Gastkramande helikoptermanöver i franska Alperna

Den franska polisen – gendarmeriet – i regionen Haute-Savoie har de högalpina delarna av Mont Blanc-massivet som sin arbetsplats och vardag. I denna verklighet är räddningshelikoptern en viktig del. Men för en vanlig dödlig tar denna typ av helikopterräddning på 2 000 meters höjd i Anterne-passet andan ur vem som helst.  

Det var ett illa skadat knä under en topptur som fick den franska polisen i regionen Haute-Savoie, där bland annat Chamonixdalen ligger, att rycka ut för en knapp vecka sedan. Den nödställde befann sig på en brant sluttning på cirka 2 000 meters höjd, vilket knappast stoppade räddningshelikoptern.

Helikoptern snuddade med näsan i snön och kunde på så sätt hålla horisontellt läge och både lämna sjukvårdsteamet och sedan plocka med sig samma team och den skadade vid evakueringen.

Manövern, att sätta näsan på helikoptern mot snön, är en rutinmanöver:
– Det var inget särskilt eller extra, utan något som vi ibland behöver göra, berättade befälhavaren för räddningsaktionen till france bleu.
Tekniken är något som alla piloter som arbetar med bergsräddning i Frankrike får lära sig, enligt den franska tjänstemannen. Icke desto mindre imponerande för oss som inte flyger stålfågel i franska Alperna till vardags.

Filmaren heter Nicolas Derely och han var tillsammans med vänner på skidresa med toppturer i Col d’Anterne som ligger norr om skidsystemet Brevent i Chamonix.

Filmerna från räddningen har blivit virala och publicerats i flera franska medier. Hans kompis Bruno var det som hade skadat sig och för att nå fram med medicinsk akut hjälp och kunna evakuera den skadade flög PGHM (Peloton de Gendarmerie de Haute Montagne) in ett räddningsteam med bland annat läkare från sjukhuset i Chamonix.

Här nedan ser du ett klipp från inflygningen som är filmat underifrån, och sedan ett klipp från evakueringen då ”skate support”-manövern verkligen kommer till sin rätt då den är filmad från sidan.

Inflygningen

Evakueringen

(helikoptern kommer  50 sec in, spola fram)

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.