Yxbacken

Skidorter i Sverige

Snöprognos

 • Fredag

  0 cm
  Lätt molnighet
  23°
  4 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Lätt molnighet
  25°
  2 m/s
 • Söndag

  0 cm
  Sol
  24°
  1 m/s
Vad tycker du om Yxbacken?
5
4
3
2
1
Annica Nilsson
Annica Nilsson (Gäst)
2018-02-17
Fint, trevligt och mysig backe närheten av Norrköping.

sockerbiten2
2010-10-27
Har åkt i backen sen barnsben pga. att min far jobbar där. Har sett Yxbacken i många år utvecklas från ett litet ställe för familjer med småbarn till att bli en av dom bättre områderna i södra Sverige. Dom har inte bara skidbackar för expertåkare dom har även en bra barnbacke som visst skulle kunna utvidgas lite men ändå bra för dom mindre skitfantasterna och så har dom en mycket väl anpassad familjebacke som numera har en mindre park också för alla freestylefanatiker som inte åker som Jon Olsson riktigt än.

minus: avståndet till liftarna från familjebacken, liten park.
Plus: det är det bästa stället i östergötland och har även en fin kaffeteria.

s-dejin
2009-02-23
Håller med diffused till hundra, tycker dock inte backen har vart särskilt isig iår. Det minuset jag kan komma med är att skidsäsongen är koort. Jag tycker backen och orgenisationen är fantastisk, då hela backen hålls igång av idella skidentusiaster som i princip lever för backen . Det är alltid en massa härligt folk ute i backen , och dom senaste veckorna har backen vart fantastisk... Så ni som tycker Yx suger, släng er i väggen :) Yx alltid i mitt hjärta <3

diffused
2009-02-11
Yxbacken är faktiskt klockren!
Den ligger ungefär 10 min utanför norrpan och man tar sig lätt dit med bil. Dom har fortfarande kvar gamla "liftkort på armen" grejen vilket gör att det inte är så dyrt att åka om man jämför med moderna anläggningar där det kostar skjortan enbart för att finansiera deras keycard system. I yx har dom även börjar bygga funpark och det är skitbra för alla jibbers och brädåkare. Det finns barnbacke för ungarna så man slipper ungjävlar som står högst upp på hoppen och vrålar "pappa pappa" för att sen få halsen avskuren av en ståltant från en åkare som lackat ur.
Måhända är anläggningen lite liten men diggar man att åka och inte bara vill sitta på afterskin och verka kool så är yxbacken en bra backe. En backe för det svenska folkhemmet!
Ibland är personalen tjurig men det är ju bara så vi fungerar i norrköping hehe.

+Allt. För det mesta.

-isigt då och då.

Tomsson
Tomsson (Gäst)
2006-08-25
En klockren backe som gav mig möjlighet att börja åka bräda då ingen annan i min familj ängnat sig åt utförsåkning!! hade inte yx funnits skulle jag förmodligen inte haft möjlighet att utveckla intresset heller! och nu 13 år senare är brädåkningen fortfarande mitt största vinterintresse även fast turerna nu mera går till andra delar av landet och även europa så hinns det alltid med några sköna åk i yx under sesongen fortfarande!!
tack till alla er som jobbat och slitit med backen under alla år även fast vintrarna så långt söder ut talat imot er, ni har gjort det möjligt för många av oss som inte haft möjlighet att åka till fjällen varge år med familjen att också kunna njuta av bräd/skid åkning!! vi ses i vinter

mikael rydell
mikael rydell (Gäst)
2006-01-03
Yx hmm. Jag har min beskärda del av åkdagar där med brädan under föterna. det har varit många bra dagar specielt dom dagar då backen har stängt för säsongen då pistmaskins killarna har hjäpt oss att fix ett big jump. nästan varje år jag kan tänka tillbaka så har dom ställt upp med det. Hoppas att dom får igång backen snart det skulle vara kul och ta ett par åk. har hört att det kanske ska svetsas lite nya rails det skulle vara trevligt. Backen är bra. det är bara att hoppas att det kommer upp något hopp så fort som möjligt och att railsen kommer upp.

viva axehill crew

Freerider-boy
2004-11-27
Fallhöjden på yxbacken är rätt hyfsad med tanke på dess läge. Det finns en värmestuga samt en enkel servering vid backen vilket är ett plus.
Tyvärr kan backen vara rejält isigt på visa ställen specielt på de lite mer brantare partierna. Men anläggningen duger gott när man känner sig för ta en premiär tur med skidorna.

Bizz
2004-01-08
Det är ju inte särskilt omtvistat att yxbacken är en sjysst backe för premiäråk och nåra timmar även senare på säsongen, speciellt med tanke på sitt läge. Men med sina 110 meter fallhöjd så är den i kortaste laget. Jämfört med riktiga svenska fjällanläggning så är det en knapp etta. Men om man jämför den med närliggande så är betyget en klar fyra.

Ski-Tommy
2004-01-07
ja vad gör man inte för att känna snön under skidorna. på något sätt måste man hålla igång och inte tappa och yxbacken är kanon för det!
den är kanske inte speciellt lång,men brinner man för skidor så är man glad att det finns någonstanns att åka så pass långt ner.

Glänn
Glänn (Gäst)
2001-02-16
Yxbacken är ett exeptionellt bra slalomhang som fostrat till x antal vm och os medaljer. I år har även serveringen rustats upp lite grann! Det som ger ett litet minus för backen är dock familjebacken som är helt misslyckad och att det finns två halvfärdiga backar, en till höger och en till vänster om huvudbacken. Varför byggdes inte en klart innan byggandet av den andra började så hade åtminstone en blivit klar innan pengarna tog slut.

Det som imponerar stort är att backen drivs helt ideelt av frivilliga medlemmar! Nästan helt utan stöd från kommunen som tycker att fotboll hockey och basket är mycket roligare att ödsla pengar på. Kunde inte kommunen bekosta färdigbyggandet av de två återståennde backarna så att det kunde bli något rejält av anläggningen?

Visa fler recensioner (25)