Romme Alpin recensioner (Sida 6)

Skidorter i Sverige
Vad tycker du om Romme Alpin?
Oldrider
2014-02-03
Jag är positivt överraskad. Fallhöjden är ingen den bästa, men Romme ligger nära tillhands för en 1-dag eller 2-dagars helgtripp.

SJUKT långa liftköer vid Solklinten. Kortare vid sydliften, och helt obefintliga liftköer på nordliften. Hela dagen. Skitbra, men undvik Solklinten i största möjliga mån, där står alltid massor av folk och vill köa.

Mycket trevliga backar, jag är positivt överraskad faktiskt. De har lämnat mycket små skogsdungar och enstaka tallar mitt i backen, och backarna är lite lagom "slingrande och skogsmysiga", inte sådär superbreda och raka. Det ger lite intima och mysiga skogsbackar.

Främst för lite blåbärsåkare. Perfekt nu när ungarna och frugan börjat åka skidor, riktigt trevliga backar med träd och skogsklungor mitt i backarna. Kolla in deras liftkarta och kolla in videon för t.ex. Tallbacken (26), så ser ni vad jag menar: http://www.rommealpin.se/pistkarta__1053

Freeride behöver för övrigt byta ut liftkartan de har för Romme, de har byggt ut! Nordliften och alla nordbackarna är icke-existerande på Freeride! Det var där det var NOLL kö hela dagen lång. Liften är rätt kort, fallhöjden inte så imponerande, men i och med att Nordstolen är snabb och det inte existerar köer är man snabbt uppe igen och kan åka.

... SJUKT lång kö till lunch på toppstugan. Nästa gång ska jag prova Värdshuset, kan ju inte vara värre än en 30-40 minuters kö till mat på toppstugan. Hoppas jag.

3,5 skidor ger jag i betyg. Med tanke på hur nära det ligger. Vill man ha mer fallhöjd får man åka mer norrut. Men eftersom det inte går att välja 3,5 i betyg, så fr jag ge 3 då. Vill inte ge en full 4:a, det är den inte värd.

Fredrik
Fredrik (Gäst)
2012-02-05
Närheten och lättillgängligheten är den största fördelen med denna backe. Det är 3 timmar kortare än till Sälen och 4 timmar kortare än Trysil från i stort sett alla större städer. Därför har de statsat väldigt mycket på bussturism och uthyrning vilket gör att det blir väldigt långa köer på skollov etc. Som backe är den okej om man vill lära sig åka eller bara vill träna upp lite teknik. Det finns inga svarta backar utan de brantaste är som röda i andra backar. Här är det mestadels blått som gäller. Någon offpist finns inte heller att tala om utan skogen är tät som en djungel och stora stenbock från sprängningar ligger överallt. Utsikten är tunaslätten med bondgårdar som ibland luktar väldigt illa (dynga) så vill man ha fjällkänsla ska man dra någon annanstans. Parken är ganska dåligt skött och inget för den avancerade. Det finns gott om utrymmen i värmestugor och restaurangerna erbjuder okej mat. Topprestaurangen är dyrare men ganska mysig att sitta i och då vårsolen kommer är läget perfekt för att sitta på terrassen istället för att åka skidor.

Riktar sig till:
- Nybörjare som vill lära sig åka skidor.
- Storstadsfolk som vill åka på billig bussresa.
- Föräldrar som vill sitta i solen och titta på sina barn när de åker.

Riktar sig INTE till:
- Avancerade åkare.
- Offpist diggare.
- Park jibbers.

LudvigKleman
2011-02-28 (Ändrad: 2012-02-24)
+Lätt att ta sig dit.
+Nästan ingen kö alls i ankarliften.
+Trevlig personal.
+Billigt.

-Dyr mat.
-Ofta mycket kö till sittliften.
-Parken känns ihoptryckt och har dåliga hopp.

N/A
2010-03-23
+ Helt okej park i år.
+ lätt att ta sig dit med buss.

- Jobbigt många turister.
- svårt att ta sig till parken. (lång väntetid på stolliften).
- parken är väldigt ihop tryckt.

Helt okej att dra dit med några polare/klassen men se upp för oerfarna åkare då det finns väldigt mycket turister där. (varning för galna bladeare)

viktor
viktor (Gäst)
2010-03-23
- saknar lyft vid parken
- störe park skulle va bra
- sega lyftar
. mycket folk (lång kö)
- dyrt med hamburgare och inte bra gjorda (äkliga)
+ toppstugan
+ ett nyttberg (baksidan)

N/A
2010-01-20
Romme är ett riktigt bra ställe att göra bussturer till från uppsala/sthlm och liknande.
Om man som jag, vill konvertera från alpint till telemark så är Romme ett skitbra ställe att lära sig på. Backarna är lagom långa och branta. Man lär sig fort genom att åka mycket på "snöberget"

Tyvärr blir de gamla och brantaste backarna alltid uppåkta och jobbiga. Som puckelpist överallt.


+Billigt med buss/dag
+bra backar
+bra lifter utom i den brantaste backen
+trevlig presonal

-mycket folk
-Inga utmaningar, är man en van åkare så blir det lite segt i kombination med folkmassorna.

Buss tur och retur kostar 410 kr inkl liftkort. Bussresan tar cirka 2,25 - 2,5 timmar.

axelalzen
2009-06-03
+ många nedfarter och sånt
- dålig park , för lite hopp , för små hopp.
- oftast långa liftköer

JeppeN
2009-03-30
23mil från Stockholm, 2:35h med skidbussen som i år kostade 415:- INKL liftkort. Försök slå det på samma avstånd från Stockholm! Skidåkningen varierar men mestadels är det lite enklare åkning. Dock så finns det ett par svarta backar med Götes brant som ”den värsta”. Tyvärr så är liften lite seg som tar en upp ifrån Götes brant så man kan istället ta knappen och över på framsidan och där ta bygeln eller 6 stolen upp på toppen igen. Går faktiskt fortare, har testat. Över på sydsidan så finns nya Snöberget som är perfekt att öva på carvingtekniken. Där finns också Rommes senaste lift, ytterligare en 6 stolslift.
Som familj måste Romme vara närmast perfekt att åka till. Många backar med lagom fallhöjd och inga nämnvärda liftköer. Massor av olika ställen att äta på från kiosk med korv å godis till hamburgeriet, resturangen och högst upp hittar vi toppstugan med a la´carte resturang. Toppstugan har även hamburgare ute när vädret tillåter samt även en bar där man kan köpa enklare rätter såsom bla soppa och pannkaka.
Personalen är super och trevlig oavsett vad. Köer finns men dessa är oftast på morgonen när alla skall upp i backen första gången. Dessa köer dyker ofta upp även i resturangerna runt lunchtid också. Så passa på att åka skidor när alla andra äter och ät själv vid 14:00 tiden då det är betydligt lugnare i köket.
Skall du hyra skidor så se till att ha förbokat dessa, det går fortare än att ta en kölapp. Dock så brukar kön försvinna ganska fort utanför skiduthyrningen.
Juniorparken med alla hopp å rails är väl kanske inte det största området jag sett men klart värt ett besök. Det är ju nytt område för Romme i år och jag kan garantera att det kommer vara kvar samt dessutom byggas ut. Det har varit mycket omtyckt av kidsen…och mig ;)
Och som jag nämnde i början så har ju Romme satsat på bussar till anläggningen. Dessa rekommenderar jag varmt. Enkelt att boka och smidigt som bara attan. En hel skiddag för 415:- inkl liftkort och du är tillbaka i Stockholm 19:00 samma dag. Backarna är oftast eller alltid i väldigt bra skick. De verkar vara väldigt bra på att göra snö i början på säsongen så snön räcker länge och håller länge under dagen att åka på. Jag rekommenderar Romme till alla oavsett åkstil och kunskap. Väl mött//Jeppe

Zike
2009-03-17
Var här den 14 mars. Det var varmt den dan. Temperaturen låg på mellan -1 till +3. Något jag på en gång måste säga om Rommefolket är att dom kan sköta sina pister. Inte en isfläck bara skön mjuk åkning hela dagen. Ingen backe bjöd på någon större utmaning men det blev en sjön glassigdag i varierande, smala, naturinramade smörpister. Det finns två 6-stols expresslifatar dom är sköna och tar en snabbt upp. det finns en tredje 2-stolslift den är grymt långsam. Köerna på morgonen vid den stora liften vid huvudentren var köig. Ett tips är därför att ta sig till nya delen "Snöberget" tills det har lags sig lite. Dom har gjort vad man kan med knappa naturresurser. Det är välskött och rent och serviceinriktat. Jag kommer tillbaka men en dag i taget är nog lagom här.

+välskötta pister
+serviceinriktat
+varierande pister
+snabba 6-stolsliftar

-inga utmaningar
-tjockt med folk ibland
-långsam lift från rolig backe

Elin
Elin (Gäst)
2009-03-16
Perfekt för mig som nybörjare. Vet inte riktigt hur de klassificerar sina backar, dock.. Tog mig ner för en bit svart backe och det är fjärde gången jag står på ett par skidor.. De röda nedfarterna var lättare än de blå i Sälen osv.
Mycket att välja på även om man inte är bra på att åka vilket var roligt för mig :)

Snabba liftar (förutom tvåsitsliften - stay away!) och lite köer (var dock där på en vardag).