Fredagsfilmer: Vecka 13

Solen skiner mera än någonsin, och svenska fjällen bjuder på tropisk vårvärme. Videokvalen lockar videos från hela världen och nivån på icke-proffsåkare höjs för varje dag! Måns Bertz Wågström vinner kriget om likes denna vecka på Topp5!

TOPP5KLARNY

Detta är TOPP 5 denna vecka.
Här ligger medlemsfilmerna med flest (+Gilla) från den gångna veckan. Vill du vara med och påverka listan? Gå då in på videosektionen här på Freeride.se och gilla dina favoritklipp så kanske de hamnar på TOPP 5 nästa vecka!

1. (144 st +Gilla)

MÅNS BW joi 2k14
Måns Bertz Wågström är en av dem som skickat in en video till JOI-videokvalet som ligger live nu, och upplägget är enkelt. Gör en film med dina tre bästa trick, få likes och ha chans att kvala in till tävlingen. Än så länge ser det lovande ut för Måns, som med sin Kangaroo, Sw dubbel 1080 och bio 1080 sätter ribban för vad som kommer krävas i videokvalet. Att han sedan har överlägset med likes gör ju inte saken sämre!

2. (137 st +Gilla)

Frej Jönsson JOI 2014
Frej Jönsson har även han skickat in en kvalvideo till JOI. Då han är en gammal och rutinerad deltagare i tävlingen så vet han vad som behövs och hur det ska göras. Här får vi se hans tre bästa trick: Carvad dubbel 1080, Dub cork 720 ala Frejjan och dub cork 900. Feta trick och fet style! Frågan är ju om det är spin to win eller stil som Jon och Jesper Tjäder kommer gå efter när de väljer en vinnare?

3. (108 st +Gilla)

Jonas Hjohlman JOI 2014
Jonas Hjolman skickade in detta bidrag innan han riktigt läst på reglerna i JOI kvalet. Det är de TRE bästa tricken som ska vara med, inte flera. Här är en rätt välfylld video med flera bra trick men som tyvärr alltså inte blev ett godkänt bidrag. Han har nu fått in en ny film med bara tre trick, men den har inte kommit upp i samma Like antal som denna video. Finns dock måånga coola trick här som bland annat en Zerospin dubbel shifty till framåt och en cork 1080 truckdriver som ser ut att vara en 720!

4. (98 st +Gilla)

Here and There
PUDERFILM PÅ TOPP5!!!
Grabbarna Johan Almroth, Viktor Thorberg, Christopher Cato Lavebrand, Johan Sundström och Gustav Lindberg drog iväg på ett par härliga resor i vinter för att göra detta bidrag till Freeride Video Awards. Först ut besöker vi Japans djupa puder, sen blir det Alperna en vända i Schweiz och sist Kanadas stora berg. Mycket välgjord film med kreativitet, snygg redigering och filmning samt en allmänt skön känsla rakt igenom. Att lägga tid på filmning och få det snyggt, när åkningen är så pass bra är ofta lite jobbigt då man hellre åker skidor än filmar. Men i slutändan om man väl fokuserar på att få klippen, så som grabbarna gjort, så är det helt klart värt det!

5. (67 st +Gilla)

”Lack” by Emil Larsson
Emil Larsson producerar banger edits på löpande band denna vinter, och nu är den senaste filmen här! Filmat i Kläppen, Tandådalen och Kungsberget får vi se större delen av den yngre generationens up-and-comers inom parkåkning gå lös. Filmiskt snyggt, redigeringen är on point och åkningen kan man absolut inte klaga på, utan snarare njuta av! Freeride Video Awards har ännu ett utmanande bidrag inskickat! Åkare är: Niklas Larsson Zakrisson, Erik Lindberg, Samuel Ålander, Johan Niemi, André Jonsson, Victor White, Oliver Karlberg, Jim Lundberg, Hugo Burvall, Eric Wahlström, Emil Granbom och Hugo Atterlid.

– FREDAGSFILMER PÅ EN FREDAG!! WOHOO
Ja som sagt, veckodagen och namnet på favoriterna stämmer överens denna vecka! WOHO. Känns fint att slippa lägga ut dessa på en lördag eller senare som det blivit några gånger. Nu är vi i fas igen! 😉

Denna vecka har det rullar in sjukt mycket tävlingsvideos i både FVA, Superunknown, JOI och Vars Skate on snow. Riktigt kul att så mycket bra material släpps samtidigt och jag har gjort mitt bästa för att sortera ut mina favoriter från den gångna veckan. Har även släppts lite annat kul material som jag sammanfattat här nedan!

