Arabba

Skidorter i Italien
Arabba tillhör Dolomiti Superski.

Arabba är en liten stad i norra Italien som ligger mitt i bergskedjan Dolomiterna. Arabba är en del av det välkända skidområdet Dolomiti Super Ski. Denna enorma skidcirkus består av ett tiotal byar, över 450 liftar och du har fantastiskt nog mer än 1 000 km pist att njuta av.

Det är värt att nämna att Arabba även är en del av den välkända skidrundan/turistfällan Sella Ronda, där ett flertal stora orter ingår. Denna skidrunda tar dig från by till by och backe till backe. Du hittar pister i alla svårighetsgrader. Om du vill testa åkningen i ett av Italiens högst belägna skidområden, Marmolada, kan du ta en lift från Arabba och på så vis nå glaciären.

Snöprognos

 • Tisdag

  13,7 cm snö
  Molnigt
  -8°
  3 m/s
 • Onsdag

  0,3 cm snö
  Halvklart
  -7°
  2 m/s
 • Torsdag

  1,5 cm snö
  Lätt molnighet
  -10°
  2 m/s
Vad tycker du om Arabba?
5
4
3
2
1
Wily
2014-08-07
Arabba den ort som har det bästa läget i Sella Ronda. Inget för dig som söker uteliv utan det här är ett litet ställe som du bor i för att åka skidor.

Sella Ronda har generellt ganska snälla backar - det är mycket blått. Då är det gott att bo i Arabba där det finns flera fina svarta backar på ena berget. Man bör kunna ta sig ner enkelt för en svart backe för att trivas i Arabba (är man ute efter fisåkning är det nog bättre att välja en annan ort i systemet). Det går inte säga annat än att Sella Ronda är fantastiskt vackert och trevligt att åka skidor i.

Anders Bülow
Anders Bülow (Gäst)
2011-04-08
verkar fortfarande vara ett bra ställe. Blev insnöad där på 70-talet. Det kom 2 meter snö, drygt. Sen tog det tre dagar innan vägarna var farbara igen. Jag och min kompis var på den tiden i princip ensamma att köra offpist. Gissa om vi njöt!
Arabba ligger bäst till i "super ski dolomiti" om man är ute efter skidåkning. Bra ställe. Har åkt på ett tjugotal ställen i Alperna. Arabba matchar de flesta.

Brovo
2009-03-25
Maffig utcheckning i Arabba
24/3-09: Arabba, Italien
Vi kom med bus från Innsbrucks flygplats. Researrangör var Lion Alpin. Platschefen Niclas tog emot på ett proffsigt sätt med välkomst middag på byns bästa pizzaställe, 7-Sass. Arabba är en av de minsta skidorterna i Superskiområdet Dolomiterna. Byn har ett 15-tal relativt nya eller nyrenoverade hotel, ett fåtal resturanger men minst 3 mycket bra. Dyraste hotellet är Sporthotel Arabba med annexet Chalet Barbara. Där bodde vi 300 m från byns ena liftsystem, Arabba-Burz.
Vädret var toppen, temperatur runt 0-grader, mycket snö och fantastiska backar i ett enormt stort liftsystem. Niclas var en fantastiskt duktig guide trots sina unga år. Lungt och tydligt beskrev han pister och liftar under backvisningen eller under turerna till olika intressanta alptoppar, alltid mån om att alla skulle ha det bra och trivas. Dessutom kunde han peka ut de bästa av alla matställen med god italiensk mat. Det blev en perfekt skidvecka, precis som vi önskade när vi gjorde bokningen.
MEN, ägaren till hotellet lyckades visa sitt rätta jag precis när det var dags att checka ut från hotellet. Bussen fylld med nöjda vänner efter den fina veckan stod på gatan och väntade på oss för återresa till Innsbruck. Vi stod i receptionen för att betala för minibar och 1,5 timmes surftid på hotellets gästdator och för att få ut passen.
-We have a small problem, säger receptionisten, ni har använt datorn i 72 timmar och det kostar €290.
-Never, jag betalar för den tid jag använt 1,5 timme dvs €6.
Receptionisten kallar på ägaren och efter en stund anländer en splitterny silvergrå BMW X5. Ur stiger en snaggad halvfet femtioåring med mörka solglasögon. Han ser att bussen är startklar. Kliver in i receptionen, tar av sig glasögonen och visar fram två mörka ögonen som definitivt inte är vänliga. Budskapet var tydligt - betala! - Yes, six euro säger jag.
- I am your friend, I´ll be nice to you. You pay only half. -NO!
Receptionisten tar försiktigt passen och lägger in dem i en låda som hon omsorgsfullt låser. Hon känner till reglerna. Inga pass om gästen inte betalar. Vännerna i bussen börjar bli otåliga. Bossen och jag för en exalterad diskussion. Han anklagar mig för att inte ha läst instruktionerna (på italienska) före inloggning och inte loggat ut rätt. Jag skyller på receptionisten som hjälpte mig att logga in och fick besked när jag var färdig.
- If you do not pay I call the police, säger bossen väl medveten om att bussen måste gå för att hinna till flyget. -OK, säger jag i tron att han bluffar.
Efter tio minuter kommer två beväpnade poliser i mörkblå uniform. De hälsar vänskapligt på bossen och ber oss sätta oss i receptionssoffan och går in i garderoben, där gästdatorn står. Jag inser att mina chanser att bli rättvist bedömd minskar när en av byns viktigaste bossar låser in sig med bypolisen i en skrubb. Det är bara att bita i det sura äpplet och betala €145 för att få ut passen och komma iväg.
Efter en kvart kommer poliserna ut: - You can go. Och efter kommer bossen: -I am sorry, there is an error with the computer.
Sens morale:
• Låt inte receptionen behålla passen till sista dagen så att du riskerar att hamna i en gisslan situation.
• När du använder gästdatorer ser till att du blir utloggad på ett tydligt sätt eller stäng av datorn.

Annanda
2007-05-31
Den lilla men ack så söta byn Arabba. Har nu gjort en säsong där och vi får se om det blir en till... tycker att Arabba har allt (finns dock ingenstans att festa, men det går ju att ta sig till Corvara, där det finns riktigt bra afterski!), framförallt underbar offpist! Marmolada är en klar favorit, men även Ornella och Val Mesdi. Läget i liftsystemet är perfekt. Arabba är en underskattad ort!

(Gäst)
2007-05-21
Åker gärna tillbaka. backar för alla , både blå, röda och fina branta svarta ... mysiga resturanger, arrabba ligger bra till i systemet, lätt att ta sig till andra orter... prova att åka i marmolada!

Nya liftar upp från byn ger obefintliga köer. trevliga resturanger i backarna , underbart för pizzaälskare! prisernivån är bra. det känns som om arabba är en ort som ännu inte riktigt förstått hur bra den är... lite sömnig ingen direkt after ski, och inget för den som söker uteliv.

Benita von Bahr
Benita von Bahr (Gäst)
2006-12-28
Fantastiskt vackert med sköna backar. Arabba har rykte om sig att vara brant. Jag tycker att det finns bra breda sköna backar i olika lutningsgrader, både smörigt blått, rött och härligt svart.

Maten är underbar och personalen trevlig på alla restauranger vi besökte.

Tips: Den långa gamla stolsliften som går nerifrån byn. Sköna svartröda backar med LiITE folk.

Tips: Du som gillar att njuta av en lång lunch, ta vilken restaurang du vill i backarna. Allt är bra!

Tips: Du som åker till Alperna för att festa bör välja ett annat ställe.

Been
2006-10-27
Var i Arabba vecka 4 2006.

Grymt mysig by, utan nattliv dock. Ett par barer och några bra restauranger.
Bra med snö när vi kom ner men det hade inte snöat på några veckor, dock var underlaget i pisterna grymt bra, de kan pista i Dolomiterna!

Kan rekommendera Proguide.it om ni vill åka med guide. Vi körde bla Valle Mesdi med Fransesco. Upp till Sas Pordoi, sen traversering/klättring í 50 minuter innan härligheten uppenbarar sig. Naturen uppe på Sella massivet är fantastisk och efter den första branta colouiren (40 grader?) öppnar Val Mesdi upp sig med 500 meters klippväggar hela vägen ner till Colfosco.

Kan rekommendera Arabba till alla som gillar bra offpist (colouirer), branta pister på grymt underlag, kanonkäk, billigt och trevliga människor!

/ been

PO_ljung
2004-07-06
Arabba är helt klart min favorit kring Sella! av flera anledningar.
-Placeringen av byn.
-Vill du jäsa i solen väljer du solsidan vill du åka på bra snö väljer du skuggsidan.
-Alla dessa restauranger på toppen i dalen etc. Italienarna vet hur man njuter av livet.
-De båda toppliftarna som går upp till Porto Vescovo tar dig från 1600-2480m på ett smidigt och snabbt sätt köerna är inte en katastrof vid högsäsong.
-Pisterna är mycket bra preppade och varierande.
-Här finns det bra chanser till Offpist backarna
ligger delvis på skuggsidan.(Chans till 3/5)
Om du tar liften tidigt på morgonen upp på toppen till Porto Vescovo och beger dig ner för första branten i full fart håll till vänster på plattån bredvid svarta pisten och behåll farten! En kort Offpist sträcka. Fortsätt med bebehållen fart neråt den svarta smala pisten och försök åk upp/gå upp på Portados. Där finns en liten öppning i skogen där man kan droppa ner i fin lössnö en repa på 200-300m.(Alternativt gå ner i Ravinen till höger om Portados. fortsätt Carva hela vägen ner. Har du inte mjölksyra i benen då är du Superman.

Jonas Jonsson, Växjö
Jonas Jonsson, Växjö (Gäst)
2001-09-04
Dolomiterna är ju ett gigantiskt område som behöver massor av tid för att få en rättvis recension, dock kan sägas att området kring Sella Ronda är väldigt varierande. Pisterna är breda och inte särskillt branta, undantags finns såklart, men backarna passar många olika kategorier av åkare. Bredden gör att det lätt går att hålla hög fart utan att riskera andras hälsa.

Att ta sig runt massivet Gruppo Sella är en dagsutflykt som kräver mer liftkösteknik än skidteknik... Vissa platser på turen ger dock naturupplevelser av rang, som väger upp tristessen i knappliftarna.

När vi var där bodde vi i byn Canazei, inget för partysugna och vissa svårigheter finns att finna de mysiga italienska krogarna, däremot är det lätt att finna krogar med lysrör i taken...

Om offpisten kan sägas att det finns mycket över för oss som vill ha den, italienare är ju inte kända för att söka sig till ensamheten. Ta en tidig kabin upp till Pass Pordoi och njut av någon av de markerade off-pistturerna ned, den syd-västra turen kan dock väntas med till solen nått in i insteget, då den annars kan vara extremt isig och rent av farlig, mycket klippor väntar som enda naturliga stopp!!!

Vi åker gärna tillbaka i vinter igen och därav betyget...

Bo Sterne Mellbystrand
Bo Sterne Mellbystrand (Gäst)
2001-02-07
Den särklassigt bästbelägna byn i hela det sammanhängande skidsystemet(fyra dalar sammanlänkade. Skidåkningen från Porta Vescovo ner mot byn håller "fransk klass."Kan inte uttala mig om offpiståkningen eftersom jag är 54 år och rädd om knäna!

Visa fler recensioner (13)

Mest populära foto

Åkare: ingen Foto: Viktor Eklöf

Pistkarta

Pistkarta Arabba

Närliggande skidorter