Gilla7
 

Unboxing Norse The Freeride: nytt svenskt skidmärke

En brun låda trillade ner från himlen vid Åresjön! Vi packar upp modellen The Freeride från det nya svenska skidmärket Norse.

OM SKIDMÄRKET NORSE
Bakom det nystartade skidmärket står Patrik Sannes, som har fem års arbete som skiddesigner på Faction i Verbier i ryggen, samt utbildning i teknisk design på Chalmers i Göteborg. Läs intervju med Norse grundare Patrik Sannes här: https://www.freeride.se/svenska-skiddesignern-patrik-sannes-lamnar-faction-och-startar-eget/

OM NORSE THE FREERIDE - SHAPE OCH MÅTT
The Freeride är en modern svensk skida för friåkning byggd för Alpernas stora, långa åk, men en lättåkt skida som är lika skoj på Åreskutan, i Riksgränsen eller någon annanstans i svenska fjällen. Ett par lagg man också kan tura med.
Skidan har 110 mm midja och en radie på 24 meter i längden 184 cm, 26 meter radie i den längre versionen som är 192 cm. 
Det är samtidigt är lätt och poppig skida, 184 cm väger 1900 gram: rejäl nedför, samtidigt som den är hanterlig uppför och har stor potential som one quiver med en hybridbindning som Shift på. Rockern är uttalad framtill, och ger flyt och lättare initiering av sväng, även rocker baktill, samt spann under foten. 
The Freeride har en träkärna som är gjord av ask, poppel och balsa. En mix för att få en lätt, poppig skida. Detta stärks upp av dubbla lager aluminum och glasfiber för bra vridstyvhet. Addera sedan gummi som dämpar skidan när du blåser på utför. Receptet för mumsiga friåkningsdagar på berget är klart.
Stålkanterna är också lite bredare på dessa skidor. Det är 2x1,8 mm stål som tål att slipas, vilket låter dig ha skidorna länge, länge.
Belag pratar vi sällan om, men den här skidans underdel förtjänar att få några ord. Belaget är nämligen impregnerat med en permanent lösning från Nanowaxx. Det är en lösning där du aldrig behöver valla under hela skidans livslängd. Impregneringen gör också att belaget blir hårdare vilket för det mer tåligt för stenhajar och annat.

OM NORSE ANDRA MODELL: THE ENDURO
Just nu finns denna modell Freeride som har 110 mm midja, och sedan finns modellen Enduro som har 100 mm midja. Tillverkningen sker i en av världens bästa skidfabrike i Polen, nära till kunderna som framförallt finns i Alperna och Skandinavien. 

TEST AV THE ENDURO
Ett test av den smalare modellen med 100 mm midja The Enduro läser du här: https://www.freeride.se/skidtest-norse-the-enduro-2022/

FREERIDES YouTube-kanal
Prenumerera för nya avsnitt: http://www.youtube.com/c/freeridese?sub_confirmation=1
Senaste artiklar och reportage: https://www.freeride.se/

PRODUKTION VIDEO
Musik: Soundstripe
Film:: Tim Larsson och Anders Wingqvist/Freeride.se
Foto: Petter Elfsberg
Klipp: Petter Elfsberg
  • 5 013 Besök
  • 0 Kommentarer
  • 7 + Gillar