Hålltider och livestream för X-Games 2023

Nu i helgen 27 – 29 januari är det dags för årets upplaga av vinter X-Games i Aspen, Colorado. Jesper Tjäder, Henrik Harlaut och Sven Thorgren har bjudits in för att tävla i extremsporternas mest prestigefyllda event.

2002 var första året som Buttermilk Mountain i Aspen blev värd för vinter X-Games. Trots att tävlingen existerat några år innan dess så var det i just Aspen som den slog rot på riktigt och är nu mera nästintill helig mark för en freeskiåkare.

Jesper Tjäder

Tjäder som är en av sveriges mest meriterade åkare med bland annat ett OS-brons i bagaget från PyeongChang 2022 ställer upp grenarna slopestyle och knuckle huck. Tjäder som är känd för att vara en av sportens stora inovatörer när det kommer till tekniska trick och railåkning har en bra formkänsla och hoppas att slopestyle-banan kommer passa hans åkning.
– Jag har inte hunnit pröva coursen ännu men har sett lite av den. Den ser rätt svår ut, och är lite annorlunda. Det är bland annat två stycken side hits så vi får se vad som funkar efter jag har testat dom. Överlag känns det som en rätt teknisk svår course vilket skulle kunna vara till ens fördel om man har tur, säger Tjäder.

Knuckle huck, en riktig show-gren där åkarna struntar i big air-hoppet och istället kastar sin trick utför kanten på landningen. En gren där bara kreativitet och Isaac Newton sätter gränserna. Tjäder som tidigare presterat riktigt bra i grenen men på grund av tävlingens upplägg bara har fått en inofficiell pallplats. Bara tävlingens vinnare har utsätts och inte ett helt podium. Något som både Tjäder och förbundskapten Niklas Eriksson hoppas har ändrats.
– Jag tror faktiskt att dom har ändrat nu så att det blir en etta, tvåa och trea. Vi sa i bilen på väg hit att det vore kul om vi vore de första som får två svenska åkare på pallen i X-Games. Det har aldrig hänt förut att två svenskar delar pallen, säger Eriksson.

Henrik Harlaut

Harlaut, sveriges stora X-Games-veteran har fler medaljer från eventet än vad fingrarna räcker till att räkna. Faktum är att han idag är den freeskiåkare som vunnit flest antal X-Games medaljer. Hela 13 stycken. Harlaut skulle egentligen ställa upp i tre discipliner. Big-air, slopestyle och knuckle huck men en skada i handen gör att han tvingas andra sina tävlingsplaner.
– Han bröt båtbenet under julen. Handen fungerar bra men han kan liksom inte graba eller hålla i stavar riktigt. Så han har valt att droppa ut från big air och slopestyle. Han kommer däremot köra knuckle hucken då det inte är lika viktigt att ta grabs som det är vid de andra grenarna. Han har ju vunnit knuckle huck tidigare så där är han nog lite av en favorit, säger Eriksson.

Sven Thorgren

På snowboardsidan finns ett väletablerat namn att hålla koll på – nämligen Sven Thorgren. Trots alla medaljer som Sven tagit i X-Games och det faktum att han faktiskt stod överst på pallen då tävlingen var i Hafjell, Norge 2017 så känner han själv att någonting fattas för att få sina drömmar fulländande.
– Även om jag har ett guld i X-Games så har jag fortfarande inget från just Aspen och det skulle jag verkligen behöva. Eller jag behöver egentligen ingenting men jag skulle verkligen vilja ha en guldmedalj därifrån, säger Thorgren.

Livestream

Det går även att streama eventet live här. Sändningen kommer att läggas upp så fort den finns tillgänglig. För er som inte orkar sitta uppe hela natten och följa tävlingarna live så går det även att se allt i efterhand i samma kanaler.

Fredag

Lördag

Söndag

 

 

Hålltider skidor

Datum Tid (svensk tid) Aktivitet
Lör 28 Jan 02.00 Big Air, Damer
Lör 28 Jan 03.30 Knuckle Huck (Henrik Harlaut, Jesper Tjäder)
Lör 28 Jan 18.00 Slopestyle, Herrar (Jesper Tjäder)
Sön 29 Jan 01.00 SuperPipe, Damer
Sön 29 Jan 19.00 Slopestyle, Damer
Mån 30 Jan 01.15 Big Air, Herrar
Mån 30 Jan 02.30 SuperPipe, Herrar

Hålltider Snowboard

Datum Tid (svensk tid) Aktivitet
Fre 27 Jan 19.30 Slopestyle, Damer
Lör 28 Jan 04.30 SuperPipe, Herrar
Lör 28 Jan 21.30 SuperPipe, Damer
Sön 29 Jan 02.30 Big Air, Damer
Sön 29 Jan 04.00 Big Air, Herrar (Sven Thorgren)
Sön 29 Jan 20.40 Slopestyle, Herrar (Sven Thorgren)
Mån 30 Jan 00.30 Knuckle Huck

 

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.