Niklas Karlström är tillbaka

Med nya skidfilmen Ski or Die 2.0 ger han svar på tal – Niklas Karlström är tillbaka. Hör Niklas tankar om filmen, karriären och se Ski or Die 2.0 här på Freeride.


Foto: Markus Alatalo

När Niklas Karlström tvingades att ställa in nästan en hel säsongs resor på grund av åtdragna budgets och en sponsor som inte kunde betala ut sina pengar i tid beslutade han att köra sitt eget race. Han kom jag på idén om att köpa en filmkamera och stativ och filma sig själv. Det enda problemet då var att han inte hade några pengar men som tur var ställde flickvännen Caroline upp och lånade ut pengar.
– Med en ny kamera i väskan ringde jag upp min gode vän och fotograf Markus Alatalo som befann sig i Kirunafjällen där snöförhållandena såg riktigt bra ut. Vi snyltade boende i kompisars husvagnar, sov i bilen, åt ravioli, allt för att spara pengar till soppa för skotern så vi kunde ta oss ut i fjällen. Men det var nog den roligaste säsong jag haft, berättar Niklas.

Niklas har fortsatt att filma med Free Radicals men har inte synts lika flitigt i övrig skidmedia som tidigare år. Under hans mest exponerade år tävlade han i X-Games, filmade för både Matchstick och Poorboyz men efter massor av flängande under resor och tävlingar tog skidglädjen helt och hållet slut.
–Jag åkte på en massa resor jag egentligen inte ville åka på och det kändes som att skidåkningen inte var roligt längre, berättar Niklas som medvetet drog ner på resandet och istället för att flänga över hela världen spenderade Niklas mer tid hemmavid där han åkte med polarna. Och skidglädjen kom tillbaka starkare än någonsin. 


Foto:
Markus Alatalo

Nu släpper kirunasonen Ski or die 2.0 som är en uppföljare till Jan Svans första film; Ski or die. Och inför den här säsongen har Niklas tagit produktionen ytterligare ett steg.
– Det är lite mer arbete med filmandet och redigering. Den första filmen var klar när sista skiddagen var gjord men nu har jag suttit och redigerat några veckor efteråt. Man kan säga att  den är mer välgjord och mer som en hel film. Den förra var ju bara en liten edit. Sen har vi filmat på en massa andra ställen som Niseko i Japan, Borgafjäll, Bakvattnet och självklart Kirunafjällen. Det är lite mer åka av i årets film.


Foto:
Markus Alatalo

Foto:
Markus Alatalo

Förra helgen var det en stor releasefest i Kiruna som Niklas sammanfattar med ett ord – succé.
– Det var partytält, öl, en massa folk och fint väder. Biografen(läs; garaget) som vanligtvis är kallt blev som en bastu av folkmassan som trängt sig in. Det var säkert 50 personer där inne. Applåderna och skratten avlöste varandra så det var helt enkelt en skitbra stämning och alla verkade gilla filmen. Allt slit under säsongen kändes värt efteråt, riktigt skoj. Tills nästa år måste vi hitta en större lokal.


Alla på plats i garaget, redo för Ski or Die 2.0
Foto:
Markus Alatalo

Hur ser då framtiden ut för herr Karlström?
– Oj, ingen aning. Den här säsongen känns det som att jag verkligen kommit igång med åkningen och hittat det jag trivs bäst med. Jag hoppas att kunna fortsätta med Jan Svan och Free Radicals och åka på en massa roliga ställen med djup snö. Är sjukt sugen på att börja filma.

 

Freeride.se presenterar stolt en unik visning av Niklas Karlströms

SKI OR DIE 2.0

 

Text: Ola Melin
Foto: Markus Alatalo

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.