Fernie

Skidorter i Kanada
Kanada har alla förutsättningar för riktigt bra skidåkning. Det är ett organiserat land med kalla vintrar och fantastiska berg. Vill du ta del av en kanadensisk skidupplevelse är Fernie ett utmärkt alternativ. Den lilla byn ligger i södra Kanada, mitt bland den välkända bergskedjan Klippiga bergen. Trots att staden knappt har 5 000 invånare finns det ett någorlunda aktivt nattliv här, inget för de riktiga partiprissarna men godkänt för de som vill kunna slappna av lite då och då.

Du har goda möjligheter till bra skidåkning med torr snö i rikliga mängder. Det är ett utmärkt ställe för de som gillar att åka offpist då det finns gott om öppna områden med lagom mycket skog. Du har över 100 olika nedfarter att välja mellan, tio olika liftar och en högsta fallhöjd på 1020 meter. Det är ett vackert skidområde som är väl värt att utforska.

Snöprognos

 • Torsdag

  0 cm
  Sol

  2 m/s
 • Fredag

  0 cm
  Sol

  1 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Sol

  1 m/s
Vad tycker du om Fernie?
5
4
3
2
1
FredrikNilsson01
2020-02-13
Spenderade några dagar i Fernie under en längre roadtrip. Stort system med många olika nivåer på nedfarter.
Tyvärr så fick vi ingen nysnö när vi var där och som på många andra skidorter så blir det med puckelpist när ingen nya snö faller. Det var så att man t.o.m föredrog isiga pistade backar framför pucklade opistade backar.
Men OM man prickar rätt och är där när det dumpar ner snö så finns det oändliga möjligheter till grymma åk.
Negativt är dock att liftkorten är ganska dyra - men som sagt, prickar man in rätt dagar så tänker man kanske inte lika mycket på kostnaden:)

OskarNorrstrom
2019-08-19
Recension från säsongen 18/19!

Hej! Spenderade ca 2,5 månader i Fernie under säsongen 18/19 och är mer än nöjd. Här kommer en snabb + och - lista!

+ Grym åkning med bra variation, mellan branta/plana åk och det samma med längden på åken. Tröttnade inte på orten under hela min restid.
+ Extremt trevlig lokal befolkning, mycket hjälpsamma med att peka ut "speciella/gömda" åk tillexempel.
+ Mysig stad med gångavstånd till allt, i förhållande till stadens storlek så fanns det väldigt många bra resturanger.
+ Stadigt snöfall, som på de flesta ställena i Kanada.
+ Lätt-tillgängliga turer i direkt anslutning till skidsystemet, stor variation på dessa också.
+ Gick att leva relativt billigt (bortsett från liftkort och boende).
+ Finns en riktigt bra lavin-kurs som går på "College of the Rockies", dock viktigt att man skriver in sig i bra tid då den bara går 1gång/månad. Pris ca 2500sek då ingår 3 kvällar i skolan och 1 heldag på berget.

- Extremt dyr bostadskostnad om man vill boka nått innan man åker dit istället för att leta runt hos lokalarna när man är där.
- Dyrt liftkort ca 12000sek för säsongen 18/19, om man inte köper på "köpa tidigt" rabatten.
- Vill man åka till annan ort måste man ha tillgång till bil då buss förbindelserna är minimala eftersom Greyhound bussarna slutat gå.
- Två liftar som går från "botten" av systemet vilket ledar till att man rätt ofta måste åka hela vägen ner även fast första halvan av åket är det som man egentligen var ute efter.

Hoppas detta hjälpte något! //Oskar

zcelador
2017-12-30
Det absolut bästa med Fernie är det lätta, fluffiga champagne pudret som Fernie också är känt för. Jag gjorde en säsong där för ett par år sen och det var helt fantastiskt. Alla är fantastiskt trevliga i stan och det är inte jättelångt mellan backen och byn vilket jag anser är en enorm fördel.

Grejen med Fernie är att du måste lära känna omgivningen lite för att få ut det bästa av offpisten. Men om man hänger på "okänt" folk och lokalbefolkningen så visar de mer än gärna sina favoritdrops och snuttar och då helt plötsligt är det en annan typ av skidåkning. Sen är det inte alls lika mycket crowd som i Whistler och Banff etc.

Deem
2006-10-05
"Vad mycket snö" var det första jag tänkte när vi kom till Fernie på natten för några år sen. Dagen efter fick jag höra från en som bodde där att vi hade otur som kom just den säsongen. Jag frågade varför, och tydligen så var det ovanligt lite med snö det året. Då blir man sugen på att sticka tillbaka igen... för om det nu stämmer så kan den lilla orten va ett riktigt trevligt ställe för offpist åkning mellan de glesa träden.

