Alpina landslagsstjärnor i ny skidgren

Hela världseliten var på plats i Lindvallen när finalen i skiercrosserien Saab Crossmax Series avgjordes under lördagen. Att intresset för den nya skidgrenen är stort bevisades av det stora deltagarantalet, 70 herrar och 16 damer körde fredagens kval. De alpina landslagsåkarna Patrik Järbyn, Lidingö och Janette Hargin, Huddinge visade med besked att de även behärskar denna nya skidgren. Janette segrade i seriens sista tävling tillsammans med Erik Andersson, Nora, Patrik Järbyn slutade på en femte plats.


Foto: Rickard Lövgren, React


Foto: Rickard Lövgren, React


Foto: Martin Åkesson, Freeride

Erik Andersson vinner herrarnas tävling.
Erik Andersson vinner herrarnas tävling.
Foto: Martin Åkesson, Freeride

Karin Huttary, Janette Hargin och Magdalena Jonsson.
Karin Huttary, Janette Hargin och Magdalena Jonsson.
Foto: Martin Åkesson, Freeride

Både Hargin och Järbyn vann fredagens enskilda tidskval och i finalen vann Janette före skiercrossveteranen Magdalena Jonsson från Nora och Erica Eriksson, Malung -Det här var en skön revanch med tanke på min andra plats i Åre förra helgen. Det är verkligen adrenalinkick att åka flera åkare samtidigt, sa Janette när hon pustade ut i målområdet efter finalen. Patrik Järbyn körde bra men möttes av hårt motstånd och slogs ut i semifinalen. Vann gjorde isället Erik Andersson, Nora som även vann deltävlingen i Åre. Tvåa kom Lars Lewén från Hässelby som genom andraplatsen kammade hem totalsegern i svenska Saab Crossmax Series och med det 20.000 kr. På tredje plats kom Isidor Grüner, Österrike. Damernas totala seger togs av Magdalena Jonsson som vunnit de tidigare deltävlingarna.

Över Lindvallen hängde tunga regnmoln när det drog ihop sig för den stora finalen. Det starka startfältet med svenska toppåkare samt deltagare från bla Frankrike, Schweiz och USA och den snabba banan med spektakulära hopp och velodromkurvor fick alla att glömma vädret och istället ryckas med i den action som åkarna bjöd på.Många heat var extremt jämna och publiken fick se ett flertal omkörningar med närkontakt, det var med andra ord skiercross när det är som bäst.

Skiercross är den gren inom den alpina skidåkningen som växer snabbast. Sporten har länge varit stor i USA och intar nu Europa med stormsteg. Sverige är en av de främsta nationerna inom sporten med ett flertal åkare som tillhör den absoluta världseliten.

Resultat Saab Crossmax Series Lindvallen
Damer:
1. Janette Hargin SWE
2. Magdalena Jonsson SWE
3. Erica Eriksson SWE
4. Karin Huttary AUT

Herrar:
1. Erik Andersson SWE
2. Lars Lewén SWE
3. Isidor Grüner AUT
4. Eric Archer USA

Totalsegrare i Saab Crossmax Series
Damer: Magdalena Jonsson
Herrar: Lars Lewén

Text: Tove Liliequist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.