Snöiga vykort från Madarao

Vintern 2017 är hittills ingen generell höjdare snömässigt i Skandinavien och Alperna. Men i Japan verkar man inte lida någon brist på utbudet av puder. En snöig bildhög landade nyligen i redaktionens mailbox från japanska skidorten Madarao. 

Det var Rikard Landrin som höll i kameran. Han och fem vänner åkte spontant till Tokyo, hyrde bil och besökte bland annat skidorten Madarao, som ligger knappt 30 mil nordväst om huvudstaden.

Hur skulle du beskriva skidorten Madarao?
– 
Orten är väldigt liten och det är inte så mycket västerlänningar där. Däremot var det ganska välbesökt av japaner. Offpisten är, för att vara Japan, ganska fri. Det finns några avspärrade områden, vi brukade kalla dem för ”de konservativa skogarna”. Men det är inte värre än att man kunde skråa ut där lite senare på eftermiddagen då det var väldigt fin terräng.

Är det ett utvecklat liftsystem eller hur ser det ut?
– Nej, berget har inte hunnit bli så exploaterat av puderkulturen. Det finns relativt lättillgänglig åkning, men samtidigt är berget inte jättestort och när det väl blir uppåkt finns det inga stora områden att tura på. När det snöar är Madarao paradiset, men när snöfallen upphör inser man att berget är rätt litet.

Lyckades ni tajma snön då?
– Yes! Det var stolpe-in! Vi fick köra orört i stort sett hela tiden. Fallhöjden ligger på omkring 450 meter. Det är ett trevligt, litet berg där det gäller att tajma fluffet. Pisterna var inte särskilt kul. 

Hur var själva byn Madarao då?
– Liten, bankomatlös (bring the cash) och med ett bra, enkelt boende som heter White Rabbit. Vi var sex personer som hyrde två tre-mannarum. På kvällarna hade Madarao inte mycket att bjuda på – en typisk ort där du spelar kort och hänger med vännerna. Onsen-bad fanns så klart! Det hittar du i byns största hotell.

Vad göra om man tröttnar på Madarao då?
– Vi gjorde en dagsutflykt med hyrbilen till skidorten Nozawa Onsen, 45 minuter bort. Berget där är till skillnad från Madarao ganska stort, tusen fallhöjdsmeter och snabba liftar. Det finns mycket granskog, vilket kanske inte är det man förknippar med Japan. Vi fick inte riktigt något grepp om vart man fick åka och vart man inte fick åka. Men tolkade vi rätt så kan man tydligen söka tillstånd hos polisen om man vill åka outbounds… Hur som helst så spelade vi dumma svenskar (kanske inte att rekommendera i Japan) och begav oss in i skogarna inbounds. Jag hade varit där förut och kunde några åk och vi fick några riktigt fina linjer. 

Varningar rent skidmässigt, förutom att bli av med liftkortet då?
– Ja, flera dalgångar slutar ganska tvärt, enligt de lokala åkarna sker det olyckor ibland. Lär man sig området, inklusive terrängfällorna, så finns det grymma repor. Även pisterna är bra i Nozawa Onsen. 

Madarao-gallerie från Rikard Landrin

Text: Anders Wingqvist
Foto: Rikard Landrin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.