Full fart på Åre Sessions

Vårskidåkning på skutan, parkhäng i Bräcke, after-ski på Timmerstugan och slutligen fest på Holiday club var bara ett urval av populära aktiviteter som höll besökarna till Åre sessions upptagna i helgen. Men vi valde en lugnare programpunkt.

Åre Sessions är ”Skidfestivalen” som efter förra årets succéartade premiär arrangerades den gånga helgen i Åre. Bakom detta relativt nystartade festivalkoncept står Luger, ett kreativt kollektiv av partners, som tillsammans med lokala aktörer och eldsjälar lyckats skapa denna unika festival där skidåkningen möter musiken på bästa sätt. Åre sessions lockar till sig såväl skidåkare som vill ha ut ett par sista skiddagar som musikentusiasten som tar sig till den jämtländska byn för att få lyssna och dansa till musik från någon av den nordiska musikscenens artister.

En genomgående trend hos festivalbesökarna är att ta sig upp i backen på förmiddagen, ta sig en handfull slushiga våråk för att sedan ta sig till Timmerstugan där after-skin redan vid 15.30 är i full gång. När after-skin är över tenderar festivalbesökarna att dra sig tillbaka till sina slott och kojor för att sedan invadera byns alla barer och nattklubbar under kvällen och sedan avsluta natten på Holiday club där någon av de största artisterna spelar.

Om man mot förmodan inte skulle vara på festhumör finns det en hel del andra aktiviteter som festivalbesökarna kan underhålla sig med. Från toppturer och parkhäng med Oscar Wester och Jesper Tjäder till Breakfast talks med Husky Podcast eller varför inte lite Yoga?

Freeride var på plats under helgen och försökte hinna med så mycket av det roliga som möjligt. På lördagens morgon suktade vi efter kaffe och nybakade frallor likväl som lite intressant snack. På Åre bageri  fann vi det. Magnus Ormestad, grundare av Husky podcast, gästades nämligen på sitt Breakfast Talk av ingen mindre än den nyblivna världsmästaren och vinnaren av Freeride World Tour 2018 Kristoffer Turdell, Äventyraren och designern Kajsa Silow, samt Kajsa Larsson en studerande freerider och youtuber.

Podcastavsnittet inleddes med att ovanstående personer fick presentera sig själva och hur de får deras tämligen annorlunda ”livspussel” att gå ihop. Kajsa Silow inledde med att berätta kort om sig själv och hennes livsstil. Silow är självutnämnd deltidsboende i tält och älskar den äventyrliga livsstilen. När hon inte bor i tält reser hon runt i världen på allt ifrån äventyrsguidning på Svalbard till surfing på Sri Lanka. Silow jobbar även deltid som designer men har gjort det så bra för sig så att hon kan befinna sig varsomhelst och har inte ett kontor eller stämpelklocka som många andra.

Kajsa Larsson tog sedan till orda och berättade hur hon lyckas kombinera heltidsstudier i Jönköping med säsongande i Kanada och Youtube-serieproduktion av KM Days. Kristofer, som har varit i rampljuset lite extra sedan totalsegern i FWT 2018 för några veckor sedan, berättar ödmjukt om hur han flänger runt i världen och åker skidor samtidigt som han fortfarande jobbar lite i gruvan hemma i Gällivare, deltar på fotograferingsuppdrag och studerar på distans.

Vidare diskuteras sociala medier och framförallt Instagram och dess påverkan på såväl följare som atleterna själva. De gästande skidåkarna är eniga om att sociala medier är ett fantastiskt inspirationsverktyg och att den positiva feedbacken de får av sina följare betyder mycket och får dem att vilja fortsätta leverera. Turdell flikar även in att Instagram är kul som ett personligt minne att se tillbaka på, vilket samtliga håller med om. Vidare diskuteras nackdelar med att leva detta drömliv som de tre skidatleterna mer eller mindre har gemensamt och där är det familjen som får ta den stora smällen. Att de inte hinner se sina nära och kära så mycket som de kanske hade velat just för att de ständigt befinner sig på resande fot och jagar snö runt om i världen.

Frågor som sedan ställs är allt ifrån hur de tänker kring skador och hur medvetna de är vad som skulle hända om de plötsligt inte längre kunde stå på skidor till vem som är åkarnas största inspirationskälla. Magnus ställer sedan morgonens utnämnt tråkigaste fråga, nämligen hur tänker ni om det orangea kuvertet. Åkarna har lite olika syn på det där med pension men ett gemensamt tema och en konklusion är att pensionen ligger långt fram i tiden…

Podcast-avsnittet avslutas med att trion får dela med sig av varsina tips till publiken på plats samt podens lyssnare. Kajsa Silow tipsar om att våga ta kontakt med likasinnade och ta del av deras erfarenheter och dela med dig av dina egna. Kajsa Larsson delar uppfattningen om att prata med folk och våga fråga åkare som du ser som inspirationskälla. Skidåkningen är en liten community och för det mesta är alla väldigt trevliga och måna om varandra. Larsson fortsätter och säger att man ska ta chanser och säga ja till nya saker, ”det är coolt”. Kristoffer Turdell är inne på samma spår att våga prova nya saker, kasta sig ut och prova och det värsta som kan hända är att det inte är kul och då kan man alltid falla tillbaka till det man gjorde innan.

Pod

PS. Pod-avsnittet är inte publicerat ännu, men håll utkik på Husky Podcasts hemsida. Är du Pod-sugen finns givet också Freerides egna avsnitt om allt från att säsonga på Svalbard, till köpråd skidor och interjvuer med bla Anja Pärsson, Jon Olsson och Jacob Wester. DS.

Text: Olle Stenbäck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.