Bindningsmani i Åre när Salomon Shift presenterades

På lördagskvällen under Åre Ski Test Weekend samlades en grupp nyfikna prylälskare för att beskåda den omtalade nya bindningen Shift från Salomon på nära håll. Salomon visade också fler hårdvarunyheter med en ny version av skidan QST samt en ny pjäxa med integrerade techinserts i samma friåkningsserie. Men dragplåstret stavades helt klart S-H-I-F-T. 

Besökarna som vallfärdat till Åreguidernas lokal på torget i Åre bjöds på glögg, tilltugg och en presentation av Salomons representant Simon Sjöberg. Det var tidig lördagskväll mitt i skidtestarhelgen och stämningen förväntasfull.

Länge har nämligen friåkare väntat på den perfekta kombinationen av tur- och alpinbindning. För cirka 10 år sedan kom Marker med sin Duke och fick då hela skidvärlden att häpna. En barriär bröts, men det var en nyhet som var lite väl tung. En rambindning av det slaget gjorde det slitsamt att gå uppför. Detta eftersom du i gåläget måste lyfta med dig hela bindningen, inklusive häldel.

Dynafits patent med pin-tech, eller kort och gott tech, gjorde några år senare att fler tillverkare kunde anamma tekniken på de utgångna patenten. Vi fick då se några rejälare tech-bindningar. Ingen av dessa har dock till dags dato riktigt nått upp till samma prestanda utför jämfört med en vanlig alpin bindning.

Men nu i december 2017 hävdar franska innovatörerna på Salomon att man har namnet på den hybridbinding som för alltid ska förändra marknaden – Shift.

Nyfikna blickar spanade därför efter bindningen inne på lokalen i Åre. Men Shift-bindingen presenterades givetvis inte förrän lokalen fyllts upp ordentligt. Simon Sjöberg tog då ton och välkomnade alla till kvällens event. Eventet började med en tio minuter lång digital presentation.

Ivriga gäster trampade stillastående i väntan på att få se bindningen i fysisk form. Till slut rycktes en monterad bindning fram och applåder bröt ut. Skidan med den monterade bindningen Shift passades runt i publiken likt Jesusbarnet i Betlehem och det rycktes, pillades och diskuteras besökare emellan.

Salomons egna atlet och Årebo Henrik Windstedt var på plats för att svara på frågor och möjligtvis ingjuta förtroende för den nya produkten. Här nedan läser du mer om bindningen vars full namn lyder Salomon S/Lab Shift MNC 13.


Här ser du Freerides Unboxing av Salomon S/Lab Shift MNC 13


 

Mer om Salomon Shift

 

Det mest nyskapande med Salomons nya bindning  – Salomon S/Lab Shift MNC 13 – är tådelen. Alpina häldelar har vi redan på markanden med exempelvis Fritschis Tecton och Markers Kingpin. Det är inte Shifts häldel som gör den speciell således.

Shift har en unik tådel. Det är en techbindning uppför och en alpinbninding nedför. Hemligheten ligger i tådelen där själva tech-piggarna fälls in och göms i åkläget, medan de kommer fram när tådelen fälls ut och ska sättas i gåläge. Utför är tån alltså som en vanlig alpin binding, med en imponerande prestanda med 47 mm elasticitet sidleds i tådelen. Bästa konkurrent där är Tecton som har 13 mm elasticitet i sidled på tådelen.

Vikten är 865 gram per bindning, inklusive stopper och skruvar. Totalt 1,7 kilo. Här är Salomon inte bäst i klassen i segmentet ”rejäl friåkningsbindning som går att tura med a la tech”. Utgångna (men på berget ofta sedda) Dynafit Beast är tyngre, Kingpin och Tecton är lättare. Men det som du betalar med i gram återfår du i åkläget, menar Salomon.

DIN-skalan är 6-13, vilket torde var tillräckligt för en lejonpart av de turande friåkarna. Hur ofta kör vi dödliga skidåkare på bindningsfjädrar uppskruvade till mer än tvåsiffrigt?

Hälhöjare i bakdelen av Shift har två lägen – 2 och 10 grader. Ett i princip platt läge och ett läge för att klättra uppför således. Att få in ett tredje läge hade varit önskvärt så klart, men hade troligen också gjort bindningen tyngre.

Simon Sjöberg på Salomon berättar om när Shift släpps i butik:
– Den kommer i butik i september 2018 och kommer då att kosta runt 5 000 kronor. Före dess kommer givetvis ett antal av våra bindningar kommer ut i olika skidmedias tester och dylikt, säger Simon Sjöberg på Salomon. 

Salomon S/Lab Shift MNC 13
Hybridbindning mellan alpin och tech
Helt alpin i åkläge
Vikt 1,7 kilo, hela bindningen (867 gram per styck ink. stopper)
DIN 6 – 13
Ståhöjd cirka 21-25 mmm
Släpps i september 2018 och kostar cirka 5 000 kr

Tådel:
47 mm elasticitet i sidled
helt alpin i åkläget, pin-tech används ej
låsbar i gåläge
90 grader möjlig vinkel i gåläge
fäste för skarjärn
MNC – Multi Norm Certified – klarar alla typer av sulor från alpina, touring, WTR och Grip Walk mfl

Häldel:
SHIFT häldel:
helt alpin
platt läge och en hälhöjare i gåläge

Här packar vi på Freeride.se upp och monterar Shift

Text: Fabian Omne & Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.