Whitewater

Skidorter i Kanada
Whitewater ligger i Kanadas södra delar delar av Klippiga Bergen. Det är en väldigt liten skidort i förhållande till hur känd den är - totalt 3 liftar och en fallhöjd på 620 meter. Lyckligtvis är de tre liftarna mycket strategiskt placerade och i princip noll “överlapp” i åkyta de servar gör att de ändå lyckas få in fruktansvärt många åk på det ringa antalet liftar.

Snöfallsmässigt ligger Whitewater bra till med ett snitt på ungefär 12 meter snöfall per år. Tar man dessutom i åtanke att det är en skidort som präglas av inlandsklimat, och därmed generellt får lätt och fluffig snö, blir siffran ännu mer imponerande. Den stora mängden snö i kombination med inlandsklimatet och en relativt brant terräng har tyvärr en baksida också - lavinfaran. En av Whitewaters absolut största utgiftsposter är just lavinkontroll och -bekämpning.

Brantheten på terrängen leder också till att fördelningen på åken blir därefter, det finns inte allt för mycket som passar nybörjaren. Den andra sidan av det myntet är att lutningen i kombination med en hög trädgräns ger förutsättningar för helt fenomenal skogsåkning, vilket också är något Whitewater är känt för.

Snöprognos

 • Tisdag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -2°
  3 m/s
 • Onsdag

  0 cm
  Lätt molnighet

  3 m/s
 • Torsdag

  0 cm
  Sol

  2 m/s
Vad tycker du om Whitewater?
5
4
3
2
1
FredrikNilsson01
2020-02-13
Grymt litet ställe utanför Nelson - dagar då det dumpar ner snö så finns det sjukt många alternativ till bra åkning. Har man hudar så öppnar möjligheterna ytterligare och alternativen mellan riktigt tuffa utmanande åk, och lite lättare är oändliga.
Kiropraktorerna på Vitality i Nelson är också grymt duktiga om man skulle skada sig:D

(Gäst)
2009-02-10
Var där v5 och v6 2008. Efter att ha rest runt halva jordklotet för att uppleva puder visste besvikelsen inga gränser efter ett par dagar i Big White på gammal snö... dock vände turen och i Nelson vräkte snön ner flera dagar i streck. Totalt kom 1 meter snö under vistelsen så vi fick verkligen njuta. Positivt var snön, enkelheten, restaurangen i backen, orten Nelson.
Negativt var uråldriga liftar som jag helt tänkte dissa från början samt om det inte är snö tröttnar man snabbt på pisterna.

Hela behållningen ligger i skogsskidåkningen som är helt oslagbar. Man kan ge sig ut hur långt ut som helst, alla vägar bär till bilvägen, dock kan det bli en rejäl promenad tillbaka till liften igen.

Kan varmt rekommendera Nelson och White Water som en del i Kanada resan. Kul att se hur vissa recensenter påpekat de ålderdomliga liftarna redan 2001, dessa var alltså INTE utbytta till 2008 :)

pekron
2004-03-23
Stor potential men ingen nysnö när vi var där. De pistade backarna var fina men de är inte så många så det blir lite tjatigt med pist. Vi tog lite vilodagar istället och gjorde utflykter istället. Finns en hel del bolag i området som ordnar Catski. Med lössnö, stighudar och lite vilja blir området super! Ät i resturangen som vunnit priser som bästa resturang i skidområden i BC, billig också.
Nelson var totalmysigt och en fin stad jämfört med de andra byar/städer vi var i. Kan rekomendera en tripp till Einsworth hotsprings som ligger ett par mil från staden som utflykt, fin väg dit också.

Pudertjuven
2004-03-13
Fint litet ställe både Nelson och skidområdet.
Hade tyvärr inte snöat på två veckor när jag var där den 21-23 feb. Området har potential men nära offpist och välpreparerade pister(villket man inte kan säga om många orter i Kanada). Skulle tänka mig å vara där ett längre å lära sig området att åka i. Boende, två vandrar hem Dancing bear klass som ett litet hotell tyst lugnt å stilla, tvärs över gata åvanför puben ett litet mer fartigt ställe squirrel något.
Väl värt ett längre besök vid snöfall.

Per_Formance
2003-04-22
Trevlig liten ort. Billigt. Rökförbud i de två liftarna, det kan ju behövas för Nelson har ju lite hippiestatus, förbudet respekteras dock dåligt. Åkningen är fin i den glesa skogen. Mycket snö, 12m om året i snitt. Nelson är en mycket trevlig, tillbakalutad liten stad jämförelsevis. Dock önskar man att någon har förbarmande över orten och investerar i en ny lift för att komplettera de två förkrigsliftarna och öka fallhöjden från 400 m till det dubbla. Då skulle det bli riktigt bra.

BobDog
2003-03-27
En otroligt skön och charmig skidort. Inte alls samma hets som på andra ställen. Gles skog ger bra lössnöåkning.
Pisten var helt ok den med - bra pistat och lagom lutning. Ett plus är att det även är många svenskar/skandinavier här.
Gå titta på Nelsons Leafs hockey när ni där :)

/Johan

Mike_Firemountain
2002-12-03
Sicken härlig lössnö. Hade snöat hela natten och fortsatte långt in på dagen. Tack vare det så var Whitewater riktigt roligt. Hade det däremot varit dåligt med snö så hade nog betyget blivt en 1 eller 2 kanske. Minus: Gamla liftar (Bara 3 liftar i systemet.) något korta backar. Plus: Ofta mycket snö, närhet till staden Nelson, En härligt tillbakalutad stämning som det är på många Kanadensiska små orter.
Var där i början på mars 2002.

Jonas_e
2001-09-21
Ett riktigt mysigt berg i redneck land. Liftarna känns lite 2:a världskriget men åkningen och snön är det minsann inget fel på. Legenden säger att kocken som kör restaurangen brukade föda Hollywoods gorgonzola späckade socité med godsaker, men en dag tröttnade och for till BC för att laga mat till skidåkare. Hur som helst är i alla fall maten excellent i backen, i alla fall med nordamerikanska mått. Bor gör man i hippie staden Nelson (där filmen Roxane med Steve Martin spelades in). I Nelson får man inte missa frukost på huvudgatan, jag minns inte namnet på restaurangen men det står ”Best brekfast in town” på skylten. Ned Flanders från Simpsons serverar -Oklilidokely. Både maten och serveringen är kanon.

Annic Lundstein
Annic Lundstein (Gäst)
2001-01-10
En liten och riktigt charmig puderhåla. Snön är lätt, faller i mängder och räcker åt alla! Mycket och bra off pist. Skippa matsäcken och testa maten vid backen!! Staden Nelson ligger två mil från backen och har schyssta restauranger, butiker och ärligt trevliga människor.

Kaka
Kaka (Gäst)
2000-10-29
Liten men söt skidort. Underbart härlig pudersnö, med bra hikingställen.

Mest populära foto

Åkare: Joel Eriksson Foto: Fredrik Norling

Pistkarta

Pistkarta Silver King Trail Map

Närliggande skidorter