Daniel_Modin
2006-09-08
Fernie är en liten underbar puderhåla i det fantastiskt trevliga Kanada. Jag och min flickvän var där 10 veckor i jan-mars 2006. Där hade jag några av de bästa skiddagarna i mitt liv. Vi hade tur som fick en bra säsong med mycket snö och bra förhållanden.
Här kommer en liten + och – lista om Fernie, baserat på hur vi hade det 2006.

+ Mycket trevlig terräng, finns flera områden med bra lutning och glest mellan träden samt ett antal utmanande rännor.
+ Mycket snö, speciellt i Svenska mått! Snön är ganska ofta torr.
+ Grym kvalitet på pisterna för den som vill carva mellan snöfallen. En av de saker som förvånade mig mest, men dom kunde verkligen gira pistmaskin där borta.
+ Inga liftköer, max 2-5 min på helgerna. På vardagarna lyste folket med sin frånvaro.
+ Helt underbart trevliga människor! De är hjälpsamma och ger en lift till och från backen varje dag utan problem!!
+ Raging Elk Hostel, grymt trevligt och bra ställe att börja bo på innan man hittat annat eller att stanna på hela tiden.

- Lite dålig fallhöjd, skulle gärna kommit upp några hundra meter till.
- Flack åkning i nedre delen av systemet där backarna samlar upp sig till liftarna.
- För den med mer fest än skidåkning i sinnet är Fernie nog inte försthandsalternativet även om det finns en hel del utbud. Fest på Raging Elk var klart roligast.
- Normal park, men utan separat lift! Parkrävarna fick antingen lägga skidorna på axeln eller åka väldigt många och långa åk i Falling star för att ta sig upp igen.
- Säsongsberoende. Vi hade det grymt men jag kan tänka mig att man inte skulle vara lika munter med hällregn och blötsnö.

Är man i Fernie får man heller inte missa när skidskolans fräsiga instruktörer försöker få eleverna att lära sig carva med pjäxorna så när som ihop-tejpade i äkta stockholmsstil! Kan vara skönt att se att utvecklingen inte går så fort framåt överallt…

syyykt
2006-02-19
Hei, er i Fernie nå på andre måneden, skal være her til mai, masse snø, basen i anlegget er 3,6 meter. Byen er jätte trevlig, masse liv, og ett sjukt coolt sted å bo er SameSun Lodge. glem de andre stedene å bo. er litt kaldt nå -20 og ikke så mye pudder men det kommer tilbake igjen, det sykeste jeg har opplevd var når lizard bowl ble åpnet for første gang på to uker og det var 1 meter med pudder som bare ventet på å bli kjørt.

UDD-MIKE
2005-05-29
Stannade i Fernie i tre månader. Fick en okey snö säsong i svenska mått mätt. Men att leva i Fernie är inte som någon annan stans jag varit, till en början är alla, då menar jag F*N alla är trevliga. Och stämningen är lugn och sansad precis som jag vill ha det. Många kan nog förstå varför det är så lugnt där. Men jag kan varmt rekommendera Fernie på alla sätt.

Vi löste boende hemifrån, men det är inte nödvändigt går alltid att hitta billigare om man åker ditt och pratar med folk. Som sagt dom är snälla och hjälpsamma.

“You know allot about golf…I know even more about grass.”

loveslave
2004-12-18
Jag har svårt att förstå dem som säger att det är ont om off-pist och utmanande terräng. Var har ni varit egentligen? Fallhöjden är inte högre än Åre, det är sant, men det är Fernies enda svaghet enligt min mening.

Det finns ju massor av lättillgänglig off-pist, både stora öppna ytor (som Polar Peak) och lagom gles skog. Och även många av de markerade nedfarterna är ju allt som oftast fyllda med lössnö (och mjuka goa pucklar) eftersom de inte kör särskilt ofta med pistmaskinerna (som väl är).

pekron
2004-03-23
Bra system med varierande åkning. Tar man inte första reporna ner direkt intill liftarna fick man helt egna spår! Massor av åka men problemet är lite Sälensyndrom, slutet av pisterna är rena transporten, tråkigt. Vi fick kalas med nysnö men jag känner ändå att potentialen i Red Mountain och i Whitewater är större (där ingen nysnö föll för oss).

Mitch_Buchannon
2003-08-12
Nej, ingen höjdare direkt. Förstår inte var de fått det goda ryktet. Jag hade väntat mig mer av terängen. Aldrig riktigt utmanande. De ställen som är utmanande är avspärrade och av någon märklig anledning mötte man alltid liftvakter när man skulle kliva under. Nej, det blir medelbetyg.
Vandrarhemmet däremot, Raging Elk!!!! Det bästa någonsin, bo där om ni ska bo någonstans. Har nog aldrig haft så kul som där. Betyg 6/5, dom slår i taket och lite till.
(se till att vara där på julmiddagen,wow)

Visa fler recensioner (26)

Mest populära foto

Åkare: teodor day Foto: Filip anwald

Pistkarta

Pistkarta Fernie

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer