Morgins

Skidorter i Schweiz
Morgins tillhör Les Portes du Soleil.

Snöprognos

 • Tisdag

  0 cm
  Sol
  -5°
  1 m/s
 • Onsdag

  0,3 cm snö
  Halvklart
  -4°
  1 m/s
 • Torsdag

  0,2 cm snö
  Halvklart
  -4°
  1 m/s
Vad tycker du om Morgins?
5
4
3
2
1
hammarling
2015-07-02
Morgins ingår i skidsystemet Port du Soleil. Orten ligger på den schweiziska sidan men största delen av skidsystemet finns på den franska sidan, med huvudorterna Avoriaz och Morzine. Systemet är Europas största skidsystem och känt för den pisten ”Den schweiziska muren”. Det var lätt molnit väder nästan alla dagarna under vecka 12. Vid klart väder regnar det oftast dagen efter enligt invånarna. Vilket det också gjorde.
Första dagen åkte jag upp till Chavanette till ”Den schweiziska muren”, som är en stor opistad puckelpist som lutar kraftigare än normalt för en svart pist. Underlaget var för isigt så att pisten var tyvärr stängd. Dag två åkte jag till Avroriaz som kan liknas vid en stor futuristisk skapelse av höghus omgiven av pallisadberg. Åkte ner till Champéry som är en exklusivt och mysig traditionell schweizisk ort. Vid dagens slut hade mitt knä svullnat upp och värkte. Besökte en läkare i grannorten Chatel på den franska sidan. Åkte med taxi då det inte finns någon skidbusslinje mellan de franska och schweiziska sidorna. Trots samma skidsystem så samarbetar orterna inte. Enligt de jag talade med på den franska sidan så var det schweizarna som inte ville att deras skidbuss skulle passera gränsen, och för franska bussar var det förbjudet att köra till Schweiz. Röntgen visade att jag hade bl a blod under knäskålen. Gav mig skidåkningsförbud i två månader och skrev ut ett sjukintyg. Brukligt är att gästen med stöd av sjukintyg enbart betalar för två av de sex skiddagar som liftkortet gällde för, men Hotel Helvetia vägrade. Liftkortet skulle komma på min hotellräkning. Hotellet hänvisade till en rekvisition på franska som de givet mig, och som jag hade lämnat till liftstationen när jag hämtade ut liftkortet. Liftstationen vägrade att återlösa liftkortet utan hänvisade till ett avtal, som det inte gav till de som köpte liftkort. Jag skulle ha köpt en försäkring sa de. Föreslog mig att det skulle ”mäkla” liftkortet genom att ringa till mitt hotell om någon ville köpa kortet (!). Så det blev inget återlösen av liftkortet. Hotellet ville inte tillåta mig att lämna hotellet utan straffavgift, vilket de efter ett ärligt och uppriktigt samtal lät mig göra. När jag berättade allt för turistinformationen så ryckte de bara på axlarna. En skadad gäst ska sitta med Svarte Petter dubbelt upp. Inte nog med att bli skadad, utan för att strö salt i såret så vägrade de även med läkarintyg att lösa in gästens liftkort. Hur tror de att någon som blivit skadad vill komma tillbaka för att försöka igen? Gästerna förväntas ha en hemförsäkring som täcker skadan, så att inte liftbolaget behöver betala tillbaka för de dagar man inte har åkt. När jag kom hem kontaktade jag omedelbart mitt försäkringsbolag. Kontaktade dem igen efter två månader. De svarade de att de hade missat mitt ärende och ersatte hela resan.
Sammanfattningsvis är Morgins en ort som är på deken då ingen investerar utan många försöker istället tjäna de snabba pengarna. Servicekänsla och kvalitetstänkande i smått och stort saknas, vilket är synd då orten har del i ett så stort system. Gästerna förväntas förstå franska i de fall de lämnar ut avtal. De gäster som besöker orten kommer mestadels över dagen från närområdet i Schweiz. Av Börje Hammarling.

Närliggande skidorter

Hemmabacke