Les Portes du Soleil

Skidorter i Schweiz
Les Portes du Soleil inkluderar skidorterna Avoriaz, Champéry, Champoussin, Châtel, Les Crosets, Les Gets, Morgins, Morzine, Torgon

Portes du Soleil har du utan tvekan hört talas om, det är ett av världens största skidområden. Portes du Soleil består av hela 12 stycken skidorter, både i Schweiz och i Frankrike, bland annat Avoriaz, Champery och Morzine. Totalt har området 195 liftar och hela 266 pister. Här lär du inte tröttna. Förutom välpreparerade pister i alla nivåer och ett riktigt grymt utbud av offpist finns det även nio stycken snowparks (!), perfekt när du vill utföra trix på rails och boxar. Hela fem stycken av snöparkerna ligger i Avoriaz.

När du besöker Portes du Soleil behöver du aldrig ta samma nedfart mer än en gång (om du inte vill förstås). Området är massivt och det tycks ständigt dyka upp nya nedfarter och liftar. Med ett och samma liftkort får du tillgång till hela Portes du Soleil, alltså 12 skidorter och två länder. Det här är ett område skidåkare drömmer om och du kommer förmodligen förstå varför…

Snöprognos

 • Torsdag

  23,9 mm regn
  Regn

  2 m/s
 • Fredag

  10,5 mm slask
  Lätt regn

  1 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Lätt molnighet

  2 m/s
Vad tycker du om Les Portes du Soleil?
5
4
3
2
1
Hej
Hej (Gäst)
2018-07-02
Hur bra skidåkning som helst! Och blandande färger på backarna som passar för alla!? passar även små barn som vill testa att stå på skidorna. Bästa skidåkningen!!!!!!!????? Och gryma skidåkare passar det lika väl

Schweppes?
Schweppes? (Gäst)
2012-01-31
Precis anlänt hem till Sverige igen(usch..)efter 9 dagars skid- och snowboardpkning(5 på skidor, 4 snowboard). 20/1 - 29/1 2012. Mitt spontana intryck efter resan är ett enda stort WOAH, då en stor del av åkningen var bland den absolut bästa jag någonsin haft. Omväxlande väderförhållanden gjorde det väldigt spännande, då vissa dagar bjöd på otrolig nysnö medans vissa bjöd på sorbetåk lägre ner. Ett par snowboardåk som jag lyckades hitta sista lördagen efter ett par decimeter nysnö fallit var helt sjuka. Ska tillägga att jag bara hade ett EVASION-skipass, inte ett all-round Portes du Soleil-pass, så mina upplevelser blev begränsade till området runt Châtel och bort mot Les Gets.

Tog även upp skidåkningen som jag lagt på hyllan de senaste 7-8 åren under 5-dagar, pga. att jag inte orkade dryga mig med bindningarna när jag åkte pist med andra skidåkare. Hann under de dagarna åka tillbaka mig själv till runt min förra nivå(typ 10 års åkning), men offpisten var inte så het just där, förmodligen teknikbrister men vill även skylla lite på mina slitna pistskidor som förmodligen var 1/3 så breda som ett par fatskiskidor av modellen 2x bräda. Men den offpist jag kom åt på bräda där jag kan tekniken och har materialet(hur svårt är puderåkning på bräda egentligen?) var det grymt!

Bodde som friend of a friend med flickvän i den lilla avkroken Torgon med The Ski Company, engelskt hostel/researrangör där tidigare nämnd flickvän jobbar. Boendet och allt runtom det var riktigt grymt, smidigt och med grymt skönt folk att umgås och festa med. Engelsmännen kunde representera ganska så bra på fest. Annars är Torgon förmodligen rent festmässigt en liten död avkrok, men jag hade iaf en riktigt skön upplevelse utanför pisten.

Om jag ska nämna något negativt så för det bli att vädret under vissa dagar inte direkt lämpade sig för skidåkning eller vintersportaktivitet alls. DIMMA, en tät jävla sådan, gjorde att det på vissa ställen kändes direkt farligt att låta laggen glida alls. Detta inträffade under 3 dagar då vi avbröt åkningen på tidig eftermiddag.

Positivt:
- Lite folk
- Bra preparerade pister
- Smart & smidigt liftsystem, möjligheten att ta sig runt till andra byar/städer utan att ta av skidorna/brädan är helt otrolig
- Enkelt att hitta bra offpistrepor
- Skön atmosfär och laid-back stämning på mitt boende, men kändes väldigt avslappnat i allmänhet

Negativt:
- Stundtals dimmigt, enstaka sorbetsnötimmar
- Språket. Inte ett jätteproblem, men kan leda till några konstiga situationer med icke-engelsktalande fransmän & schweizare.

Undrar mer eller någon fråga? Mejla.

Christina
Christina (Gäst)
2009-12-30
Om en vecka är vi där igen, nu för 7.e gången. Vi bor i byn Chatel, den mest genuina alpbyn med marknad varje vecka.
Ibland har snötillgången varit dålig i början på säsongen men då drar man snabbt till Avoriaz som ligger högre. Åkningen på schweiziska sidan är helt ljuvlig, stor breda pister och ingen trängsel eller liftköer, i alla fall inte i januari.
Boendet är också mycket billigare innan skolloven börjar. Det finns flera stora äldre lägenhetshus intill kabinbanan.
Vi flyger lågpris till Geneve och hyr bil där, sedan tar det 1,5 h upp till Chatel.
Rekommenderar varmt vår pärla.

Mactilda
2009-09-09
Portes du soleil är ett stort skidsystem, det leder ju till att det också finns pister som passar alla smaker. På ett lätt sätt tar man sig från Schweiz till Frankrike och tvärt om, visst det finns en del stakningsområden, men i det stora hela är det väldigt smidigt.
Den största nackdelen är nog att det på den Schweiziska sidan är lite för många släpliftar för min smak. Som tur var väger åkningen upp för det (och för vår höjdrädde snowboardskompis var det räddningen).
Fantastiskt system kort och gott.

Viktor P
Viktor P (Gäst)
2006-02-19
Portes du Soleil, ett av världens största liftsystem.
Portes du Soleil binder samman 14 olika byar i både Schweiz och Frankrike. De 300 backarna i liftsystemet gör det möjligt att du kan åka på en veckas skidsemester utan att åka i samma backe en endaste gång. Detta skidsystem innehåller kända byar som Avoriaz och Morzine och även mindre kända byar som Les Gets.

Jag har åkt i Portes du Soleil i hela mitt liv (16 år), men har aldrig känt att jag har blivit trött på systemet. Här finns allt. Från familje områden med blåa och och gröna backar till röda och "lätta" svarta för den mer avancerade. Den som känner sig riktigt duktig kan ta sig ett försök på "Le Mur", backen mellan Schweiziska Les Crosets och Franska Avoriaz. Jag lovar den är sjukt mycket tuffare än den svenska "väggen".

Då kommer vi till de snabba plussen och minusen:
PLUS: Riktigt många backar även offpister.
Svårighetsgrader som passa ALLA.
God mat på cafeér och resturanger.
Få svenskar och andra skandinaver.

MINUS: Mycket folk, speciellt då parisarna har lov.

Kort och gott: Pores du Soleil är ett av världens absolut bästa liftsystem.

Närliggande skidorter

Flygplatser nära Les Portes du Soleil

Genève Aéroport
Körtid: 1 timme, 34 minuter (131 km)
Avstånd: 56 km
Bern Airport
Körtid: 1 timme, 46 minuter (133 km)
Avstånd: 95 km
Chambery Airport
Körtid: 2 timmar, 25 minuter (217 km)
Avstånd: 96 km
Lyon–Saint Exupéry Airport
Körtid: 3 timmar, 1 minut (283 km)
Avstånd: 145 km
Torino Airport
Körtid: 3 timmar, 7 minuter (231 km)
Avstånd: 127 km
Grenoble Alpes-Isère Airport
Körtid: 3 timmar, 8 minuter (297 km)
Avstånd: 148 km