/Jeppenator

2013 Oakley Ski Team Video

Oakley har ända sedan urminnes tider haft ett av teamen med flest duktiga skidåkare. Nu släppte de, om än lite sent en sammanfattning av teamets gemensamma prestationer under 2013 vintern. Finns ju en hel del potential som åker med både deras kläder och goggles. Svenskar vi har med bland dessa är båda brorsorna Wester, Andreas Fransson och Henrik Harlaut. Tillsammans med såklart även: Sean Pettit, Richard Permin, Simon Dumont, Logan Pehota, Antti Ollila, Tanner Hall, Seth Morrison, Sean Jordan, Sammy Carlson, Dan Treadway och Pep Fujas

Suzuki Nine Knights Ski 2014 – Wanna be a Knight – Vincent Gagnier

Ja jag vet, jag har postat upp rätt många videos på Vincent Gagnier under det gångna året. MEEEN han är sedan också en av de mest underhållande skidåkarna att titta på, och så måste även domarna för Nine Knights videokvalet ha tyckt då denna film i veckan tog honom vidare till tävlingen som går av stapeln i nästa vecka!

96,5 Year Old Skier – George Jedenoff – Words of Wisdom

Bara för att åren går betyder det inte att man blir ”för gammal” eller inte kan klara av saker. George Jedenoff är både gammal nog att vara farfar, gammelfarfar och farfars, farfars far! Trots detta så är han uppe varje dag och njuter av skidåkning på sina breda offpistskidor. Det är sann passion. Att se denna film gjorde mig glad, och jag hoppas den har samma påverkan på er andra också!

Mitchell Brower Superunknown XI Finalist

Tio åkare blev precis inbjudna till Superunknown finalen i USA där de kommer tävla om en eftertraktad plats på Level1’s team. Här är en av mina favoritdeltagare efter Johan Niemi från Sverige som också han kvalat vidare. Mitchells video har fått en del spridning på internet i veckan efter det att Henrik Harlaut och hans vänner postat runt den på Facebook. Skidåkningen är i framkant när det kommer till kreativa urbans som körs på ett lite annorlunda sätt. Finns många bra streetklipp och en rätt ball sten wallride att beskåda i videon. Frågan är ju hur bra grabben kommer göra sig på ett parkshoot med färdigbyggda riktiga grejer?

Ahmet Dadali’s Flip The Script Vol. 2

Ahmed Dadali är väl mest känd för sina delar i Level 1’s filmer, samt att åka puder med öppen jacka. Men i år har han tagit en annorlunda inställning till filmningen och kör sin egen videoserie. Här i andra avsnittet får vi se vad det blev av den planerade Slovenien-resan där snön inte riktigt fanns. Så de begav sig till Italien istället för att få alla klipp som behövdes till filmen. Riktigt fett och även här många coola spots och trick!

S.K.A.T.E On Snow – Vincent Gagnier VS Karl Fostvedt

Förra säsongen gjorde VARS – S.K.A.T.E on snow storsuccé när vi fick se ett gäng av världens bästa åkare göra upp mot varandra i en riktigt välarrangerat head to head tävling. Den gången stod det hårt mellan Gus Kenworthy och Henrik Harlaut i finalen där Gus skulle bli vinnare. I år blev det dock kanadensaren Vincent Gagnier (som ni såg i en av videorna ovan) som tog hem kalaset. Det var efter att ha först vunnit över Karl Fostvedt här och sedan även i finalen mot Antti Ollila. Dock kunde jag inte länka in finalfilmen och därför får ni här se från semifinalen. Jäkligt tajt och spännande match med många roliga grejer att titta på!

Steve Job’s Vision of the World

För att runda av veckan vill jag ge er alla en film innehållande ett kort uttalande av Steve Jobs. Mycket tänkvärt, och mäktigt om man förstår innebörden av vad han menar. Intressant och värt att fundera på! Så på det viset rundar vi av fredagkvällen 🙂

Thats it, hoppas ni gillade denna veckas videos.
Lämna gärna feedback i kommentarsfältet!

Text: Jesper Norén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.