Inför X-games 2018

Nu är det bara timmar kvar tills det 21:a winter X-games går av stapeln i Aspen, Colorado.


Tävlingarna startar idag torsdag den 25:e januari och håller på fram till söndag kväll. Ett gäng svenskar är på plats och medaljchanserna är stora. Flera återkommande profiler och även förstagångsbesökare kommer att delta i den anrika extremsports-tävlingen. Nedan följer en sammanfattning av tider, åkare och annan bra info.  

Vart kan man då se hela det här spektaklet? Sänder SVT kanske? Eller någon annan schysst gratis-stream?
Icke sa nicke (Espn), nej enda streaming-källan för helgens bravader är alltså ESPNs onlinetjänst ESPN player där du kan signa upp dig antingen månadsvis för 70kr eller dygnsvis för 55kr. Om du mot all förmodan har en jäkla massa pengar kvar kan du annars boka första bästa flyg till Aspen, köpa dig en biljett till Platinum sports & Diamond music club, och se tävlingarna från en uppvärmd lounge med mat och dryck för ynka 15 000kr! Så hosta upp 70 spänn, det är inte allt för farligt för riktigt bra underhållning i 4 dagar!

Vad tror du om Sveriges chanser till medaljer och vilka kommer vara i toppen? Dela med dig av dina tankar här under i kommentarerna!

Torsdag 25 Januari

20.00 Snowboard Slopestyle kval, herrar

22.15 Special Olympics Unified snowboard, Big Air

01.30 Skidor, superpipe damer

02.30 Snöskoter Speed & Style

04.00 Skidor SuperPipe, herrar

Kommentar: Första dagen av x-games ser ganska tråkigt ut ur svenskt perspektiv med 0 deltagare under första dagen. Misströsta inte för det, det kommer garanterat bjudas på ös oavsett.

Fredag 26 Januari

18.30 Snowboard Slopestyle, damer

21.00 Skidor Slopestyle kval, herrar

01.30 Snöskoter Freestyle

04.30 Snowboard Big Air, herrar

Kommentarer:
Skidor: Fredagen är nästan lika fullproppad av svenskar som Gran Canaria under högsäsong. Första svenskarna ut för årets X-games blir grabbarna i Slopestylen där både Henrik Harlaut och Jesper Tjäder återvänder till tävlingen och Oscar Wester får starta sitt första X-games. Vi hoppas självklart att få se alla tre på söndag under finalerna.

Skoter: Senare ut under natten startar nästa svenskar i tävlingen, förra årets vinnare från Best trick på snöskoter Daniel Bodin och även här har vi en nykomling med, Rasmus Johansson som båda två ska tävla i Freestyle på skoter. Kategorien Best trick verkar ha försvunnit från årets program, men vi hoppas på att någon av svenskarna plockar hem vinsten i Freestyle istället. Kommer vi få se ett försök på dubbel backflip igen?

Lördag 27 Januari

19.00 Skidor Slopestyle, damer

20.00 Snowboard Big Air, damer

21.00 Snowboard Slopestyle, herrar

23.15 Snow BikeCross

03.00 Skidor Big Air, herrar

03.45 Snowboard Superpipe, damer

Kommentar: Lördagskvällen fortsätter med med flera medaljhopp för svensk del. Emma Dahlström och Jennie-Lee Burmansson öppnar upp kvällens händelser i Aspen med slopestylen där medaljchanserna är större än någonsin. Jennie-Lee kommer ifrån en säsong i världscupen med 5 starter och 4 pallplatser. Hon startar sitt första X-games i år och jag tror att alla har henne med på sin top3 lista. Emma har precis börjat komma igång efter sin skada och plockade en 4e plats på senaste världscupen och är också en kandidat till pallen.

Natten till söndag svensk tid smäller det, Big Air herrar tar över strålkastarljuset i Aspen. På förhand ser det ut som ett riktigt kul startfält med både äldre rutinerade åkare och yngre killar som vill visa upp sig. Henrik Harlaut startar kommer satsa på att plocka hem sin 6e medalj i x-games Big Air. Det ska bli extremt spännande att se vad Henke har var och tränat på i airbag-hoppet i sin ensamhet under hösten.

Utöver svenskarna så ser jag personligen fram emot att se vad Vincent Gagnier hittar på, om Bobby Brown har nått nytt på lager och framförallt vad dom unga norrmännen Eirik Sæterøy och Birk Ruud kommer att hitta på under natten.

https://www.instagram.com/p/BeVkAGLl9yF/?hl=sv&taken-by=emmadahlstrom_

Söndag 28 Januari

20.00 Skidor Big Air, damer

20.45 Skidor Slopestyle, herrar

02.30 Snowboard Superpipe, herrar

04.00 Snowbike Best trick

04.15 Harley Davidson Snow hillclimb, superpipe

Kommentar: Den avslutande dagen bjuder på lite av varje sport på X-games, skidor, snowboard och motorer. Exakt vad hill climben kommer gå ut på blir spännande att se, då det är första året de kör den tävlingen (rätta mig gärna om jag har fel!).

Emma Dahlström tävlar inte bara slopestyle utan ska även köra Big Air. Förra året vann Lisa Zimmermann tävlingen på en Switch dub10 safety så det ska bli riktigt kul att se om det är fler tjejer som börjar göra dubbelvolter.

Direkt efter Big Air-tävlingen är avslutad så börjar finalerna i Slopestyle för herrar där vi än så länge bara kan hoppas på att se alla svenskarna där.

Kvällen fortsätter med Snowboard Superpipen där bl.a Shaun White är med, vi får väl se helt enkelt om han lyckas med samma bedrift som för något år sedan där han satte ned en perfect 100-poäng i sitt åk.

Hela helgens tävlingar avslutas sedan med Crosshojar med skotermattor på snö där best trick ska avgöras och någon sorts hillclimb på motorcykel där man förmodligen kommer slakta resterna av Superpipen.

 

 

Text: Jesper Adamsson
Text: Jesper Adamsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.