tsugaike Kogen och det rankar vi nog som bättre än Cortina. Jon Olssons Hakuba film är från Tsugaike och vi kan väl bara bekräfta att det är så bra som han gör gällande. För att åka i avspärrade/avsynade lössnöområden behöver man här gå en kurs och skriva på ett avtal om att man är medveten om att det kostar om de behöver rädda en. Jag, tillika förälder, tycker jag detta koncept är otroligt bra. Sedan kan det vara bra att veta att Tsugaike har riktigt branta områden, men vissa kan man gå på längre ned, där det blir lite mer mänskligt. Det finns också en serpentinpist i ett av områdena, som kan nyttjas om man känner att man behöver komma ifrån området. Tsugaike kan verkligen rekommenderas.

Sedan åkte vi också i Happo One, vilket är ett mer högalpint område med alpkänsla. Det var i dessa backar man höll de alpina grenarna för OS 1998 i Nagano/Hakuba. När vi åkte i Happo One så blåste det, och då det inte är skogsåkning så var snön rätt hårt packad. Dock var det många som turade från toppstationen. Några vi pratade med hade åkt ned på sidan som vetter mot Tsugaike/Cortina som såg rätt bra ut men de fick dock gå mycket för att ta sig tillbaka till byn. Happo One är största skidområdet och under rätt förhållanden så borde det vara riktigt bra, men blev inte vår favorit.

Hakuba 47 gillade vi. Det ligger också nära Hakuba centrum. Skall man åka i avspärrade/avsynade lössnöområden här behöver man gå en kurs, skriva på avtal och åka med en överdragströja. Avtalet bygger på att man skall lämna in överdragströjan vid ett klockslag. De är väldigt tydliga med att missar du det med en minut så får du betala enligt det avtal du skrivit på. Men detta gör att de verkligen vet om de behöver ge sig ut och leta efter någon. Jättebra system. Hakuba 47 är sammankopplad med Goryu, om än att bästa lössnöområdena ligger i Hakuba 47.

Åker man första gången till Japan för att åka skidor så är Hakuba helt klart ett bra alternativ, men vi skulle också åka dit igen. Att vi sedan lätt kunde ta bus/Shinkansen till Tokyo och turista några dagar gjorde det inte sämre.


Mest populära foto

Åkare: Kirstine Brørup Nielsen Foto: Mark Virgin

Skidresor

  • Active Ski
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer