Kristofer Turdell – Om segern i FWT 2018

Kristofer Turdell kunde säkra segern på Freeride World Tour redan före sista deltävlingen i Verbier. Freeride tog pulsen på den glödheta, men ändå alltid lika iskallt lugna norrlänningen.

Kristofer Turdell ser ut att vara ytterst tillfreds med tillvaron dagarna efter andraplatsen i Fieberbrunn. Silverpengen i Österrike innebar nämligen att han säkrade totalsegern i Freeride World Tour 2018. Fortsatt lika ödmjuk, artig och lågmäld som alltid men med en utstrålning som hintar om att ett litet ok lyft från hans axlar.

Kristofers fokus verkar uteslutande ha lagts på att ställa ned ett stabilt åk utför Wildseeloders tävlingsface i Fieberbrunn. Några planer om var 28-åringen från Gällivare skulle ta vägen härnäst fanns inte förrän sent på söndagkvällen.

”Jag är feg och det har hjälpt mig.” Kristoffer Turdell

I baksätet på en bilresa genom Alperna får jag så prata med Kristofer under måndagsförmiddagen. Där och då spikades att nästa anhalt blir Andermatt, alla detaljer var inte lösta men samtidigt som Kristofer svarar på frågorna skickar han de sista SMS:en för att organisera kommande dagar.

Kristofer står som segrare av FWT denna säsong som blir hans tredje i ordningen. Kristofer körde bara en säsong med kvaltour för tre år sedan där ett inledande wildcard till en fyrstjärnig tävling slutade med seger. Året därefter tog Kristofer klivet direkt upp till världstouren, där han också inledde med att vinna sin första tävling.

Sin allra första tävling i friåkning körde Kristofer Turdell under NM i Riksgränsen 2011 och slutade där 2:a efter Henrik Windstedt. Freeride publicerade året efter en intervju med den då helt okända norrlänningen ”Se upp för: Kristofer Turdell”. På NM i Riksgränsen har han därefter radat upp resultaten med inte mindre än fyra vinster 2013-2017, förra vintern gjorde Freeride gjorde en segerintervju efter NM-vinsten 2017. Baral Carl Regnér har rått sig på den überstabila Kristofer Turdell under de sensate fem tävlingarna på NM, 2015 lyckades nämligen Carl knipa förstaplatsen framför Turdel som ”bara” blev tvåa.

Hur har du tänkt och arbetat för att nå dit du är idag, har du haft en strategi?
Nja, ingen strategi egentligen. I år har jag inte tänkt på rankingen på FWT så mycket som tidigare. Jag blev inspirerad av Leo Slemett från förra året. Han fokuserade bara på en tävling i taget och såg till att göra åk han var nöjd med. När det är så få tävlingar gäller det att inte göra några dåliga tävlingar, men det går som inte att köra försiktigt heller. Kör man ett safe-åk så börjar misstagen komma. Vill man bara hänga kvar på touren kan man köra säkra åk men inte om man vill vinna.

När insåg du att du verkligen hade en chans att vinna FWT?
– Ja du, man behöver lite tur och timing. Förra året kändes det som jag kunde vinna, men egentligen började det inte bra i år. Det var först i Andorra som det vände för mig. När jag vann i Andorra och hade en pallplats sen innan låg jag bra till inför sista tävlingarna.

Vad har varit nyckeln till att du haft en så snabb och stadig utvecklingskurva?
– Jag har ändå satsat på det här, tränat och gjort mitt bästa och är glad att det räckte. Sen är det mycket som ska stämma, man måste vara duktig på att åka, ha tur, lite bra timing och bra psyke. Sen gäller det att veta var ens limit går. Jag är feg och det har hjälpt mig. Satsar på det stora men sen tar jag ned det.

Feg?! Är du seriös?
 – Jo, men jag ser mig som ganska uträknande och ganska feg. Jag skulle aldrig göra något om jag trodde att jag skulle slå ihjäl mig på. Jag skulle aldrig hoppa Högsta högsta i Åre till exempel, det känns lite för stort. Jag är inte ute efter att det ska se farligt ut när jag åker, jag vill inte ge en wow-effekt. Det ska se cleant och kontrollerat ut. Det gäller att veta sin limit, det vinner man på i längden.

Varför är du en duktig skidåkare?
– Det handlar om att fördela vikten effektivt, därför kan jag köra med mina ganska smala ben. Det handlar om att åka så effektivt som möjligt. Jag har fått min bakgrund som skidåkare inom det alpina och lärt mig den grundläggande tekniken där. Sen har jag har kört sjukt mycket lagg. Alla andra i Gällivare var alltid bättre än mig men jag fortsatte köra när de slutade. Jag hade som inget bättre för mig.

Hur resonerade du kring dina målsättningar 2015 när du började köra kvaltour?
– Hur resonerade jag då, det gick snabbt från inte ha målsättningar alls till att vinna min första FWQ, efter det tänkte jag att jag måste ta mig till världstouren. Från början hade jag inga mål. Jag var mest bara tvungen att testa och köra eftersom Reine Barkered fixat ett wildcard, men efter den tävlingen kändes det realistiskt att komma till FWT.

Hur skulle du beskriva din inre drivkraft som motiverar dig till att tävla?
– Det har mest blivit så, har inget annat att göra. Sen vet man ju att det är live streamat så man vet att det sitter folk och tittar så man vill inte att det ska se ut som skit när man åker.

I höstas blev det också klart att Kristofer Turdell hade signat ett kontrakt med Red Bull. En viktigt och stor sponsor för en friåkande skidåkare. Inte långt senare blev det också klart att Henrik Windstedt gick vidare till ny dryckessponsor,  tronskiftet för kungen inom svensk friåkning var därmed ett faktum.

” – Jag har kört sjukt mycket lagg. Alla andra i Gällivare var alltid bättre än mig men jag fortsatte köra när de slutade. Jag hade som inget bättre för mig.”

I bilen på väg från Fieberbrunn finns förutom Kristofer också snowboardåkande Christoffer Granbom i passagerarsätet. Granbom har haft en tuff säsong och missade att kvala in till finalen i Verbier första helgen i april. I och med den missade kvalgränsen har inte heller Granbom kvalificerat sig till nästa års upplaga av FWT.

Kristofer däremot ser fram emot den enskilt största tävlingen inom friåkningen i världen, Xtreme Verbier. Hur tänker du kring sista tävlingen på säsongen i Verbier?
– Nu känns det bara kul, men det kommer bli skitnervöst på toppen. Men jag har mindre att vara nervös för nu när jag redan säkrat segern.

Har du någon ny linje på gång?
Har inte sett hur det ser ut men det var någon som sa att det var väldigt mycket snö så det kanske går att köra en ny grej där.

Jag rundar av med att fråga hur Kristofer ser på kommande säsong och om han har några specifika målsättningar och får svaret: ”Nä, har inte funderat så mycket.” Från framsätet fyller Christoffer Granbom i “Du ska vinna touren på Snowboard”. Turdell tittar på mig och nickar instämmande samtidigt som han på norrländskt manér svarar ja med en inandning.

Fakta Kristofer Turdell

  • Säsonger på FWT: 2016, 2017 & 2018
  • Antal totalsegarar FWT: 1st
  • Uppvuxen: Gällivare
  • Född: 1989
  • Anta segrar NM: 4st
”Quiet to be loud” videoporträtt på Kristofer Turdell från hösten 2017

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.