Val Gardena (Selva)

Skidorter i Italien
Val Gardena (Selva) tillhör Dolomiti Superski.

Alperna i all ära men med karakteristiska taggiga och orange-gula berg omringande med skog och betesmark bjuder Dolomiterna och Val gardena på något alldeles speciellt.

Val gardena bjuder inte bara på spektakulär omgivning. Du har här tillgång till världens största skidnätverk som erbjuder smått otroliga 1220 kilometer av pister.

Ett populärt åk vid namn Sellaronda tar dig hela vägen runt det gigantiska skidsystemet och låter dig se fyra dalar och tre provinser med ett enda liftkort. Åket beräknas ta upp emot sex timmar så se till att hålla koll på klockan då skidliften stänger vid fem.

Självklart levererar Val gardena även det perfekta italienska köket och med sina 300 dagar sol i genomsnitt, är det stor chans att dra på sig den klassiska Goggle-brännan.
Det stora skidsystemet erbjuder skidåkning för alla. Från nybörjaren till de allra mest rutinerade skibummarna.

Snöprognos

 • Söndag

  0 cm
  Sol
  -6°
  1 m/s
 • Måndag

  0 cm
  Sol
  -5°
  1 m/s
 • Tisdag

  1,5 cm snö
  Lätt snöfall
  -7°
  2 m/s
Vad tycker du om Val Gardena (Selva)?
5
4
3
2
1
Urban
Urban (Gäst)
2017-12-28
Klockrent! Mysig by, strålande väder & fantastisk miljö! Återbesök i februari 2018!

mr_x
2017-12-01
Var i Val Gardena Jan/Feb 2017. Snöläget var sådär och det var ofta barmark vid sidan om backen. Dock var snötäcket i backen klanderfritt. Bra, långa backar. Bra pistat och sällan några längre liftköer. Enda gången det blev någon kö att tala om var när vi skulle upp på glaciären, Marmolada. Om jag skulle ge någon rekommendation är det att besöka Marmolada så tidigt på dagen det går. Vi kom lite efter lunch tid och då var det smockat med folk i backen samt väldigt uppåkt. Tänk på att det tar ca 1-2 timmar att komma till Marmolada om man börjar i Selva, dvs huvudbyn. I stort var dock veckan bra. Det finns också möjlighet att åka på dagsutflykt till Cortina.

En nackdel är att backarna närmast byn hamnar i skugga i princip hela eftermiddagen pga av det stora berget i mitten. Är man ute efter sol rekommenderas St.Ulrich och Ortisei starkt.

Vad gäller byn finns inte mycket att klaga på. Bra restauranger och nära till nästan allt. Bra mataffärer också vilket såklart är ett plus.

a91_msf
2013-02-25
Var där ett par dagar v.7 2013. Vi gjorde en tour i alperna med strandhugg i bl a Bad Gastein och Val Gardena. Kan bara instämma i de positiva recensioner som skrivits. Fantastiskt område. Stort! Underbart väder gjord sitt till. Väldigt populärt=lååånga köer. Bitvis lite tumult när italienare, ryssar mfl dissar svensk kökultur. Bra blandning av röda till svarta (några få blå) backar i Sellaronda-varvet som vi åkte. Det tar en hel dag att åka varvet runt. Om man vill undvika köerna i St. Christina kan man hoppa på Sellaronda-varvet i Arabba t ex. Trots detta kommer definitivt åka tillbaka.
+Landskapet (UNESCO världsarv)
+Pisterna
+Väder (mer solsäkert än på norra sidan Alperna)
+Storleken och variationen på pistade områden.
+Maten (Italienska. Ej tyrolerkäket som är närbesläktat med det urlakade österrikiska)
-Köer (Tips: Ställ er i kön till första liften upp)
-Rätt dyrt för heldagskort Dolomiti superski

fritiofsson
2012-11-29
Val Gardena är bästa stället man kan åka till! Vi har åkt till val Gardena vart enda år sedan 1997 och vi har aldrig varit missnöjda. Vi har fortfarande pister kvar som vi inte har åkt. Jag och min vän gjorde säsong här förra året. Pisterna är fantastiska. Där finns grym after skii man ska bara veta vart man ska gå. Jag och min kompis jobbade i en apré ski bar där det var full fart hela säsongen. Känner man till val Gardena / Dolomiterna så vill man inte åka skidor någon annan stans. Det bästa är om man har kontakter där nere som känner till allt! Så kommer ni att få den bästa resan / säsongen ever!! Var inte rädda för att fråga eller prata med folket de är jätte snälla och super roliga.

Kalle
Kalle (Gäst)
2012-04-19
Tja, som skidort duger den väldigt bra.
De svarta backarna lyser med sin frånvaro. Så orter som StAnton, Tignas, Val dIsere, Val Thorens, är ju vassare. Barnen på 11 och 13 år tyckte också att de svarta backarna var klena. De jämförde med fjolåret i StAnton.

God mat. Gott Kaffe. Bra preparade pister, trots otrolig värme.

Vi åkte tåg från Stockholm och ner. Faktiskt jämförbart med flyget. Tar ett drygt dygn, men vill vi ha snön kvar i Alperna så är det ett klimatsmartare alternativ. Jaja detta hör ju inte dirket hemma här om orten.

Sella Ronda bör man åka, och ta en avstickare till Marmolada. Vi och vänfamiljen fixade det och de hade 2 stycken 9-åringar. Eller var de 8... ?

Offpisten kan jag inte riktigt bedöma, då det inte fanns någon snö att åka på utanför pisten. I österrike samma vecka hade de otroligt mycket snö. Och det snöade mycket hela veckan. Men så är det, man kan ju inte alltid få det bra.

En vän till mig har varit i Canazei, och nackdelen med den orten är att det finns en (1) lift från byn på morgonen och det är KÖ! Val Gardena är mycket bättre på det viset, då de har fler liftar upp på berget.

Vi bodde nära backen på ett mycket prisvärt litet lägenhetshotell. Villa Elvis. Nyrenoverat, men billigaste jag hittade via områdets hemsida. Då ville jag dock bo i Val Gardena. Slängde ut 8-10 mailförfrågningar i Augusti, fick napp på den billigaste...
Boendet ligger med Ski-in och 150 meter till liften typ. Varav man kan åka 100 meter cirka längs byns vattendrag.

Vi var där vecka 9 2012.

Det som drar ner betyget är att de svarta backarna är för få och inte så svata...
För en familj med barn i denna nämnda ålder duger det väldigt bra. Även om de tyckte att de svarta...

Calle
Calle (Gäst)
2009-03-20
Vi har tillbringat ett antal år i Val Gardena. Bott både i Selva, Ortisei och St Christina. Under de fem åren vi varit där har vi varje år hittat någon ny backe som vi inte tidigare åkt i. Kanske inte de mest krävande backarna för fartåkarna men massor av härliga "salsgolv" och ett antal härliga matställen i backarna.

Det finns ingen som kan pista som italienarna. Oroligt välskötta pister och liftanordningar. Minimalt med köer trots att vi varit där under högsäsong (v.8). De senaste åren gott om snö men även de år då det varit snöfattigt är backarna mycket välpreparerade.

Tonåringarna har inga problem att åka själva och att hitta spännande ställen att ta sej nedför. Vi rekommenderar defintivt Italien för de fina vädret och de vackra omgivningarna.

nitor
2006-03-15
Var där vecka 8 i år och det var ganska gott om snö vilket tydligen är ovanligt. Det snöade dessutom 3-4 decimeter under veckan uppskattningsvis.

Positivt var: Inte mycket liftköer, fantastisk snö tack vare dagligt/nattligt snöfall, mestadels fina nerfarter, goda möjligheter till off pist pga av dito, hyggliga priser i backarna, mycket trevliga vyer med de vackra och ofta lodräta klippväggarna i fonden, överlag mkt trevligt bemötande på restauranter och av liftpersonal.

Negativt var: Ganska taskig mat nere i byn (Selva) undantaget pizzorna och pastan. Ganska mycket transportsträckor när man tar sig runt mellan systemen.

Sven Ljung
Sven Ljung (Gäst)
2006-01-25
Kanon! om man även gillar solen,för den lyser banne mig alltid.Inte som Chamonix men med åren njuter man av sol, öl, backar,o aldrig trångt. Marmolada är inte tokigt o ölen i Malga Ciapella smakar grymt. skall dit i mars för 5gången. Svenne

2004-11-21
många bra skidbackar. jag och min familj hade bara ryggsäckar
och åkte runt och bodde på olika hotell.

johanmarfalt
2003-03-27
Dolomiti Super Ski är faktiskt det till ytan största liftsystemet! ett ställe mest för familjer för det är inte så svår åkning men Marmoladarundan på dryga 3000 meter e inte fel asså......

Visa fler recensioner (12)

Mest populära foto

Åkare: Andreas Ojamäe Foto: Joel Westlund

Skidresor

 • STS Alpresor STS Alpresor erbjuder prisvärda Alp Inclusive resor till Val Gardena – skidresan där allt ingår i priset.
  Boka hos STS Alpresor

Pistkarta

Pistkarta Val Gardena (Selva)

Närliggande skidorter