Här är vinnarna i finalen av NM i Riksgränsen

Vädergudarna förbarmade sig ännu en gång över Riksgränsen. Finalen av NM gick i strålande solsken och i slutstriden var det tightare än tight.

Scenen i sista akten av NM 2018 blev Ravinen. Ravinen var i god form, liksom den, av finalstämningen elektriskt laddade, varma vårluften under den högtrycksblå himmelen i Riksgränsen.

Tävlingen live-sändes i vanlig ordning av SVT Norrbotten, men tyvärr fick man strul med ett elaggregat och missade delar av de inledande åken. Bisittare i årets sändning var Per Jonsson och Reine Barkered, den senare utslagen i gårdagens kval efter krasch på Långflyget.

Bräda herr, dam och telisklassen

På brädsidan herr fick vi, till skillnad från gårdagens kval, se bra åkning utan buttchecks och småfall. Christoffer Granbom låg trea inför finalen bakom ledaren Erik Nylander och tvåan Stefan Östling. FWT-meriterade Christoffer Granbom från Kungälv åkte säkert och bäst av samtliga snowboardåkare denna finaldag i Ravinen, varken Stefan Östling eller Erik Nylander visade samma kontroll som Granbom. Granbom hade dock färre poäng med sig in i finalen och slutade total trea. Vann gjorde Fernie-veteranen Stefan Östling före nämnda Erik Nylander.

Längsta strået bland de brädåkande damerna drog helt klart Claire Mcgregor med sitt säkra åk som var bäst för dagen och det gav henne totalsegern före 2:an Julia Öretegren och bronsmedaljören Amanda Matti. Rättvikssonen Erik Nordin dominerade på klassiskt manér telisklassen med snabb, stabil och klanderfri åkning. Han tog totalsegern med många poängs marginal. I härlig showanda bjöd dock en av de norska telisåkarna på riktig föreställning med bland annat en handdrag 360 utför vinddrivan till publikens förtjusning. Och just vinddrivan långt ner i Ravinen skulle publiken få njuta fler tricks ut från, en viss sextonåring från Åre skulle nämligen senare bjuda på en monstruöst stor bakåtvolt.

Dam skidor

Damklassen på skidor, precis som övriga klasser, var betydligt roligare att följa i finalen eftersom det enormt stora antalet fall som var i kvalet uteblev. På finalen såg åkarna säkra och duktiga ut, de visste vad de höll på med på Nordalsfjäll, något som inte alltid var fallet igår på Sadeln där kvalet gick.

En åkare som tyvärr inte alls hittade rätt var Sofia Wikström som gjorde en oerhört hög och otrevligt okontrollerad flygur nedanför Kajklippan. Hon fick felskär efter sin landning och flög helt sonika ut för nästa stora klippband och föll tung och hårt på sidan.

Kvalfyran inför dagens final – Sofie Gidlund – visade direkt i sitt åk vem som bestämde. I super G-svängar i branten ovanför Kajklippan for hon ner, tråcklade sig in i ravinen och bemästrade sedan dropet Klumpen med ett rejält flyg och åkte sedan vidare ner mot nästa feature som är Klustret. ”Detta blir nog dagens bästa åk” hann undertecknad tänka innan nästa finalåkare var på facet. Sofie fick näst högst poäng och slutade som total trea.

Rutinerade Sara Sandberg som låg trea från kvalet var näste på tur och åkte oerhört stabilt, dock utan något drop från Klumpen och kom fyra totalt. Fjolårsvinnaren Hedvig Wessel tog ungefär samma åklinje som Sofie Gidlund, men gick klart större över dropet på Klustret dock hade norskan inte samma kontroll på sin flygtur utför Klumpen. I landningen satte hon sig lite bak på skidorna, men räddade upp fadäsen och klippte vidare ner mot Klustret.
– Det var högt! Kanske det största drop jag kört, berättade Hedvig Wessel i målfållan.
Hedvig fick dagens högsta poäng och säkrade sin andra seger på NM.

