Extrem-NM 2007 Dag 2

Andra dagen av 2007 års upplaga av NM i Riksgränsen innehöll dåligt väder, häpnadsväckande linjer och väntan.

Kaj svarade för dagens åk där han bland annat avverkade detta tekniska drop.
Kaj svarade för dagens åk där han bland annat avverkade detta tekniska drop.

Dagens första linje skulle enligt schemat läggas av en snowboardåkare runt halv elva-snåret. Vädret satte tyvärr stopp på dessa planer och den första åkaren släpptes inte iväg förrän 12.30 efter ett tillfälligt tummen upp från vädergudarna. Brädåkarna var först ut och mest intryck gjorde Björn Lindgren som hade valt en teknisk linje där han i slutet av åket bjöd publiken på ögongodis i form av en backflip.

Telemarkarna var sedan nästa kategori att ge sig ut där fjolårets tvåa Magnus Tveito fick publiken att hålla andan efter han droppat och tappat kontrollen och sedan wobblat utför en klippa. Ett otäckt fall och Tveito tävlar inte mer under årets upplaga då det antagligen är ett ledband i foten som är trasigt. I ungefärlig tid med Tveitos fall drog åter låga moln in över branten och ännu en gång tvingades arrangörerna att skjuta upp tävlingen. Åkarna kom ner, en efter en, men det dröjde inte länge innan vädret sprack upp och tävlingen kunde fortsätta. Man beslutade att flytta starten något längre ner för att slippa den värsta dimman på toppen. Åkarna får traska upp ännu en gång. Man startade i omvänd ordning, det vill säga att den som kom på första plats igår startade sist idag. Mest intryck på domarna och dagens bästa score på damsidan noterades Karolina Ekman för och ligger sammanlagt tvåa efter Erika Edling inför morgondagens slutspurt.

Magnus Tveito och hans skidor går skilda vägar. Ett äckligt fall som ledde till ett uttänjt ledband i foten.
Magnus Tveito och hans skidor går skilda vägar. Ett äckligt fall som ledde till ett uttänjt ledband i foten.
Sara Orrensjö visar hur det ska gå till.
Sara Orrensjö visar hur det ska gå till.

Herrarna gick in i ringen efter damerna och många var peppade efter att ha väntat länge för att få åka. Det satsades friskt där fart och drops var de gemensamma nämnarna. Kaj Zakrisson körde skiers right där han tog sig an ett hiskligt dubbeldrop vilket gjorde honom väl värd applåderna som mötte honom när han kom ner. Kajs drabant, Sverre Liliequist, tvingades att äta snö efter en luftfärd men klarade sig utan skador. Gårdagens tvåa, Henrik Windstedt, körde om möjligt ännu mer avslappnat än igår en linje som hade fått de flesta att fundera på vad de gett sig in på.

Nu går vi in på sluttampen av årets upplaga av NM och morgondagen kommer med största sannolikhet att bjuda på en uppsjö av härliga prestationer. Bara att sätta sig ner framför Nordalsfjäll och hoppas på bra väder. Imorgon avgörs det!

Total poängställning efter finalåk 1

Herrar alpint
1 Henrik Windstedt, SWE – 82,5
2. Fred Syversen, NOR – 80,9
3. Kaj Zackrisson, SWE 79,7

Damer alpint
1. Erika Edling, SWE – 51,5
2. Karolina Ekman, SWE – 51,0
3. Sara Sandberg, SWE – 49,3

Snowboard
1. Björn Lindgren, SWE – 61,9
2. David Magnusson, NOR – 58,6
3. Chris Soutwell, ENG – 55,7

Telemark
1. Jonas Karhumaa, SWE – 61,0
2. Per Jonsson, SWE – 60,0
3. Sven Andersson, NOR – 39,3

Komplett resultatlista:

Text: Ola Melin, Foto: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.