Ted Svingstedt vinnare i Dödshopp 2014

För tredje året i rad avgjordes VM-kvalet i Dödshopp i Saltsjöbaden helgen som gick. 21 tappra Dödsare gjorde upp om ära, heder och en plats i VM i Oslo, och efter en eftermiddag av vådliga luftfärder gick segern till Ted Svingstedt från Nacka.

Film: Kristoffer Davidsson

Den här sommaren går allt som det ska, så även dödshoppet. Lördagen bjöd på sol, värme, badhäng, båthäng och hopp utan dess like. Arenan ute i Saltsjöbaden var återigen fullsatt när det bjöds upp till dödshoppsfeber. Det känns som att dödshoppet som företeelse börjar ta form i Sverige och nivån på hoppare blir bättre för varje år. Det krävs mer för att ta sig vidare till final, och väl där är det en makalös show.

Adam Widén hade jobbat lite med Aron Östman inför dödshoppet, och Aron var ett förhandstippat starkt namn inför tävlingen. Han hade en skön stil tävlingen igenom, men fick inte till landningen riktigt på båda finalhoppen och slutade sjua.

På bronsplats hamnade Assar Andersson. Assar utövar parkour och gjorde ett hopp i parkour-anda, hoppade bock över räcket till klassisk döds och räka.

Sextonåriga Huddingesonen och Billys affischnamn Philip Agerstig (lillebror till Rackartygarnas Martin Agerstig, segrare från i fjol) var sugen på att följa med till Döds-VM i Norge. Philip stod för kreativa hopp med en magisk kroppskontroll. Ett hopp från handstående till en och en halv bakåtvolt och ett hopp med två och halv volt till räka. Ändå fick Philip se sig slagen av Ted Svingstedt – årets segrare i dödshoppet.

Ted Svingstedt är 20-åringen som är uppväxt i Nacka inte långt från Saltisbadet med andra ord, men som flyttat till Malmö där han numera bor. Ted kan du vanligtvis se på en skateboard på gatorna i Malmö, om han inte är iväg och åker skidor.
Segern knep han genom ett hopp från bordet i starttornet, alltså lite längre och högre upp än startkanten, tolv meter var inte tillräckligt? I det första hoppet gjorde han en enkel rotation men i det andra bestämde han sig i sista sekund för att pröva att snurra två varv och det gick trots allt ganska bra.

Vad tyckte du om dödshoppet och hur halkade du in på det?
– Har varit taggad och nervös ända sedan polaren Dante Pritc anmälde mig till årets Döds! Sjukt jäkla fett event och bra laddat av alla dödsare!

Karin Wallin var tillsammans med Ellen Bergström de enda kvinnliga deltagarna, Ellen valde att hoppa i gulddress och Karin stod för ett grymt klassiskt dödshopp till räka. Utöver startfältet så hade ett gäng grabbar anmält sin vän Magnus Lilja till dödshoppet som ett inslag i en svensexa, så inför fullsatt arena fick han motsträvigt gå upp i det tolv meter höga tornet tillsammans med resterande startfält och slänga sig ut.

Nästa helg är det dags för Döds-VM på Frognerbadet i Oslo, där Sverige i år har med två deltagare – fjolårets kvalvinnare Martin Agerstig samt nykorade segraren Ted Svingstedt. Detta är för att det svenska kvalet förra året hölls efter att VM avgjorts och Martin alltså får tävla i år istället. Adam Widén, som importerade dödshopp till Sverige och är arrangör för kvalet tror att bägge killarna har goda chanser i VM.

– Jag tror de kan gå långt båda två. Martin är ju ett jäkla djur när det kommer till volter, och Ted var helt magisk i denna tävlingen. Bara domarna är lite sköna och inte tänker på att de är svenskar så.

Är det några norrmän som Ted och Martin får se upp lite extra för?

– Ja, en kille som heter Joakim och kallas för Steinknusern (norska för Stenkrossaren, reds. anm.), och en Petter Andrésen som har varit med i alla år och håller på och roddar med norska landslaget i Döds.

Rent allmänt tror Adam att Dödshopp har en ljus framtid i Sverige. Beroende på om det går att lösa med sponsorer och planering kan det eventuellt bli en Dödshopps-serie nästa sommar, med tävlingar i Saltsjöbaden, Göteborg och Malmö, men det är bara på planeringsstadiet än så länge.

– Det börjar bli stort, det var mycket nytt folk som dök upp i år. Ett gäng ungdomar hade åkt upp till Saltis från Skåne för att vara med. Anders Sandgren som kom fyra nu i helgen är småbarnsfarsa, så det är många olika folk som ställer upp.

Du själv då, blir du inte sugen på att vara med och tävla igen nu när sporten vuxit lite här i Sverige?

– Nej, min karriär inom Dödshopp är över. Jag har spräckt trumhinnan så nu får det räcka. Och det är kul att vara arrangör, och se till så att alla andra har det gött.

Resultat VM-kval i Dödshopp 2014

Text: Christine Hargin
Foto: Sophie Zander

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.