Svenska skiddesignern Patrik Sannes lämnar Faction och startar eget

Skiddesignern Patrik Sannes har sedan en tid lämnat drömjobbet i Verbier och flyttat tillbaka till födelseorten Göteborg. Vi träffade Patrik och pratade om avhoppet från Faction, samarbetet med Candide Thovex och lanseringen av hans nya skidmärke Norse skis.

De senaste fem åren har Patrik spenderat i Verbier, alpernas kanske mest kompletta freeride-skidort, arbetandes för Faction. Där har Patrik varit hjärnan bakom design och ansvarig för tillverkning av Factions samtliga skidmodeller. Men efter fem år av gudomlig skidåkning, smakrika ostar och designande av skidor var det dags att röra sig hemåt mot goa, glada Göteborg. Vi träffade Patrik på Nils Eriksson terminalen i Göteborg för gött snack och kaffe.

Tjenare Patrik, hur är läget och vad händer i Livet?
-Det är bara bra, mycket som händer och många järn i elden. Precis som det ska vara.

Berätta lite kort om din bakgrund som skidåkare? Vart började det?
– Det började i Kläppen där familjen hade stuga. Alltid först upp i liften och åkning till stängning. Kommer ihåg att det var viktigt att det gick fort. Hårda bataljer med syrran i många år haha. I tonåren köpte mor och far en lägenhet i Åre så det blev en del åkning där och ett gäng resor till Alperna. Hemma i Göteborg var det mycket hockey och mountainbike men skidor var alltid roligast. Efter gymnasiet blev det flera resor och säsonger i Kanada och Japan. Det var nog under dom åren som jag utvecklades mest som skidåkare.

Hur hamnade du på Faction? Berätta om resan dit?
– Jag pluggade Teknisk Design på Chalmers och på somrarna jobbade jag på Husqvarna Construction med design av elektriska kapmaskiner. Mycket skidåkning under pluggtiden och efter tre år hittade jag ett Masterprogram inom Management, Technology och Economics nere i Zurich. Som av en händelse ligger Zurich nära alperna så det gjorde ju inte det hela värre direkt. Studier blandat med skidåkning i allt från Andermatt till Engelberg ledde i slutändan in oss på en kurs inom HR där vi skulle intervjua ett företag som arbetade flexibelt med avseende på plats och tid. En i min grupp kände Beanie De Le Rue som jobbade på Faction vid det här laget. Vi begav oss till Verbier för en intevju och för att testa lite tidiga Candide-modeller. Som jag inte alls gillade. Jag hade en lång diskussion om rocker, skärning och taper med Factions grundare Tony McWilliam. Vi behöll kontakten och sen gjorde jag praktik och mitt exjobb om skiddesign på Faction. Det var 2013 och snart därefter fick jag fast anställning. Redan under mitt exjobb designade jag några av deras skidor.

 Hur var det att jobba med Candide Thovex och hans galna filmprojekt?
– Det var väldigt roligt, annorlunda och väldigt intensivt. Utåt är Candide ganska fåordig. Men när man jobbar på projekt som han brinner för så bjuder han till och det blir långa och sena middagar. Candide har ett fantastiskt driv och en väldigt bestämd vision om vad han vill. Det ska gå fort och han kan vara lite knepig att jobba med ibland. Jag har fått välja mina strider för att inte bråka för mycket med den gode fransosen.

– Vi började laborera med olika belag och stålkanter och vallor när han började åka en hel del på gräs. Vi tog med oss den kunskapen och det födde en hel del ideer för ´Ski the World. Där använder han alla möjliga olika skidor. Det var väldigt lärorikt att göra skidor för gräs, sand, lavasten och kinesiska muren.

Berätta om avhoppet från Faction?
– Jag är oerhört tacksam för allt Faction har givit mig i form av kunskap, resor och skidåkning. Det finns många fantastiska människor att tacka. Att jag slutade var en kombination av saker. Först var det kärleken i och till Göteborg. Till sist handlade det också mycket om värderingar. Faction utvecklades i en riktning som inte matchade med mina värderingar. Ekonomisk press ledde till dumma grejer kan man säga.


Intervju med Patrik från ISPO 2018, om Candides Thovex specaialskidor


Nu är du tillbaka i Sverige och Göteborg, men hur var det att bo så många år i Verbier?
– Fantastiskt bra. Lite småsegt på sommaren på grund av hur dyrt det är och att vandringen inte är något att skryta om. Det medför att turisterna lyser med sin frånvaro och det blir väldigt lugnt. Det positiva med Verbier om sommaren är den grymma Downhillen. Asbrant och stökig och inget för nybörjaren.

Lansering av nya lagg, Norse Skis, till hösten. Berätta mer?
– Att sluta med skiddesign var nog aldrig ett alternativ. Jag hade fortfarande många ideer och tankar om hur man skulle kunna göra bättre skidor när jag slutade på Faction. Norse Skis har jag startat med familj och vänner för att göra grymma skidor som vi vill åka på. Och samtidigt erbjuda ett hälsosammare alternativ i en ganska ohälsosam bransch.

Ännu ett skidmärke alltså, men vad är speciellt med Norse då?
– Kortfattat gör vi lätta skidor för friåkning med liten påverkan på vår natur. Lätta på vägen upp – fantastiska på vägen ner. Vi vill vara ett inkluderande skidföretag där vi fokuserar på att vara tydliga med vad vi gör och göra det enkelt att välja ett bättre alternativ.

– Jag är ganska ”tjôtig” av mig så jag tycker det är kul när man får förklara det vi gör mer i detalj. Med Norse så utmanar vi flera osanningar om skidor. Vi använder en lite längre radie kombinerat med ett kort spann och längre rocker. Det gör att vi får skidor som är väldigt lättåkta samtidigt som dom är stabila. Mängden rocker gör också att man inte behöver så breda skidor. Dom flyter som korkar ändå.

Kör ni kolfiber för att göra skidorna lätta eller vad har ni för lösning där?
– När man gör lätta skidor är det oerhört viktigt att dom är väldämpade. Vi använder en kärna av ask, poppel och balsaträ. Den är lätt och stark och har rätt popp. Vi matchar den med lager av glasfiber, aluminium och gummi som gör skidan vridstyv och väldämpad. Detta till skillnad mot styv kolfiber som gör skidorna väldigt nervösa och som har en mycket större negativ påverkan på vår miljö.

Är skidorna på något annat vis mer hållbara?
– Alla våra skidor kommer med en permanent valla så man slipper åka runt och sprida miljöfarlig valla på berget. Vi använder också en lite bredare stålkant som är mycket mer stryktålig och som går att slipa fler gånger än en vanlig. Lite tyngre men mycket bättre för hållbarheten.

Blir det en herr- och damserie med Norse Skis nu till vintern 2019/2020 då eller?
– Vi gör inga herrskidor. Vi gör inga damskidor. Vi gör skidor för skidåkare. Det viktiga är att välja rätt längd på skida efter din åkning och dina kroppsmått.

Jag tycker vi avrundar där med de där sista orden om skidor för skidåkare. Bra sagt Patrik. Tack för intervjun och lycka till med detta spännande projekt. Jobba inte ihjäl dig. Du måste hinna provåka dina nya skidor lite också.
– Det har du rätt i, tack och hej.

Text: Olle Stenbäck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.