Verbier recensioner

Skidorter i Schweiz
Vad tycker du om Verbier?
5
4
3
2
1
Christian
Christian (Gäst)
2021-11-05
En varierad skidterräng med bästa atmosfären

Ulf
Ulf (Gäst)
2021-11-03
Verbier ska man åka till om man vill åka off-pist, ha bra after-ski, äta gott och ha bra nattliv. Även om de sista tre inte är av intresse räcker det första för att besöka Veriber. Möjligheterna att nå intressanta åk är bra med bara liten effort efter att du klivit av liften. Gör dock att de enklaste att nå, fort blir uppåkta. Bra med Verbier är också området Bruson som nästan alltid är öppet när det dumpat rejält, vilket Veriber inte är, och sällan är det köer där (inte ens när Verbier är stäng). Bruson erbjuder fantastik skogskidåkning och ett av de bästa off-piståken är vi en perfekt gles lärkskog ner till byn Sambrancher så får man ta tåget till Le Chable tillbaka. Det som inte är så bra i Veriber är piståkningen som antingen är ganska brant eller ganska flack. Finns visserligen OK på baksidan av Savoleyres, men om det är fokus så kan man likväl bo i Veysonnaz/Thyon där det är mer cruising, eller välja en helt annan skidort. Det är enkelt att ta sig till Veriber, tåg från Geneves flygplats till Martigny, byte tåg till Le Chable, byte post-bussen till Verbier, låter krångligt men är inte det. Enkelt att ta sig till Veysonnz också, tåg GVA-Sion (passerar Martigny), sen post-bussen till Veysonnaz. Vill man göra något annat en dag, finns möjligheten att hyra kälke på baksidan av Savoleyres och åka från toppen till botten, går undan, kul! Vill man göra något helt annat kan man åka till Sion och testa på vågsurfing alaiabay.ch (Söker du en skidort för att träffa Schweizare ska du inte åka till Verbier, där är mest utlänningar. Välj istället de små skidorterna St Luc eller Villars - om det är det fransktalande Schweiz du söker).

rosenberg5
2018-12-29
Efter att jag gjort säsong i Verbier har jag under 10 års tid kommit tillbaka minst en eller fler veckor per år. Verbier är en skidort belägen i de västra delarna av Schweiz. Man tar sig lättast hit genom att flyga till Geneve och antingen ta tåg eller skidbustransfer till byn. (Båda kostar ca 60 CHF så jag rekommenderar att ta bustransfern) Väl i byn har man en fantastisk utsikt över Valais och topparna på andra sidan dalen.

Skidåkningen:
I Verbier finns det pister, men det är inte därför man åker hit. Runt om pisterna finns det fantastiska möjligheter att åka offpist. Det gället som vanligt att ha koll på vad man pysslar med. Spade, sond, tranciever och kunskap om lavinfarlig terräng är ett måste. En fördel med verbier är att det finns många skyddade sidor där snön håller sig bra trots att det blåser eller är lite sol. Att beskriva varje åk skulle utgöra en halv bibel, men här kommer ett gäng som du får googla vidare på själv: Stairways to heaven, Backside, Rock garden, Bananas, Col de mine, Col de mouche, Couloir cosmiques, Bec de rosses - Dog leg.

Byn:
Verbier är en relativt pitoresk liten by i jämförelse med franska jättar som les deux alps eller val d'isere. Här finns dock bra uteliv för den som vill ut och stöka mellan skiddagarna. Det givna afterskistället är pub mont-fort som ligger nära medranliftens basstation. Här brukar det vara god stämning och man får en pint av det flytande guldet för 3.5 CHF mellan 16 - 17.

Boende:
Boendet kan vara ganska dyrt om man väljer att bo på hotel med hel eller halvpension. Mitt tips är att hitta en lägenhet på airbnb. Utbudet är ganska stort och det går att hitta prisvärda lägenheter som ändå ligger centralt.

Verbier är en ort jag alltid kommer att återvända till. Främst på grund av de otroliga möjligheterna att hitta bra snö flera veckor efter det senaste dumpet.


Sepp
2017-12-30
Garanti 5* För denna säsongsstarten och mer snö ska komma grymt !

mxeman
2017-12-14
V-E-R-B-I-E-R

I denna FANTASTISKA skidort har jag spenderat 2 hela säsonger + 1 veckosemester.
För den duktige åkaren så kan Verbier anses vara världens bästa ort. För att göra orten rättvisa bör den i denna recension delas in i tre delar:

Park, Verbiers park är inte så mycket att skryta med. Det som finns är väl underhållet men parken är lågprio. Om du vill åka park så rekommenderar jag istället att du tar dig bort till Thyon i den bortersta delen av 4 valleés eller så finner du dig i att köra någon av alla de hopp som brukar dyka upp vid kammen runt Fontanet.

Pist, om du överväger att åka till verbier, ha i åtanke att det är BRANT. I Verbier finns i stort sett inga "gröna" backar och de blåa är i regel också ganska branta. Med det sagt så är pisterna bra men det är mycket folk i de populära backarna. Om du inte har något emot att köra många åk i samma pist förutsatt att den är bra så rekommenderas Bruson, dit hittar sällan några stora mängder turister och pisterna är fina hela dagen samtidigt som de bjuder på varierande åkning. Känner du dig modig så ge dig upp i Mont-fort liften, den svarta pisten ner är en av Europas brantaste. Tyvärr är den ofta uppkörd och du kommer snarare få skutta pucklar en pressa carving-skär. Är du säker kant till kant skulle jag istället rekommendera ett av de två "Tortin"-åken. Den som börjar vid "Lac de veaux" är i mitt tycke den bästa och när du väl tagit dig förbi pucklarna på den första delen så bjuds du på ett mysigt åk hela vägen ner till Siviez. Är du eller någon i familjen inte så bekväm på skidorna är kabinen ner ett smidigt alternativ. 4 Valleés bjuder allt som allt på massor av piståk men de absolut bästa ligger i de andra delarna och inte i själva Verbier.

Offpist, Jag skulle kunna skriva väldigt många ord om offpisten i Verbier men det tänker jag inte göra. Det räcker med att säga att om du gillar Friåkning och inte har varit i Verbier så bör du boka din nästa resa dit. All typ av åkning finns, från pinnsmala couloirer till breda puderfält. Bjud en säsongare på en öl så ska du se att de kommer tipsa dig om ett och annat. Gillar du att tura måste jag dock nämna Rosablanche. En oerhört fin tur som tar dig via Verbiers baksida till Siviez. Tänk bara på att det tar flera timmar att genomföra så planera dagen innan om ni är sugna.

Vad man ej bör missa:
1. Pub Mont Fort
Afterski för alla, lugn miljö med allt från ungdomar till barnfamiljer. Kanske ett av de mest trivsamma ställena i hela alperna.
2. Mont Fort (toppstationen)
Även om du inte planerar att åka pisten ner så bör du åka upp till toppen för att sen traska de extra 100 meterna till systemets högsta punkt, utsikten är värd varenda minut av din tid.

Fördelar:
All typ av åkning
kanske Europas roligaste och mest lättillgängliga Offpist
Grym Afterski
Utmanande åkning
Du kan vara där väldigt länge och ändå inte hinna med allt

Nackdelar:
Inget för nybörjaren
Dyrt
Man måste oftast gå/ta bussen för att komma till liften.





Johan1967
2016-03-29
Härligt skidområde! Stora ytor och varierad åkning.

hnry
2013-08-28
Verbier - kan inte rekommendera varmare! Andra skidorter kan bara vara lika bra men sällan bättre. Verbier är en ort för skidåkare.

Maggie
Maggie (Gäst)
2013-07-19
Hej igen,
Skrev en rätt taskig recension 2009. Ser att den ligger kvar fortfarande. Dags för uppdatering.
Verbier är en kanonbra skidort! Inget snack om saken. När dessutom snobberiet har avtagit har det blivit lugnare och trevligare. Rätt avslappnat faktiskt. Kanske behövdes det en börskrasch för att de värsta avarterna skulle försvinna. "Galatanterna" i päls och de ryska nyrika har lugnat ner sig. Dessutom fortsätter Televerbier att satsa på att bygga nya liftar. Bra!

Skidåkningen. Förra säsongen öppnades liften Mayenzet. Betyder att det blivit enkelt att snabbt ta sig upp från Carrefour och järnet upp till Ruinette. Det senaste jag hörde var att man nu även kommer förbinda Medransystemet med Savoleyres till lättnad för många. Man slipper dra en offpistrepa för att växla från Medransystemet till Savoleyres. Bra.
Annat positivt är att man från dalstationen i Le Chable kommer att kunna ta en sprillans ny lift direkt upp till Bruson! Snacka om att Le Chable kommer hamna mitt i skidsystemets mittpunkt. Står man ut med att bo i det lite skuggigare Chable, har man det väl förspänt.

Klart ni ska testa "Verpan". Bästa off-piståkningen i alperna. Skönt väder. Långa svepande pister. Mars månad är suverän. Ofta stora dump i slutet av månaden. Ta´t bara lite piano. Alltför många svenskar och andra dras varje år med i läskiga laviner. Kör inte med huvudet under armen. Våga tänka till. Njut på.

Kalle74
2012-04-25
Bra pister, bra off pist, stor ytor, god mat i backen och bra after ski!

Maggie
Maggie (Gäst)
2009-02-11
i
Behövs fler kritiska omdömmen om Verier.
Har sett Verbier förändras genom åren - till det sämre.
Knökfullt med folk. Parkerngen nere i Le Chable full redan kl 9.00.
I Verbier är det utsidan som gäller. Har du inte rätt bakgrnd eller trendigaste kläder och skidor blir du blixtsnabbt "nerscannad". En kille som satt bakom oss på "Carlsberg" konstaterade; "Jag betalar fan i mig inte 100 spänn för två glas vatten. Det är ju sjukt"
En pizza i stan går på ca 20 Sfr dvs ca 140 spänn idag = "ripp-off". Ägarna resonerar väl ; "Går det så går det". Kände mig senast som en del av boskap som forslas över fjället. Ähh, jag gillar inte Verbier längre. Ligger man som de flesta gör och bränner Attelas-Ruinette så blir det lätt tjatigt och i stl med Åre.
Förr itiden gick det att åka off-pist. orört, på massor av ställen; Mont Gele, Cole de Muche, Arbidalen etc. Idag blir allt uppkört på nolltid. Och hur kul är det? Har snackat med en hel del gamla bekanta schweizare, de skakar bara på huvudet. Stan har växt sig upp på Savoleyresidan och blivit åt h-e för stor. Och så alla dessa (ny)rika snorungar och "galatanter" i päls. Urk.
Ett tips; Kolla in de andra mndre orterna i Valais. Och glöm inte de superhäftiga utomhusbaden i varma källor. Vad sägs om 1000 jaquzzistrålar på ett ställe. Now we are talking. Testa gärna Verbier, men glöm inte allt det andra i Valais - i synnerhet de otroligt justa människorna utanför snobbstråken. De garvar bara åt Verbier.