Nozawa Onsen

Skidorter i Japan

Snöprognos

 • Onsdag

  0 cm
  Sol

  2 m/s
 • Torsdag

  0 cm
  Sol

  1 m/s
 • Fredag

  0 cm
  Halvklart

  1 m/s
Vad tycker du om Nozawa Onsen?
5
4
3
2
1
Juret
2016-01-06
Vår kompis försvann kl 11 på förmiddagen. Djupt nedkyld hittades han av skidpatrullen halvnio på kvällen. Han låg i ett snöhål i nästan 10 timmar.
För oss var det här en helt ny fara som ingen av oss hade varit med om tidigare. Vi var tolv kompisar som alla är erfarna skidåkare.Vet visste vad en lavin var för något, att det kan bildas hål runt barrträd osv. Det vi inte hade en aning om var att i Nozawa har man byggt små dammanläggningar av betong i ravinerna för att stoppa korrosionen. Inga skyltar som varnar. Snötäcket är kanske sju meter tjockt, kompakt snö med en meter lössnö på toppen. Bakom fördämningarna bildas hål som döljs av pudersnön i rätt förhållanden. Vår vän åkte ner i ett sju meter djupt hål utan att vi andra hann se vart han tog vägen, han gick inte att hitta förrän sent på kvällen.
Tur för oss är att Nozawa Onsen är vänort med St Anton med kunskapsutbyte. Mycket tack vare det har Nozawa Onsen en mycket professionell skidpatrull med rätt utrustning!
Det område vi känner till som har "dammhål" ligger direkt till vänster om J-liften och nås genom pist 17, åk under J-liften och sväng sen vänster efter ett par meter ner i skogen-NOT, där vill ni alltså inte åka!!! Titta på kartan så ser ni lätt vad jag menar.
Vår kompis spenderade resterande tid på sjukhuset, fem dagar, hans kroppstemperatur var som lägst runt 33 grader. Han har i princip inga men efter olyckan, mycket beroende på att han är en fd fjälljägare med mycket vana från svenska fjällen.
Nozawa är ett riktigt grymt puderställe med genuin by. Är det uppåkt finns det lättillgänglig puder i mängder för den som orkar hika, kolla dock först med locals vad som är bra och säkert. Vill ni veta mer, skicka ett PM.

Juret
2016-01-06
Riktigt bra skidort: genuin, mysig by med närhet till allt - fantastiska offpistrepor, är det mkt folk, gå en bit och ni hittar stora ytor med gles skog.

leffemangan
2015-03-23
Jag var där vintern 2013 och gillade stället skarpt. Bästa åker tyckte jag var åket från toppen där man åker skidvänster direkt under repen och följer den rygg som går där. Ju längre bort från repen man tar sig, desto brantare blir åkningen. Åket mynnar ut i en kilometerlång glidpist.

Det finns dock väldigt mycket fin offpist som på alla andra ställen i Japanska skidorter. All åkning sker under trädgränsen så stället är perfekt vid snö och blåst.

Enda nackdelen är att det blir mycket liftåkande och köande för att ta sig hela vägen upp igen då ingen lift går hela vägen upp. För att nå det bästa åket (ok, man kan hoppa in tidigare från gondolen, men då missar man godiset) måste man åka ner från gondolen och ta en fyrstolslift. Undviks på helger...

Byn är som nämnt väldigt fin och gemytlig. Försök hinna med så många offentliga onsen som ni kan!

ottossonj
2015-03-16
Offpiståkning är officiellt förbjudet, men sköter man sitt repduckande snyggt så är det inga problem. Patrullen verkar ha överseende med det om man ser ut som man vet man håller på med, tänk ryggsäck på och inte åka så man utsätter andra för lavinfara. Terrängen är rolig och relativt brant, inga långa traverser för att komma åt åken. Men de bästa åken kräver mycket liftåkande.

Byn är genuint japansk med många schyssta restauranger. Det finns 13 Onsens som ägs av byn, man betalar vad man tycker är rimligt. Skållande varmt och omgiven av nakna japaner, en upplevelse.

Mest populära foto

Åkare: Foto: Rikard Landrin

Pistkarta

Pistkarta Nozawa Onsen

Närliggande skidorter

Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer