Högalpint på Sommaren i Chamonix

Skidåkning och puder den första juli, klättring och vandring med oslagbar utsikt och en riktigt skön vibe på stan – Alperna på sommaren har mer att erbjuda än du kanske tror. Till och med en hyfsat insnöad skidskribent fann sig nästan gilla Chamonix mer på sommaren än på vintern…

I skuggan av Mont Blancs ståtliga 4808 meter över havet intogs förra helgen Alpernas alpina huvudstad av den sjätte upplagan av Arc’teryx Alpine Academy. 440 deltagare från 25 olika länder, ledda av totalt 120 guider och 33 Arc’teryx atleter, befann sig på plats för att utveckla alla möjliga olika tänkbara kunskaper i bergsmiljö.

Platserna till årets 24 clinics sålde slut på två ynka timmar efter att anmälan öppnat redan den 15e mars.

Utöver det breda urvalet av kurser var alla, även om man inte fått plats på någon clinic, välkomna att ta del av flera kostnadsfria happenings. Vid den stora scenen uppbyggd mitt i centrum kunde man få tips från proffsen på klätterväggen, låna och testa utrustning från Arc’teryx, MSR och Petzl, få sina gamla skalplagg lagade av Gore-Tex, lyssna på föreläsningar, seminarier och livemusik eller delta på alla möjliga olika aktiviteter.

Oavsett om du är en erfaren skidåkare, total färsking inom klättervärlden eller mest tycker det är rätt trevligt att vara ute och lunka längs en stig så fanns det något under helgen som passade. De olika kursernas teman sträckte sig från klättring av alla möjliga olika slag (på klippa, is, stora bergväggar, multipitch, bouldering och mycket mer) coachad av några av världens absolut bästa klättrare, till trailrunning, höghöjdsmedicin, skidalpinism och splitboarding för att bara nämna några områden. Prisvärt och med nivåer för alla från totala nybörjare till väl erfarna och rutinerade bergsgetter som vill ta sin redan löjligt höga nivå ännu några steg framåt med hjälp av riktiga experter i ämnet.

Många kunskapstörstiga entusiaster befann sig på plats i denna Europas hub för högalpina aktiviteter, och under tre dagar var det fullt ös i dalgången.
Efter två månader av konstant högtryck och ovanligt varmt väder var det nu betydligt mindre snö än normalt uppe på hög höjd. Lite extra trixiga förhållanden att jobba med till följd med extremt “torra” glaciärer med många synliga sprickor och extra lömska snöbryggor samt mycket rasande stenar. Speciellt det sistnämnda har i början på sommaren ställt till mycket problem för de som velat bestiga Centraleuropas högsta punkt Mont Blanc och gjort den vanligaste rutten till toppen så pass farlig att den ett tag var avstängd.

Enligt prognosen skulle vädret ballat ur för en vecka sedan men höll sig ändå förvånansvärt bra, med undantag för några vilda eftermiddagsstormar med åska. En av eftermiddagsstormarna resulterade även i ett ordentligt snöfall uppe på toppen av Aiguille du Midi och gjorde att den planerade kursen med skidalpinism kunde genomföras med puder. Hyfsat sträv och svåråkt sådan men inte illa för att vara den första juli!

Chamonix på Sommaren
Om du någon gång befunnit dig i Chamonix på vintern och fällt en kommentar om att det var mycket köer eller folk överlag har du antagligen också hört påståendet om att det skulle vara ännu mer på sommaren. Kanske reagerade du även på det med viss skepsis och kanske även ett “Jo men visst, säg det ni men tror knappast det kan få plats fler inne på afterskin på Chambre Neuf eller klå dessa folkmassor väntandes vid Aiguille du Midis dalstation”. Fast så var det tamejtusan sant. Att åka upp till 3842 meters höjd med en lift och spana ut i dimman är tydligen en av Frankrikes populäraste turistattraktioner. Men låt inte det avskräcka dig, Japanerna tar inte upp så mycket plats i kabinen och är dessutom rätt underhållande med sina förskräckta tjut när man passerar en liftstolpe.

Dessutom är det en riktigt skön vibe på stan. Antagligen tack vare det behagliga faktumet att en klippa eller stig tenderar klara sig rätt bra från att bli uppåkt. Stressen orsakad av fradgatuggande puderhetsande friåkare eller fanatiska brantåkare är som bortblåst. Vem kunde tro att man nästan kunde gilla en skidort mer på sommaren..?

Arc’teryx Alpine Academy
Mer info om eventet hittar du här
Fler bilder från helgen

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.