Mayrhofen recensioner

Skidorter i Österrike
Vad tycker du om Mayrhofen?
5
4
3
2
1
nilsakesson
2020-04-14
Jag har velat skriva denna recensionen länge men i cornatider får man mycket tid till övers så nu kommer den.
Jag gjorde en säsong i Mayrhofen 2017/2018 och njöt av varje sekund. Mycket snö som kom tidigt, i mängd och höll länge. En by som är i lagom storlek, prisnivå och fantastisk tillgänglighet. Jag köpte ett Tirol snow card vilket ger tillgänglighet till 90 liftsystem i Tyrolen som gäller från 1:a oktober till 15:e maj för endast 825 eur. Totalt blev det 110 skiddagar i 8 olika system.
Den 2 december på Malmö central hoppade jag in i en Volvo 740 med två killar som skulle till Bad Gastein och som jag hittat på Facebook och äventyret började.

BOENDE:
Jag hittade via Facebook en plats i en lägenhet på Gasthof Zillertal. Numera är det ett av få ställen där man kan leva som skibum och där man inte får boendet via jobb som inte är extremt dyrt. Efter en forumfråga här på freeride hoppade en Kalle in i lägenheten med och vi var tre i en 4-bäddslägga. Huset har 6 säsongarlägenheter och resten för korttidsgäster. På entreplan fanns det en bar där det varje måndag anordnades beerpong turneringar där de flesta av byns säsongare deltog i. Själva lägenheterna är väldigt spartanska och man betalar ett högt pris för låg standard. På hemsidan låter det bättre än det är och managern kan vara ett pain in the ass men är man chill som person går det bra. Vill man inte jobba så får man ta att skippa egen tid då du sover i samma rum som tre andra och lite fuktiga väggar. Det var bra häng iaf och vi var rätt fria att göra som vi ville. Alla som jobbar där bor också i huset så man träffar många vänner varje dag och det är lätt att före eller efter en skiddag stöta på en polare för att hänka på att åka eller spela biljard i baren.
Bussen stannar precis utanför och tar 5 min till liften. Om man väljer att gå tar det 7 min till tågstationen eller 10-15 till byn/liften.

COMMUNITY:
Jag ville till Österrike men valde bort Bad Gastein och St: Anton p.g.a. mycket svenskar. I Mayrhofen finns det mest britter eller nederländare. Fler och fler Israeler hittar dit varje år också. Totalt var vi 7 svenskar i byn.
Medelålder är gissningsvis 25 och i.o.m. en f.d. park som sponsrats av VANS är många park rats. De flesta har ett jobb då det annars är svårt med boendet.

SKIDÅKNING:
Med liftkortet får du åka med tåget och bussarna gratis vilket gör att du kan röra dig mellan alla anläggningarna i Zillertal enkelt, snabbt och öppnar upp för väldigt många kilometer åkning. Bluebird puder görs gärna i Kaltenbach eller Penken/Mayhrofen. Tree runs finns det mycket av i Zell am Ziller och Hitntertux är en upplevelse i sig med fantastisk skidåkning och utsikt.
Liftarna i hela dalen är moderna, snabba och väldigt bekväma. Huvudgondolen som går upp på det ena berget penken är sagd att vara den modernaste gondolen i världen. Väl där uppe är det ett brett system med mycket pist men när man kommer upp på höjden en bit finns det långa offpiståk att hitta med.
På flera ställen kan man lägga skidorna på axeln och på bara några minuter till fots hittar man helt orörda faces i dagar efter snöfall.
Backarna ligger som på två sidor av en "dal" så när solen är framme kan hitta hårda backar även på eftermiddagen då dom varit i skuggan länge. På tal om hård backe ligger även Österrikes brantaste backe i Harakiri på skuggsidan och görs bäst i att åka på morgonen innan den blir en isbana med ordentlig lutning.
Parken är mittpunkten och en stor hängplats. Tre jump lines och en mycket lång jib line har det varit de senaste åren med en egen lift som gör det lätt att lap:a. Restaurangen Grillhof bredvid med en väldigt stor uteservering fylld av hammockar och beanbags är en naturlig mötesplats för alla på berget.
Det är sällan man kan ta skidorna hela vägen ner till dalen p.g.a. en hemsk väg och dålig snö så man tar gondolen ner igen. Den håller öppet 1 timma längre än resten av liftarna så att första Aprés ski-ölen kan tas på höjden.
Det andra berget Ahorn är ganska litet och näst intill obefintlig offpist och men har inte så mycket folk och backen går hela vägen ner till dalen så man kan åka och åka och åka. Perfekt som ett första eller sista åk för dagen. Längst upp finns en stooooor iglo med en bar.

BYN:
När man kommer ner med gondolen står man mitt i byns centrum. Rakt fram ligger ett slakteriet Gasser med en ringlande kö långt utanför dörrarna då den är väldigt populär att äta sin schnitzelsemmel eller käsetasche eller någon annan godhet.
Till vänster dunkar musiken från Ice-bar vilket lockar fram mer än en partybritts dansande. Helst håller man sig därifrån för att slippa en kaskadspya eller slagsmål.
Längs gatan ligger det mycket caféer och restauranger men är i allmänhet en ganska lugn by.
Säsongarnas oas är scotties. En pub i engelsk anda och fullsmockad så att brandskyddsmyndigheten i Sverige hade svimmat. Ibland är det livespelningar och fullt röj och ibland är det en dartkväll men några öl, allt beroende på dagen därpås väder. Om man vill dansa vidare i natten kan man röra sig mot Harakiri bar eller Bruck n' stadl. Något som saknas är ett ställe med en afterski-trubadur där man kan skråla ut sweet caroline tre tonarter för högt.

SNOWBOMBING:
Sista veckan på säsongen avslutas med festivalen Snowbombing. Byn invaderas av 7000 partybritter och det händer saker överallt. DJ-sets i backen, liften och långt i på småtimmarna. Spelningar i skogen, byn och i tennisklubbens väldigt stora inomhushall. Yoga på berget, parad i byn och häftiga utklädnader är bara exempel. Vare sig man gillar drum n bass, rap, house etc. eller inte är det en häftig upplevelse.

SLUTLIGEN:
Denna vintern bodde jag i München och var flertalet gånger i Zillertal då det är så lätta att ta sig dit. 2 timmar från München och 1 timma från Innsbruck gör det snabbt med transfer. Garanterat kommer jag att komma tillbaka då det är en fantastisk skidåkning. Freerides egen artikel om Mayrhofen är bra och ger lite inspiration den med. Tror jag fick med det mesta.
Tack för mig

Eva Bergander
Eva Bergander (Gäst)
2020-03-25
Superskönt skidort!

Jens Rasmussen
Jens Rasmussen (Gäst)
2019-05-07
Bra utgångspunkt i ett gigantiskt område. Glaciären Hintertux är nog den mest lättillgängliga offpist jag åkt. Med guide kan du nog åka orört veckovis. Vi hyrde guide som tog oss ned på baksidan av glaciären i ett helt orört åk på 2200 fallhöjdsmetrar. Annars är Österrike som en klocka.All kommunikation och liftsystem bara fungerar, inget man behöver fundera på. Rekommenderas starkt!


jozzet
2018-02-19
Tillbringade 4 skiddagar i Zillertal under v 6. Bodde i Vorlanerbach som är en liten by i Tux mellan Mayrhofen och Hintertux. Smidigt då köerna till gondolen upp inte är lika avskräckande som nere i Mayrhofen upp till Penken. Dessutom kan man åka skidor ända ner till byn.
Åkte i Mayrhofen, Hintertux och Hochzillertal/Hochfügen.
Hela Zillertal är ett fantastiskt område med en variation som är svårslagen i alperna. Vi hade bil vilket underlättar men gratis skidbussar går frekvent. Trots att det var 14 dagar sedan nysnön senast kom och mycket var uppkört så fanns gott om intressanta områden att utforska för freerideåkning. Med en liten dump så finns oändliga möjligheter.
Backarna är välpreparerade och ingen trängsel.

Positiv överaskning var Hochzillertal och Hochfügen. Hochfügen är ett omtalat freerideparadis där världseliten kör tävlingar. Vi fick ett underbart offpist åk till vänster om Zillertal shuttle. 1000 m fallhöjd. Blandat med fria ytor, raviner, drop och skog. Sista biten går i tät skog men man kommer till en slinga för kälkar som tar en tillbaka till liften.
I Mayrhofen är baksidan i riktning från liften 8er Horbergjochs suverän där man kommer ner i dalen tillbaka mot Parken. Man kan också tura upp till vänster från liften utmed kammen.

Itzak
2017-12-15
Trevlig ort i Zillertal med nära till Hintertuxens glaciäråkning. När jag varit här har jag bott i Lanersbach vilket är en mysig liten by snäppet högre upp från själva staden. Finns riktigt bra offpistmöjligheter om du tar kabinen Eggalm och sedan ankaren Bellspitzlift för att sedan gå uppför kammen. Finns bra puderåkning kring Rastkogel också.
Mayrhofen har bra piståkning med långa sköna åk, mycket sittliftar. De har också en riktigt bra park med allt från 3 stora big air, till massor av olika rail/bonk/spine/walls/pipe-features.
Bra utbud med goa ölställen, helt ok after ski samt rätt bra mat.
Hintertuxen är också riktigt go!!

Henrik
Henrik (Gäst)
2013-03-12
Varit där 2 ggr, i mars, ena gången med kompisar och andra gången med familjen. Byn ligger 2 h från Munchens flygplats, så det är enkelt att hyra bil och ta sig dit på egen hand. När jag har varit där har det varit vår och nästan snöfritt nere i byn, men bra med snö i backarna, perfekt!

Jag har bott centralt med gångavstånd till Penken och Ahorn för att slippa den ibland opålitliga skidbussen. Åker sällan off pist eller festar sent, så jag uttalar mig inte om det. Byn är trevlig, men inte direkt charmig. Bergen är vackra, liftarna moderna, backarna fina men de blir rätt sönderkörda efter lunch och pistningen borde kanske vara lite bättre. Rätt många rika ryssar med begränsad skidförmåga, men så är det väl i hela alperna nu för tiden. Inget jättesystem, men tillsammans med övriga system i Zillertal räcker det mer än väl. En seriös fun park mitt i solen med yngre publik, perfekt om man tillhör den målgruppen. Rätt billigt, aldrig mer än 4 euro för en öl, en gulasch för ca 5.

Rekommenderar nått åk i lilla Ahorn på förmiddagen för att slippa kön till Penken som uppstår efter 08.30. Enda trängseln är upp på morgonen och ner på eftermiddagen, annars är liftköerna pyttesmå i mars.

Bäst är Hintertux vid fint väder, helt fantastiskt! Men undvik om det blåser.

Andreas
Andreas (Gäst)
2012-03-06
Ett bra system med inte så mycket folk. Passar kanske allra bäst om man kan tänka sig åka runt lite med buss eller bil till övriga system i Tuxertal som är väldigt bra, annars lite smått för en vecka.
Var där 2012 1 dag vecka 9 och hade dumpat rejält under natten innan.

+Väldigt få folk som åker offpist. Kunde åka orörd offpist precis utanför pisten hela dagen efter snöfall.
+Hade inte pistat vissa backar bl.a. pist 17 efter snöfall. Har aldrig varit med om liknande. Den svarta backen var fylld med 30-50 cm nysnö och bara att köra om och om igen.
+Inte mycket köer, trots vecka 9.

-Pistar väldigt sporadiskt efter snöfall (om man prioriterar piståkning).
-Kunde ersatt några släpliftar med modernare.
-Ahorn - vad är det här för något sjukt system???
-Eggalm hänger lite klumpigt samman med övriga systemet för att ta sig tillbaka ifrån. Ta definitivt inte bussen dit/därifrån, det är 10 resor värre.

Rebecka Swane
Rebecka Swane (Gäst)
2011-03-18
Varning för Hotel Gasthof Brucke.

Just kommit hem från Mayrhofen, som var toppen. Varnar dock för Hotel Gasthof Brucke. Vi hade inbrott i vårat hotellrum. Personalen på hotellet kunde inte förklara det och i in- och utpasseringsloggen för vår dörr fanns inget registrerat förutom när vi själva gått in och ut. Polisen kunde inte se någon skada på balkongdörr, fönster eller hotellrumsdörren. Vi frågade då om det innebär att man kan ta sig in i hotellrummen utan nyckel från hotellet vilket polisen bekräftade.

Hotellpersonalen hanterade hela situationen på ett väldigt tråkigt sätt och med otroligt snipig attityd.

Så, undvik Hotel Gasthof Brucke.

Tjing!

Rebecka

phillep
2010-05-06
Mayrhofen, stället för dig som vill ha ett härligt uteliv kombinerat med en glassig skidåkning. Mayrhofen erbjuder ett stort val av backar, allt från barnområde till den extrema Harakiri. Offpisten är relativt bra. Ett tips för dig som skall dit och aldrig förr beskökt Mayrhofen är att vara uppe tidigt och ta en av de första liftarna upp, annars finns det risk för långa köer. Om det är soligt och fint väder är Hintertux ett hett alternativ.

aaxxeel
2010-03-23
Ett riktig trevligt skidort med skidåkning i världsklass.
Varierat med backar som passar hela familjen.
Det finns bra off-pister också den som vågar ge sig på det!! =D

Det är det ända stället i alperna som jag har varit på och det går knappt att jämföra med svenska bergen!

Ha det trevligt om ni åker dit!

/Axel