Poiana Brasov

Skidorter i Rumänien

Poiana Brasov Snöprognos

 • Söndag
  0,7 in regn
  Regn
  53°F
  1 mph
 • Måndag
  0,1 in regn
  Duggregn / sol
  60°F
  2 mph
 • Tisdag
  0 ft
  Halvklart
  60°F
  3 mph

Fakta om Poiana Brasov

Nedfarter (Totalt: 10)
Grön Nybörjare:0
Blå Lätt:4
Röd Medelnivå:3
Svart Avancerad / expert:3
Konstsnö:4 st nedfarter
Längsta nedfart:9383 ft
Total pistlängd:6,8 miles

Liftar (Totalt: 11)
Liftkapacitet:  7000 personer / timme

Fallhöjd
Poiana Brasov Fallhöjd
Högsta punkt: 5915 ft
Fallhöjd: 2536 ft
Lägsta punkt: 3379 ft

Längdskidåkning
Spår:1,9 miles
Upplysta spår:0 miles
Konstsnö:0 miles

Områden
Barnområden:1
Land: Rumänien
Brasov

Recensioner av Poiana Brasov

Vad tycker du om Poiana Brasov?
5
4
3
2
1
Roooban
Roooban (Gäst)
2012-01-25
Jag var där två dagar i januari 2012. Helt OK med snö men som svensk skulle jag inte rekommendera någon att åka till Rumänien enbart för skidåkningen. Jag tycker personligen att åkningen pga av den hyfsat höga fallhöjden, ca 700 meter, var roligare än Sälen men inte ens i Närheten av Åre. Men om man ändå är i trakten kan det vara idé att ställa sig på laggen ett par dar. Jag skulle rekommendera att man inte åker hit en helgdag. Jag åkte söndag och måndag. Kön till kabinbananorna och gondolerna var minst halvtimmeslång (kan ha varit längre) på söndagen. Måndagen var helt OK, inga köer alls. Skidhyra var billigt, ca 100 kr per dag, utrustningen var ganska modern men titta inte på skidbelagen (jag lovar att du förblir lyckligare om du bara accepterar och lossas som ingenting). Liftkorten var inte jättebilliga, ett dagskort 125 Lei, typ 280 kr. De har även system med poäng som man köper, besvärligt att behöva tänka på det kan jag tycka men det lönar sig säkert om det är mycket köer och man inte hinner så många åk på en dag. Lite irriterande kan vara att de om det är lite folk i liftarna slutar sälja t.ex. två- och fyratimmarskorten för att de i så fall tjänsar mer på att sälja poäng om folk åker många åk. Mycket irriterande.

Vad gäller maten i backen är den under all kritik men man får ha överseende eftersom den endast kostar typ 30-40 kr. Åk hit för att bo billigt på schyssta hotell, äta billigt, skratta åt de bedrövligt pistade backarna, ignorera skidornas tillstånd, tänk inte på köperna och drick mycket öl med den mycket trevliga rumänska lokalbefolkningen som i regel pratar utmärkt engelska. Jag hade några fantastiska dagar även om detta inte är ett paradis för skidåkningens skull.

Mullret
Mullret (Gäst)
2009-06-20
Var där runt 1976 och då var det den billigaste resan man kunde hitta. Glada i hågen åkte jag och två kompisar dit. Spriten var nästan gratis... Så det blev som det blev. Vi växlade svart vilket var mycket förbjudet. Reseledaren påpekade att svartväxlaren ofta hamnade direkt i fängelse. På vägen mellan hotellet och skidbacken låg mycket riktigt ett fängelse som luftade fångarna 0700-1900 alla dagar i den yttre fånggården oavsett väder.

Hotellet hade gemensamhetsbastu, men det var mest räliga ryskor som frekventerade denna snöns oas. I resan ingick ett besök på en krog uppe i backen, där det serverades vildsvin. Man fick ett helrör vodka per skalle. När alla var bra i gasen släppte de in vildsvinskultingarna vilket resulterade i mangrant hopp upp på borden. Till detta dragspelsmusik och ett d-a hallå....

Hovmästaren på hotellet tjatade till sig en dag med oss killar, så vi hyrde skidor till honom. I backen åkte han i sin tjänstemundering, dvs frack. Oförglömligt. Flickor, svartväxling och vodka var hans mantra. Nykter var han aldrig.

Hemresan skulle förtagas från huvudstaden, men vi hyrde en bil och körde till Vlad Draculas borg i stället. Intressant kille. Soppan tog slut och när vi frågade efter vägen skuttade alla iväg som kaniner. Umgås med utlänningar var mycket förbjudet på den tiden. I alla fall kom vi till hotellet runt 0200 på morgonkulan, lämnade bilnycklarna i receptionen ( de "visste" redan var vi ställt bilen, den delen av information funkade bra i Rumänien ) och somnade gott.

Hemresan företogs i något utrangerat ryskt plan där stolarna inte gick att låsa ordentligt. När käket skulle serveras fick vi gurka och fläsk. Piloterna fick fettranden på fläsket... Otroligt men sant.

För pengarna och upplevelen ger jag denna ort godkänt, skidåkningen var ungefär som i Vemdalen.

Men denna resa faller aldrig i glömska, det är helt säkert.

Johan_Mansson
2009-06-03
Om man åke till Poiana Brasov måste man tänka igenom vissa saker.
Vill du sitta ta det lungt och dricka billig öl och kanske ta ett åk eller åker du dit för att åka skidor seriöst?
Vill man bara dricka öl är allt bra men vill man åka skidor måste du vara beredd på att du faktiskt befinner dig i Rumänien.

Till och börja med, glöm piståkningen. Backen är bra, snön finns men tyvärr är pisterna fulla med sten, snökanonena står outnyttjade och skidortes abitioner är vid fotknölarna. Det skulle kunna vara ett toppenställe men rumänsk organisation totalt ointresse för förbättringar gör att piståkningen oftast är riktig usel.

Offpisten däremot kan vara riktigt riktigt bra, snön är lätt och fin och det är lätt att hitta fina ytor att åka på. Kommer det ett ordentligt dump under veckan kan du räkna med att ha hela systemet för sig själv. På helgerna är det oftast glest fram till lunch då det börjar fylla på. Med lite lokalkännedom är det inga problem att åka ospårat fram hela dagen.

Prisnivån på liftkort börjar närma sig Alperna och med tanke på vad man får är det en ripoff. Räkna med att litarna går i mån av folk på veckorna och att ledningen utan vidare kan få för sig att stänga vissa liftar. Vill man köpa liftkort går det bra men billigast är att betala liftgubben direkt. Gör det snyggt så åker du lift för nästan halva priset.

Skantz
2006-01-14
Jo det är ett bra berg. 700 fallhöjdmeter vid den vänstra kabinen lite mer. Bergen här är inte de största/högsta i Rumänska Karpaterna men de är väldigt aggresiva jämfört med Sverige och alperna. Men Poiana är 1800m öh högst och är skogsbeklätt berg som lutar på bra nog fint här och där, dock är det lite dåligt med lutning där i mellan. Ett bra berg för att åka bra skogsskidåkning och pisterna han jag inte testa (som vanligt) men som det såg ut så är det som det ofta är nere på kontinenten väldigt dåligt pistat. All snö som faller här är torr torr puder på samiska "Galmma Muohta" på svenska Torr kall lös vintersnö. Så då är det väldigt vanligt med dålig botten. När jag var där vintern 05-06 var det tog bra med snö längst upp bitvis bottenlös puder (över 1 meter)men den sista tredje delen av berget gick inte åka i skogen utan du var tvungen och åka den så kallade pisten, de har inga snökanoner så pisten den sista biten bestod av ca 2-3dm puder utan botten som de hade pistat en gång, stack upp lite jord så att säga. Skönt för övrigt att den var öppen. En sak man bör tänka på är att det är väldigt lätt att man bara förljer fallinjen och hamnar i helt fel dalgång eftersom bergen är så spetsiga så är det omöjligt att skråa tillbaka så det är bara och begrunda vart du hmnade när du väl är nere.

Deuce Bigalow
Deuce Bigalow (Gäst)
2006-01-05
Intressant åkning! Inte alls åkt puder men att åka "hem" dit mina föräldrar kommer ifårn och åka skidor med släktingar var helkul! Vodkan vet jag inget om inte heller ölen men sååå mycket roligare åkning på pisten än i sverige. Som sagt ibland kasst med snö, förra året fick dom ingen snö alls... vi va på ett annat berg också som jag inte minns namnet på men som ligger i rumänien, inte så långt ifrån. Det var inte sinaia men hursomhelst så verkade det vara ett offpist paradis i mina ögon (vet ej åker inte offpizzzd). peace out.

N/A
(Gäst)
2004-10-19
Ja!! Allt är positiv!!
Billigt och bra ställe som kan lätt konkurera med andra resmål. Jag var där flera gånger och jag ska resa dit igen. I weekend kan vara långa köar vid kabinbana (förra året)men naturligtvis att det finns många turister under januari. Annars allt är perfekt.Lika billigt som förut. Bra standard.

patrik_j
2004-03-19
Håller med tidigare skribenter (var där -94) men vill också tipsa om orten sinaia som ligger ca en timmes bilväg från poiana brasov, är man i poiana brasov så tala med skidskolechefen och hör om inte han kan ordna en resa till sinaia, alt. ta en taxi...inte allt för dyrt... högt berg med en enorm gryta där man åker... 2 liftar och 5-6 nedfarter och allt utanför har man helt för sig själv... (mycket roliga raviner)

spOnkan
2002-10-02
Jag var i Poiana Brasov 1997 och jag måste säga att det var en av de roligaste resor jag någonsin gjort. Skidåkningen är mycket varierande. Vi kom dit första dagen och då vräkte snön ner, bra åkning i skogen. Dagen efter var det 50 cm puder och rena drömmen. Inte en rumän utanför pisten och man kunde åka puder 1 meter från pisten. I 3 dagar var det kanonbra, sedan blev det tyvärr värmebölja (15+) och liftarna stängde i 2 dagar. Osäker snötillgång vill säga. Orten har varit med i Powder eftersom snön som faller här är betydligt lättare än i Alperna, mer lik den nordamerikanska.

Landet Rumänien är dock största delen av upplevelsen. Vodka på tetrapak - 5 kr/liter, Middag på dyraste hotellet - 20 kr för en saftig björnstek, och resten är lika billigt. Liftkortet för en vecka 300 kr. Visserligen för 5 år sedan, men prisnivån är säkert helt acceptabel fortfarande. Hotellen var fullt dugliga och nattlivet också. Kan rekommendera att åka hit för upplevelsens skull, och om det är snö, även skidåkningen. Missa inte Ceaucescus palats i Bukarest.

Arne Mast
Arne Mast (Gäst)
2000-06-09
Poiana Brasov är en av Rumäniens största skidorter och den bästa också. Det är ett system med kabinbana, och diverse andra liftar, sammanlagd fallhöjd ca 900 meter. Systemet är bra och effektivt och det är aldrig köer. Allt puder får du för dig själv och skogsåkningen är helt suverän, när det snöar vill säga. Ibland kan det vara ont om snö men när snön kommer är den OTROLIG. Orten har varit med i powdermag som ett puderparadis och det kan det vara när vädret vill. Ett plus är att allt är så billigt så att du tror att priserna är fel....5kr = 1 liter vodka 1kr = 1 öl. Och liftkort för en vecka = 300 kr. Tänk då på att Poiana Brasov är en av de lyxigaste resmålen i Rumänien.

Mest populära foto

Åkare: ? Foto: Frida Jansson

Pistkarta

Pistkarta Poiana Brasov

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer