Arosa Lenzerheide – klimatsmart skidåkning i världsklass

Arosa och Lenzerheide sammanlänkades 2014 och sedan dess har lovorden haglat över den schweiziska skidorten. 225 nedfarter, rikligt med soldagar och lättillgänglig offpiståkning är receptet på framgång som Arosa Lenzerheide praktiserar. Dessutom satsar destinationen fullt ut på klimatsmart och hållbar turism.

I januari 2014 öppnade Urdenbahn, kabinbanan som länkar ihop Arosa och Lenzerheide till en och samma skidort. Tack vare liften, som sägs vara världens snabbaste kabinbana, får du som besöker Arosa Lenzerheide tillgång till hela 225 nedfarter och ett område med över 400 anställda som ser till att anläggningen är i topptrim.

För många är Arosa Lenzerheide förknippat mest med alpina världscupstävlingar. Men allt fler har börjat upptäcka vilken fantastisk friåkning som området erbjuder, fluffiga rännor och pudriga fält tillfredställer såväl nybörjare som professionella skidåkare.

Parpan Rothorn och Arosa Weisshorn är två av områdets mest välkända toppar som lockar friåkare från hela världen. Många imponeras också av lättillgängligheten och den relativt konkurrensfria offpiståkningen inom skidområdets liftsystem. För den äventyrslystna familjen rekommenderas ”Skisafari” mellan Arosa, Lenzerheide och Tschiertschen som är en relativt enkelt guidad offpisttur för hela familjen.

Du som vill ta upplevelsen till ytterligare en ny nivå bokar en plats på ”3-Bahnentour” som är en guidad heldag för mer erfarna friåkare. Turen utgår från Arosa, Lenzerheide, Tschiertschen eller Davos och är förutsättningarna och förhållandena gynnsamma så går det att utöka ”3-Bahnentour” till ett flerdagars-projekt.

Utöver dessa färdiga paket går det givetvis att boka en egen privat guide för dig eller ditt sällskap. Skidskolan i Arosa Lenzerheide har kunniga guider som tar er ut på berget på ett säkert sätt och erbjuder både praktisk och teoretisk lavinkunskap.

Det ska kännas tryggt att vistas i Arosa Lenzerheide, och det ska vara enkelt att fatta kloka beslut på berget. Därför finns flertalet Freeride Checkpoints utplacerade i området som visar aktuell lavinfara, vilket underlättar för en första bedömning.

Du som föredrar räfflad manchester framför knähögt puder bör hålla koll på nedfart nummer 12 i skidområdet, ”Black Diamond Slope”. Detta är Arosa-Lenzerheides mest populära backe som är 2,5 kilometer lång med 505 meter fallhöjd. Nedfarten är svartmarkerad nedfart och lutar som mest 45 grader, Black Diamond Slope måste upplevas med egna ögon och vassa kanter.

Inför vintersäsongen har stora investeringar inom snökanonsystemen gjorts för att säkerställa snötillgången under hela säsongen i såväl nedfart nummer 12 som övriga nedfarter i Arosa Lenzerheide.

Är du morgonpigg och vill lägga de första skären i anläggningen rekommenderas klassiska Early Bird och för alla som vill du förlänga dagarna ytterligare så finns det flera alternativ även under kvällstid. Snow Nights och Full Moon Rothorn/Brüggerhorn är två exempel där du kan kombinera kvällsskidåkning med god mat i traditionsenlig schweizisk anda.

Och du behöver aldrig gå hungrig särskilt länge i Arosa Lenzerheide. Här finns ett stort utbud av restauranger och caféer, både i byn och på berget, där du kan njuta av fantastisk mat och lokala specialiteter. Flera av restaurangerna i Arosa Lenzerheide har dessutom åtråvärda benämningar i både Michelinguiden och Gault Millau.

Att vandra är en populär aktivitet om du vill göra något annat än att åka utför. Med snöskor, något som jägare och jordbrukare har använt i årtionden, kan turister njuta av fantastik vandring bland bergen även under vintertid. Dagens utrustning är modern och fungerar väldigt bra i praktiken. Fridfullt och underbart, boka en guidad tur för den ultimata upplevelsen.

Klimat och hållbarhet

Klimat och hållbarhet må vara överanvända ord inom många branscher, som ofta främst används för att skapa en modern marknadsföring. Men för Arosa Lenzerheide är det av största vikt och definitivt något mer än en snärtig slogan. Destinationen har gjort många insatser för att minska sin klimatpåverkan men medger också att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Här är några exempel på vad Arosa Lenzerheide gör för att minska sitt avtryck på miljön.

  • Energi
    En klimatsmart turistindustri är utmanande, i synnerhet är det svårt att driva stora liftar på ett hållbart sätt. Arosa Lenzerheide gör dock sitt yttersta för att minska det övergripande energibehovet och använder enbart el från förnybara energikällor. Utöver det innehar området egna solceller som används för att mata ytterligare energi till elnätet.
  • Vatten
    Vatten och snö går hand i hand. Och inom detta område ligger Arosa Lenzerheide i framkant vad gäller hållbarhet och är den första skidort i Schweiz att använda ett GPS-kontrollerat system för att mäta snödjup. Detta tillvägagångssätt möjliggör mätningar av natursnö vilket ligger till grund för hur mycket artificiell snö som behöver produceras med hjälp av snökanoner. Mätningen med GPS innebär alltså att det går att optimera snötillverkningen vilket i sin tur leder till mindre vattenanvändning och bättre backar.
  • Övriga projekt
    Arosa Lenzerheide värnar om den vackra natur som området besitter och har under flera år strävat efter att öka medvetenheten, hos såväl gäster som underleverantörer, för att bevara det unika landskapet intakt. Detta är viktigt både för turismen och för de enorma resurser som landskapet levererar.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.