Lenzerheide

Skidorter i Schweiz
Liftar (0/43)
Nedfarter (0%)
Lenzerheide är lite av en schweizisk doldis, som samtidigt hade en rejäl hajp för några år sedan. Historiskt har deras marknadsföring inte slagit igenom lika väl som andra stora orter och det är relativt få utlänningar som åker dit. Bland schweizare är dock orten mer känd, bland andra har den schweiziska tennisstjärnan Federer byggt hus här. Sedan säsongen 2013/2014 är byns skidsystem ihopkopplad med grannbyn Arosa via den gigantiska gondolen Urdenbahn. Gondolen sträcker sig hela vägen över dalgången Urden som separerar de två byarna och för att skydda naturen i dalgången går gondolen direkt från ändstation till ändstation utan några mellanliggande pyloner.

Byn Lenzerheide ligger i sig i södra änden av Heidsee. Haidsee är den vackra sjön som gjort att många schweizare känner till orten, då sjön i sig blivit något av ett turistmål. Skidsystemet sträcker sig upp på båda sidor av dalgången och ger tillgång till en stor del åkning i både östlig och västlig riktning. Sommartid är MTB stort i Lenzerheide.

Snöprognos

 • Måndag

  18,3 cm snö
  Kraftigt snöfall
  -9°
  1 m/s
 • Tisdag

  2,8 cm snö
  Halvklart
  -9°
  1 m/s
 • Onsdag

  0,5 cm snö
  Halvklart
  -7°
  1 m/s
Vad tycker du om Lenzerheide?
5
4
3
2
1
Kalle Eke
Kalle Eke (Gäst)
2019-03-11
Arosa och Lenzerheide är ihopbyggda. Lenzerheide har en skidbuss som går gratis runt byn. Ingen koll av skidpass eller så. Tom postbussen till Chur åker du gratis, ingen koll om du har liftkort. På skiduthyrningen ville de inte ha någon betalning i förskott och de hade inget passnummer etc. I Valbella (del av Lenzerheide) finns det en längdskidsanläggning med gratis dygnet-runt dusch, vilket var bra för hemresan. Trots enormt soligt väder, 17 grader i februari, så kunde vi åka ner till byn överallt. Som Schweiz är kan det vara riktigt dyrt med lunch etc. Har åkt till St Anton, Verbier, Chamonix, Tignes, etc, och visst de orterna har större system. Detta räckte gott för en vecka får jag säga, med mer snöfall så finns det mycket off-piste. Förutom de nämnda i fliken "offpist-repor", och uppenbara bredvid liften så blev jag nyfiken på att åka i området mellan Lenzerheide och Arosa där det går en transportgondol. Med guide (för mig iaf) i detta område tror jag du kan få en härlig upplevelse.

JorgenReppling
2018-02-14
Lenzerheide är en riktig pärla i Schweiz. Ca. 2 timmars taxiresa ifrån Zürich ligger denna pärla som erbjuder skidåkning i sol hela dagen !?! Man åker på två bergssidor och man flyttar sig väldigt enkelt mellan bergssidorna via antingen skor eller bussar i dalgången. Från toppen på Rothorn så har man en lång och härlig carvingbacke som slutar i en tunnel genom berget. Prismässigt så är Lenzerheide bra om man jämför med övriga mer kända orter i Schweiz.


hammarling
2015-04-01
Lenzerheide har varit värd för alpina VM tre av de senaste fyra åren. I år var det första hela säsongen som Lenzerheide och grannorten Arosa var sammanbundna till ett system. Jag besökte orten vecka 5. Första dagen var det blåsigt och snöigt väder. Näst dag var det soligt och klart väder. Så höll det på varannan dag under hela veckan. Det gjorde att det fanns nysnö i pisterna varannan dag och varannan dag var det uppkörd snö och dålig sikt.

Systemet består av tre nästan lika stora delar. Den västra delen, den östra delen och så kabinbanan över till grannorten Arosa. Den västra delen har fem toppar på mellan 2323-2575 möh. Den övre tredjedelen har öppet mellan pisterna och har många offpiståkningsalternativ vid pisterna. Vid pist 62 landade jag så att den ena skidan försvann i snön. Skidan gick inte att hitta. Anmälde det till liftpersonalen, och hade börjat åka med nya inhyrda skidorna, när de ringde och sa att de hade hittat skidan. Det var bara att åka upp och hämta skidan nästa morgon. Trevligt lunchställe på denna sida är Avant Clavo.