Caroline Strömberg som i kvalet åkte briljant fick inte riktigt till ett lika bra åk idag. I övre delen valde hon själva ravinen och körde fint där, men tog ett lite mindre avvaktande drop på Klumpen och slutade som trea sett till poängen i dagens åk, och total tvåa. Silver till Caroline Strömberg således.

Herrar skidor

Heli Schulz kvalade in som 31:a av de 40 herrarna på skidor som tog sig till final. Han bjöd på ett fartfyllt åk framförallt en riktigt fin backflip utför vinddrivan i sista hänget. Måns Fors Källström var sedan på tur och han höjde nivån med stabila svängar i den soliga branten ovanför Kajklippan sedan vidare ner över Klumpen och ett större drop över Klustret än någon tidigare under dagen. Publiken bjöds på många fina 360 utför Klustret under finalen, bland annat slängde storebroder Kim Sallinen en riktigt fin snurr utför Klustret, men hans poäng drog ner av en tidigare buttcheck uppe i ravinen.

Fredrik Corin öppnade en ny intressant linje längre höger ovanför ravinen, med ett avslutande drop och sedan en variant av sidan på Klumpen men sedan blev det för mycket fart. Fredrik Corin föll och ett kollektivt AJ, AJ, AJ! gick genom publiken medan han gled ner mot Klustrett och det första steniga partiet mot den egentliga klippan, han fick dock stop på Klustrets övre del och vinkade glatt till publiken när speakern Julius Aspman frågade om allt var okej. Alla drog en lättnades suck.

Jesper Johnsson startade som 26:e man och var först med att gå all in på Klumpen, men han stod inte i landningen. Tilltaget att respektlöst ta Klumpen från den högsta take off:en inspirerade många efter honom. Instagram-kungen Emil Stegfeldt låg halvbra till med en 18:e plats i kvalet och 5,90 poäng och han ställde ner ett riktigt fint åk. Bra svängar i det branta exponerade partiet ovan Kajklippan, samt ett smart linjeval ner i ravinen och avslut med två väl avvägda luftfärder på Klumpen och Klustret.

Sedan kom dagens minst förväntade Kinder-ägg. 16-åringen från Åre Albin Holmgren gick på Klumpens högsta straight line:ade sedan rakt ner mot vinddrivan och drog en låååååååång bakåtvolt. Ett tag kändes det som om att han skulle sväva hela vägen ner till banketten på Grönan nere på Hotell Riksgränsen, men efter sisådär trettiometer stompade han skidorna mot snön lika kontrollerat som en stridspilot sätter ner en Viggen. Ett större jubel i publiken än då fick vi inte under hela NM 2018. Albin blev förste man med att stå Klumpen från högsta.

Yngste åkaren i startfältet Max Palm, som tävlat på Freeride World Junior med stor framgång i vinter, åkte grymt fint. Med pondus tog han Klumpen från näst högsta och slängde en 360 på Klustret lika lätt som man slänger ett bananskal i soppåsen som Mad Mike går runt med i NM-publiken.

Så drog det ihop sig till topp tio. Klassen på NM i Riksgränsen har vi många gånger skrivit om. Bredden på duktiga åkare i skidklassen herrar är ENORM. Tänk att all fantastisk friåkning ovan utfördes av åkare som inte ens tillhörde topp 10, addera också att grymma åkare som både Reine Barkered, Fabian Omne och Tom-Oliver Hedvall kraschat ut sig i kvalet.

Benjamin Åsberg var just tionde man inför finalen och han följde Albin Holmgrens linje, men tog en rak air utför drivan istället för en dinosauriestor raggare. David Deliv hade 7,13 poäng med sig in i finalen, ledaren Carl Regnér hade 7,93. David Deliv visade vad säsongen i Verbier och tävlingarna på kvaltouren gjort med hans skidåkning. Han öppnade en ny linje över branten till höger ovan Kajklippan, spettade sedan vidare ner mot Klumpen och drog en stor och resolut bakåtvolt från högsta uthoppet, stompade landningen och smackade vidare Klustret och bjöd publiken på en till stor flygtur. I målfållan möttes Deliv av en überglad Felix ”Felkan” Lundin som för en sekund slängt sitt speaker-uppdrag åt sidan för att omfamna sin kompis i en glädjekram. David Deliv fick dagens högsta poäng och slutade totalt 3:a.

William Larsson, som hemsökts av krascher på NM efter att för några vintrar sedan blivit årets rookie, låg 7:a inför finalen med 7,23 poäng. Han fick till en valde precis som nästan alla andra i toppstriden bland de skidåkande herrarna att ta den exponerade branten ovan Kajklippan. Väl utte i ravinen och ner mot Klumpen tog han högsta avstampet och flög stabilt, en 360 på Klustret men med en liten sidocheck med höft/rumpa drog ner totalintrycket. William slutade som total 6:a. Elias Henderson har gjort trick tidigare i NM, knäckt skidor med en cork 7:a tidigare. I år gav han sig på att sätta en  Lincoln med reverse mute-grad utför Klumpen men lyckades inte stå landningen.

Hugo Scharl som låg femma inför finalen med 7,30 poäng fortsatte med sin taktik att dra en 360 där ingen annan gjorde det. Igår var det på Långflyget och idag blev det en snurr utför Klumpen, en snygg shifty över Klustret och sedan in i målfållan. I början av åket hade Hugo lagt ner aggressiva, bra svängar i branten ovan Kajklippan. Ett oerhört starkt åk sammanfattningsvis. Hugo hamnade på femteplats totalt.

Fyran inför finalen William Fjällström prövade som David Deliv bakåt utför klumpen, men kraschade. Edvin Olsson låg på brons från kvalet med 7,47 poäng, bara brädad av Olle Regnér på 7,70 poäng och ledande Carl Regnér på tidigare nämnda 7,93 poäng. Edvin Olsson fortsatte i sin respektlösa fina och tekniska stil, bra svängar som såg lekande lätta ut i översta branten vidare till ett stort drop över Klumpen och en ren 3:a över Klustret. Kanske dagens bästa åk efter David Delivs. Edvin fick 8,27 av domarna och slutade som total 4:a på NM.

Olle Regnér höll ihop nerverna i sitt åk, men presterade kanske inte helt på toppen av sin förmåga. Han kom in med hög, hög fart i svängarna på branten men tappade något av kontrollen när han dropade Klumpen och flaxade lite med skidorna, sedan vidare ner och en snygg 360 utför Klustret. Olle fick bra poäng, tredje bäst för dagen och slutade total 2:a.

Lillebroder Carl följde på sätt och viss storebroderns fotspår och fick inte heller till det där sista lilla extra som David Deliv hade i sitt åk. Superbra åkning i vanlig ordning från Carl Regnér, fint drop på Klumpen med en snygg dämpning utfrån högsta take off:en, dock blev 360 utför Klustret lite nedsvärtad av en sidocheck i landningen. Men Carl Regnér skrapade ihop dagens näst bästa poäng och blev därmed total vinnare av NM 2018.

Nu återstår bara den sedvanliga festen och banketten på Grönan innan alla Sveriges tävlande friåkare får ta sommarlov och drömma om nästa vinters stordåd. Ja, om de inte som David Deliv då sätter kurs ned mot Nya Zeeland i augusti för att samla 4-stjärniga kvalpoäng till världstouren.

 

Alpint herrar

 1. Carl Regner
 2. Olle Regnér
 3. David Deliv
 4. Edvin Olsson
 5. Hugo Scharl

Alpint damer

 1. Hedvig Wessel
 2. Caroline Strömberg
 3. Sofie Gidlund
 4. Sara Sandberg
 5. Saga Ahlstrand

Snowboard herrar

 1. Stefan Östling
 2. Erik Nylander
 3. Christoffer Granbom

Snowboard damer

 1. Claire Mcgregor
 2. Julia Örtegren
 3. Amanda Matti

Telemark

 1. Erik Nordin
 2. Arvid Bergman
 3. Torbjørn Pleym Løseth

Resultatlistor från NM 2018 med poäng

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.