Oppdal recensioner

Skidorter i Norge
Vad tycker du om Oppdal?
5
4
3
2
1
PapaTomas
2023-04-11
Oppdal är en riktigt bra skidort med fantastiska liftnära offpist möjligheter.

Jag har varit i Oppdal ganska många gånger både under sportlov och påsklov, och det är nästan aldrig några köer. Den nya 6-stolsliften i Vangslia har öppnat upp fantastisk offpist direkt vid liften. Om jag jämför med Åre så är offpisten lika bra och varierad, men mycket enklare att nå. Där man i Åre behöver ta 3 liftar för att ta sig tillbaka till toppen så behöver man här bara ta 1 lift för att ta samma åk igen.

Runt Hovden, en annan del av Oppdal finns lite mer lekfull offpist med många små klippor och många olika variationer

Ådalen kan jämföras med gamla tusenmetern i Åre. Stora öppna ytor och några branter och klippor.

Stölen är flackare men där finns ändå mycket roligt att hitta. Bland annat några bäckraviner och gles skog.

Jag kan varmt rekommendera Oppdal. Jag tycker det är lite konstigt att inte fler upptäckt detta ställe.
Oppdal är en liten stad där det mesta finns. Kan nås med tåg från Trondheim och Oslo.

Nackdelarna då? Ja liftarna är lite gamla, och mest släpliftar. Långa transporter mellan de olika delarna av systemet. Restauranger i backen är inte mycket att tala om.

Bästa restaurang i backen: pizzerian på toppen av Hovden med riktig Italiensk pizza - värt ett besök för både pizza och utsikt tvärs över dalen.

JanLindquist
2023-03-27 (Ändrad: 2023-03-27)
Vi gästade Oppdal måndag till torsdag v.12. Var väldigt få människor i backarna, så inga köer alls. Riktigt rolig, liftnära offpist och dessutom superfina pister, som höll sig bra hela dagen. Vi kommer att komma tillbaka, var så säker. Boendet var nere i Hovden, ca 600 meter från liften, vilket kanske var dumt.BrolleGBG
2022-03-28
Jämför Oppdal främst med Myrkdalen då båda orter erbjuder liknande förutsättningar och avstånd från min hemort (Göteborg)
Bodde 1 vecka på "Øvre Vangstunet 11, Oppdal" via Airbnb. Boendet ligger precis vid nya liften "Vangsliexpress" och detta boende kan varmt rek för upp till 4st.

Oppdal är uppdelat i 3 små system (Vangslia, Hovden och Stølen) där de två första erbjuder mer avancerad åkning.
Liftkort 2100 norska för 1 vecka.

Fördelar:
*Stora pistade ytor tillgängliga och vid snödump blir valmöjligheterna riktigt många! Större pistade områden än Myrkalen. Offpist ej utforskad i större omfattning då förutsättningarna inte var helt bra sista veckan i Mars -22. Men spåren utanför pisten bevisade vad som pågått innan ;)

*Få åkare - under vardagar var det "lika många i backen som antalet anställda" - bara att åka in i liften! På lördagen var det dock 20 pers vid 6-stolsliften - fanns risk för "kö" :)

*...Nya liften "Vangsliexpress" (6sits inkl vindskydd) vintern 21-22 gör det mkt smidigt att nå toppen. Mittstation ger möjlighet att bara ta de enklare (men fina) backarna i bottendelen.

*Miljön! Otroligt vackert och nästan lite "mini-alp känsla" jmf med Myrk som upplevs lite mer ordinärt

*Oppdal är en stor by med affärer och restauranger etc. betydligt enklare att handla etc än i Myrkdalen

Nackdelar:
*transporterna mellan systemen är som andra redan skrivit tråkiga, spec vid blötsnö/dåligt glid får man staka en del. Varför inte komplettera med enklare, korta släpliftar på några strategiska ställen?


Bestående minnen är sol, vacker miljö, nästan tomma backar och fin manchester! Oppdal kommer besökas igen och då hoppas jag på en rejäl snödump också! En vecka med nästan bara piståkning blev lite tjatigt sista 2 dagarna men komplettera detta med offpist och jag är helt nöjd!


Per Kraft
Per Kraft (Gäst)
2021-09-08
Skidort med stor variation och bra off pist på flera olika fjäll och i varierande väderstreck.
Det blir ganska mycket platt skrååkning mellan de olika liftsystemen, men inga köer och vackra vyer.

Maria Härdig
Maria Härdig (Gäst)
2021-09-08
Älskar Oppdal

Björn
Björn (Gäst)
2020-02-27
Vi är i Oppdal vecka 9 och det är galet på många sätt. Till skillnad från i Sverige så har norrmännen häromkring sportlov vecka 8 så i princip alla åkte hem när vi kom. Knappt en människa i backarna och barnbacken bredvid huset stängde tom när vi skulle ta lunch eftersom vi var de enda som var där.

När vi kom hade det kommit fyra decimeter med puder och ett enormt utspritt system gör att de stora liftnära off-pistområdena knappt är uppkörda flera dagar efter. Backarna i övrigt är rejält varierande men transportsträckorna mellan liftarna är ibland långa.

Emil
Emil (Gäst)
2018-12-22
Var där med familjen i mars 2018.
Skidsystemet var öde, i stort sett tomt på åkare förutom fri flyt som gjorde skidtest och alpinträningar.
Branta och välpistade backar finns i Oppdal. Lite snällare offpist på toppen med bra snö och stora ytor. Skogsåkningen var riktigt bra.
Jämfört med andra orter i Skandinavien ligger Oppdal god tvåa efter Narvik på min lista. Det finns ju även offpist i bra klass på fjällen runtom Oppdal att upptäcka.
Oppdal är en riktig stad (skolor, centrum, tågstation, cafeer...) vilket jag gillar. Välpreparerad lägdåkning finns ju självklart. (jo det ligger ju som sagt i Norge).
Bra stämning på folket vi träffade.
Så blir helheten bedömd. Och vi åker dit i vinter igen:)

TM16
2017-12-02
Bra möjligheter till offpist men det är nästan det enda. Övrigt trevlig personal i systemet.

TM
TM (Gäst)
2009-12-02
Oppdal er definitivt best i Skandinavia på frikjøring kanskje unntatt Røldal og Stranda. At det fins gjerder med piggtråd i offpisten må man regne med i Norge, for det drives landbruk sommerstid. Oppdal er i hvert fall 1000 ganger bedre enn Åre. Den beste offpisten er Paradiset i Hovden (framsiden av fjellet, ned mot den vesle Sletvold-heisen), vestsida i Hovden, vestsida i Vangslia, helt ut og forbi Skarsembekkdalen, Ådalen (særlig skiers right for heisen, se bilde derfra her: http://www.facebook.com/album.php?aid=113776&id=133718074213&ref=mf ), Skarbekkdalen og Kinnpiken.

Med litt stifinnerevner finner du urørt pudder ukesvis etter siste snøfall.

Dessuten blir parken bedre og bedre, med tre linjer med masse hopp og rails. Og det er ALDRI heiskø. Spør du meg er Oppdal klart best i Nord-Europa.

lekatt
2008-02-14
Som student i Trondheim over ett ar blev det ett ganska frekvent farande till denna ort som ar fin efter idogt snoande utanfor sportlovens horder av folk o fa.
Det finns ratt sa manga mojligheter att aka pa pudersno. Man kan ta de en serie T-liftar fran huvudliften (langst till vaster/syd) anda upp och sedan ta sig snett uppat pa den topp som ligger till hoger, sedan far man sig ett ak som dar lutningen kan valjas sjalv. Fint ak aven i slutet av sasongen med slafssno (om man gillar det). Man kan ta sig upp till toppen varpa en slags ravin blir synlig vars andra sida kan nas fran ett annat liftsystem, har finns det ganska bra mojligheter till fina ak om man ar tidigt ute.
Annars ar det att ta sittliften ungefar i mitten av anlaggningen och aka i bjorkskogen. Det finns ocksa en par ratt fina sluttningar med diger lutning som kanske kan vara lavinfarliga om det ar sadant fore. Helt klart finns det manga ytor bade har och dar som inbjuder till bra ak.