På östra sidan finns Rothorn som med 2865 möh är det högsta berget. Därifrån går pist 21 genom ett galleri och över en bro. Både före och efter finns det möjligheter till offpist. Hela östra sidan är mer öppen och det är lättare att hitta offpist, men är också känsligare för vind. Gondolen upp till Rothorn var därför avstängt under några av dagarna. Likaså Världscupsträckan för att skydda den inför tävling. En trevlig restaurang här är Mottahutte med ett stort utbud.

Till Arosa kommer man via gondolen från Urdenfurgli. Denna del är lättöverskådlig och går att åka igenom på knappt en dag. Orten är mer kompakt med gator och hus samt har fler äldre besökare attraktioner för dem.

Lenzerheide ligger 1475 möh längs en dalgång där det finns en sjö i mitten och många bostadsrätter omkring. När jag var här stod många av lägenheterna tomma då det inte vra säsong. Det finns några trevliga restauranger längs huvudgatan men med ett begränsat nöjesutbud.

Sammanfattningsvis är Lenzerheide ett ganska snösäkert ställe med en normallång säsong. Ett system tillräckligt stort system för en veckas åkning. Finns någonting för alla, men lockar främst tysktalande schweizare. Ett ganska lagom ställe med fungerande kommunikationer dit men sisådär lokalt. Av Börje Hammarling.

Ulf E
Ulf E (Gäst)
2012-02-05
Åker ofta och gärna till Lenzerheide på helgerna (bor i närheten). Vet inte så mycket om utelivet eftersom vi gör dagsturer, men skidåkningen är riktigt bra. Omväxlande med fina långa breda härliga pister för carving (även för barnen), underbar skogsåkning och precis hur mycket off pist som helst. På Rothorn sidan, missa inte Världscupbacken - när den är hård och fin är det en riktig utmaning.
Lenzerheide rekommenderas även till barnfamiljer och de har en väldigt fin Kidspark för de minsta.

KLW Levy
KLW Levy (Gäst)
2011-11-10
Offpistrepan "snow safari" via liftsystemen i Arosa och Tschiertchen är grym. I slutet av november skall de rösta om att bygga ihop Rothornsidan med liftsystemet i Arosa - skulle öka systemets storlek ganska markant. Rännorna ner från Rothorn är bra för adrenalinsökare. Många skidsportevents - den alpina världscupavslutningen går ofta här, senast i våras. Nästa år kommer även Tour de Ski (längdåkning) till Lenzerheide. Kan bara hålla med Patrik Leje i senaste Åka Skidor att Lenzerheide är en av världens bästa skidorter.

Michelle
Michelle (Gäst)
2010-12-20
Jag åker till Lenzerheide i total 4 Veckor per år och det är underbart tycker jag. Har varit där de senaste 5 åren och åkt skidor. Gillar att Lenzerheide och Valbella blir ett grymt stort skidsystem tillsammans och därför tröttnar man inte på backarna. De finns både barnpister, blåa, röda och svarta pister. Alltså något för alla. På Lenzerheide sidan av backarna är det restaurangen vid Alp Lavoz som är den bästa!

vegardk
2010-05-06
Ett av dom bättre ställerna i Graubunden. Två olika system gör att systemet känns stort och att man lätt kan åka på veckosemester hit utan att systemet blir för litet. Systemen hänger delvis ihop, men kommer man fel på slutet av dagen kan det vara lite bökigt att ta sig tillbaks till Vabella eller Lenzereide eftersom bussförbindelsen lokalt är ganska dårlig.

Jag gillade Rothorn sidan bäst. Där hittar du den heftigaste naturen.
- Goda offpist möjligheter.
- Bra restauranter
- Tyvärr lite dyrt jämfört med andra orter i Schweiz

filip-h
2008-07-28
lenzerheide är ett bra skidställe med bra pist, puder och park åkning och det är två system ena skidsystemet är på ena sidan dalen och andra systemet är på andra sidan dalen. det finns många bra matställen mitt i backarna lite här och där men dock är det ganska dyrt. byn ligger när båda skid systemen.

Lassa
2007-05-30
Det har skrivit relativt utförligt om Lenzerheide redan men jag tänkte slänga in lite åsikter.
Kom nyss hem, bodde på charmiga Hotel Krone i Churwalden. Det var bara några minuter till liften upp till backarna, eller så tar man rodelbane-liften (Pradaschier) upp till den feta offpisten på Windegga. Några åkte där hela veckan, oberoende väder var det tydligen grymt där jämt.

Vi åkte fet offpist hela veckan. Coolt var det när vi tog Stätzerhorn Express, gled längst transporten till röda backen och sen klättrade vi en bra bit upp på klipporna. Undvik när det är fet lavinvarning, annars är den linjen fin att lägga åttor på.

Annars är de bra på att åka upp snön mellan backarna, även när det är oskön snö, ibland var det bara de orangea pinnarna som visade var det var pist och inte, Schweizarna verkar gilla lite off-pist light. Det var Årevarning i Lavozsystemet när solen sken, då bör man göra Rothorn på andra sidan. Den sidan kan ni föresten glömma om det är skitväder, då det då bara blir jobbiga transporter.

Vädret växlade något enormt, det kunde vara soppa och stenhårt i pisten på morgonen för att bli superfint och vykortsväder runt lunch. Regnar det på natten nere i dalen ska man vara glad, för det innebär fin puderpist på toppen.

Grym pizza på Alp Nova, blunda och du är i Rom. Punchshuset även kallat Alp Pops var en upplevelse. Skön utsikt från Piz Scalottas, men sjukt dyrt, käka inte lunch där om du inte blir bjuden förstås. Annars instämmer jag med Ari om Alp Stätz och Alp Lavoz, snabbt och skönt att få lunch. Feta uteserveringar på båda ställena. Stätzer Schirmbar, som tydligen var afterskistället nummer ett rekommenderas inte. De hade sjukt otrevlig personal och bra musik bara på eftermiddagen. Nedanför Alp Stätz ligger Stätz Damiez, rödvitrutiga dukar och bordsservering, dock hade de sjukt god mat!

Trevliga lokala skidåkare (ofta skid/snowboardlärare) brukade det hänga på Nino's i Lenzerheide. De kör gärna en omgång Cubes och delar med sig av insider info om systemet. Nino's är en bar/pub med soft dricka och härliga människor. Om man vill parta är Cinema (Lenzerheide) öppet mellan onsdag och lördag. Det är en gammal biosalong som gjorts om till fetaste afterski-diskot. Om man vill träffa liksinnade är det hit man går, det är 20 år i dörren, officiellt, men de har noll koll. Billig garderob. När vi var där hade de råkat släppa lös vad som kan ha varit världens sämsta DJ, men förhoppningsvis var det en engångsföreteelse. Torsdagar brukade det tydligen vara mindre drag, men annars var det helt tjockt.

Gulachensuppe 9.5 Schweizer franc. I nuläget c:a 57 spänn. En schnitzel 17 franc (c:a 102 kronor). Dricka var lite olika, men oftast för en 5 dls glas, c:a 5 franc (30 spänn). Glühwein 7.5 (45 spänn). En kanna öl för 18 franc (108 spänn. Självklart beroende på vart man gick, men det var ungefär lika överallt utom på snobbstället.

Rekommenderar Carving inne i Chur. En grym affär med många vinklar och vrår och galet bra sortiment på allt du kan tänka dig inom boards, inlines och dylikt. De hade coola varianter på både Vans och Converse som jag inte sett förr. Svårt att hitta, men klart värt!

Åh fan, det där blev lite för långt, men men.

Landin93
2007-05-30
Lenzerhide är en bra liten alpby som har två olika system. Det är en trevlig by.

Om du vill åka en skön lång backe som är lagom brant ska du åka upp till rothorn med kabinen. Där ska du ta pist nummer 4 där första biten inte är så brant men har väldigt fin miljö. Sen är resten av pisten ner till WisshornSpeed lite brantare och då kan du också hitta finna offpistrepor på vänster sida. Hade gott i Backen!

Visa fler recensioner (14)

Mest populära foto

Åkare: Paula Ljunggren Foto: Gustav Holmer

Närliggande skidorter

Hemmabacke

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer