Recension: Level 1 – Partly Cloudy

Årets skidfilmer har premiär i en rasande takt just nu, och det är baske mig inte lätt att hinna se alla. Men häromveckan gick Jeppenator och Hedda på filmpremiär i Stuvsta och beskådade Level 1:s senaste alster. Här är deras analys.


Partly Cloudy behöver
inte många sekunder för att få en att le. Faktum är att introt kan vara en av de bästa delarna i hela filmen, åtminstone för den som gillar gamla journalfilmer och tycker att Stopptid är det absolut viktigaste på tevesporten. Det är en förtjusande, sepiatonad mix av bangers och bloopers, och man nästan hör knastriga gamla röster referera trickskavalkaden i huvudet. Hur ofta dyker det upp ett intro som är fängslande nog att få en att inte ens lägga märke till sponsorloggorna i underkanten? Nej, just det. Men efter några minuter tar introt slut, och vi förflyttas till nutid.

De senaste åren har Level 1:s kanske viktigaste omslagspojkar, Tom Wallisch, Phil Casabon och Henrik Harlaut försvunnit till andra projekt en efter en, och i form av affischnamn med stor igenkänningsfaktor hos den bredare massan har ingen som kommit efter riktigt fyllt deras pjäxor.
I form av kreativitet, skills och allmänt go stämning är det däremot lugnt. Level 1 verkar ha en outsinlig talangpool att fiska upp folk ur, inte minst genom egna tävlingen Superunknown, men dem får vi inte se förrän om en stund. Istället lämnar vi över till Will Wesson.

 

Om du inte visste det innan så vet du det nu. Will Wesson är bra på att raila. Han railar på allt. Träd, hus, räcken, rutschkanor. Allt. Med stil. Fascinerande.
Ahmet Dadali är också bra på att raila, överallt, och eventuellt även bra på att fejka krascher. Det är lite osäkert huruvida hans båda backflipvurpor är på riktigt eller med mening. Oavsett vilket är de en av många saker i den här filmen som får en att dra på smilbanden.

Partly Cloudy är precis under en timme lång och består av nitton delar (extramaterialet ej medräknat) och som helhet konstaterar vi att pudersegmenten inte är dåliga, men att de bromsar ner tempot för mycket mellan streetdelarna. I synnerhet Adam Delormes del som trots att åkningen stundtals snuddar vid att vara haktappande smooth har den dåliga smaken att vara tonsatt med reggae, en musikstil som tyvärr har samma effekt på mig (Hedda) som direktsändningen från Riksdagen som är ibland på Tvåan på dagtid. Snoozefest, alltså.
Det hade varit kul att få se allt BC-material i en egen klump för det är möjligt att det hade imponerat mer som helhet om man sett det när man redan vart på ”pudertittar”-humör.
En riktig banger som dock lyfter upp puderiet lite är de dubbla vinddrivorna som slaktas av bland annat Parker White.

Musikvalet i några få delar åsido – överlag gillar vi hur Partly Cloudy är gjord. Level 1 har en charmig vana att ta med vurpor och frustration i segmenten, och det gör det hela mer levande på något sätt. Glimten i ögat är aldrig långt borta. De har även undvikit fallgropen ”bajsnödigt seriös dokumentärfilm”, antalet voiceovers som anstränger sig för att säga djupa saker om skidåkning är noll, och det är helt rätt i det här fallet. Då och då pratar någon in i kameran, men utan att det blir ostigt. Ibland är det faktiskt okej att lägga all fokus på kreativitet och glädje.


Foto: Level 1/Simon Hastegård


Snabba iakttagelser:

  • Superunknown är sådär härligt drömmigt filmat i Sun Valleys vårsol. Det är ingen högoddsare att åtminstone några av de här grabbarna kommer ha egna delar i Level 1-filmer om några år. Kanske blir det Magnnus Granér?
  • Real Skifi + Logan Imlach = wow. Är det här skidåkningens Håkan Hellströmmar? Det känns som att det bara finns två lägen när det gäller Real Skifi – älska eller hata. Snubbe som railar i cerisa jazzbyxor, snubbe som gör backflip och landar på räcke, snubbar som gör precis vad de vill i en avlägsen del av Finland. Tyck vad ni vill men kreativa är dom.
  • Tim McChesney kraschar in i en vägg femtioelva gånger men ger inte upp.
  • Musiken, undantaget den där hopplösa reggaelåten, är välvald. Vissa stunder bättre än bra, men känns det inte lite stereotypt med roadtrip-rock när de ger sig ut till Bibbys stuga i vildmarken?
  • Les Arcs-segmentet känns som ett outro eller en fristående edit. Det vart förvånande när Chris Logans del dök upp efteråt. Dock är hans del en värdig avslutningspart.
  • Det är någoting med Banks Gilberti som bara skriker ”skön snubbe”. Oklart om det är det långa håret, de Nicky Keefer-tweakade grabsen eller att den inbyggda lokalpatrioten auto-gillar sånt som är filmat i Stockholm.

Och sist men inte minst: Lucas Stål Madison, härmed förkortad till LSM.
Bigups. Det är inte ens två år sedan han vann Superunknown, och nu har han en egen del, och syns i flera andra segment också. Tror vi att Level 1 gillar hans stil eller? För det är vad det är – 3,5 minuter stil som är alldeles egen. Om LSM fortsätter som han gör nu kommer vi få se ännu mer av honom framöver. Och Rookie of The Year på iF3 var synnerligen välförtjänt.

Heddas betyg: Level 1 levererar det jag väntar mig – kreativ streetåkning, ibland tar de med sig urbankidsen ut i djupsnön och det där megahoppet i Whistler är med i ännu en rulle (gäsp på det för övrigt). Och de levererar även en stor dos skidglädje, jag blir pepp av den här. Framtiden ser inte ens delvis molnig ut. 4 av 5 toasters.

Jeppes betyg: Jag är ju ett fan av Level 1 och har varit ända sedan Long Story Short släpptes för många år sedan. Och jag tycker att de fortsätter leverera även denna gång. Men det känns nu lite mera ”kommersiellt” och riktat mot en lite bredare publik än när Hornbeck hajkade handrails med Liam Downey och Corey Vanular back in the days. Wessons öppningsdel kan vara den bästa öppningen på en film på många år och när Ahmed droppar in följd av Real Skifi bildar en start på alltsammans som får resten av filmen att kännas rätt lam tills dess att LSM droppar in mot slutet och ser till att återställa ordningen igen.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
8 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (8)