Passo del Tonale (Ponte di legno-Tonale)

Skidorter i Italien
120 kilometer av varierade skidbackar, förstklassig afterski och snösäker skidåkning hela året – låter det lockande? Passo Tonale i Italien är del av det stora skidområdet Adamello, där även Presena-glaciären, Temú och Ponte di Legno ingår. Vad skidåkare älskar med Passo Tonale är dess mångsidiga skidåkning.

Fördelen med Passo Tonale är att det verkligen finns något för alla som älskar alpin skidåkning. Familjer uppskattar orten tack vare det breda utbudet av soliga gröna och blå backar. Freerajders kan ta liften upp mot Presena-glaciärens topp. Uppe på över 3 000 meter väntar nämligen en fallhöjd på 1 800 meter. Det handlar om en krävande backe som är markerad som svart pist, dock känns större delar av den snarare "rödaktig", så låt dig inte avskräckas! Och vill du ha brant finns andra offpist-varianter ned.

Snöprognos

 • Torsdag

  0 cm
  Sol
  -3°
  1 m/s
 • Fredag

  0 cm
  Lätt molnighet
  -4°
  1 m/s
 • Lördag

  0,2 cm snö
  Molnigt
  -6°
  1 m/s
Vad tycker du om Passo del Tonale (Ponte di legno-Tonale)?
5
4
3
2
1
Jacobthesnake
2018-03-16
Mkt trevlig skidortmed bra offpiståkning o bra turåkning. Billiga hotell ere också.


verbier1980
2018-03-15
Besökte Passo Tonale v10 2018. Var lite skeptisk med tanke på vissa recensioner och begränsad total pistlängd. Måste nog säga att jag blev positivt överraskad. Man kan säga att det är ett bra familjeställe med enklare backar på sydsluttningarna. Möjligheter till bra offpist finns också. Vill man ha mer avancerad åkning finns det svarta och röda backar på andra sidan vägen med Presena glaciären där man kommer upp till 3000m. Själv uppskattade jag mest de svarta och röda backarna i Ponte Di Legno som ligger lite längre in i dalen. De håller lite längre på dagen då solen inte ligger på direkt. De är också bra när vädret är lite sämre då man åker mycket under trädgränsen.
Behöver man ännu mer åkning tar man en dagstur till Madonna Di Campiglio.
Bodde på bra hotell – med fint SPA- mitt i byn med 50-100 m till backen. Kanske inget ställe för den som behöver mycket hålligång men OK i övrigt.
Sammanfattningsvis en trevlig ort med varierad åkning för de flesta.
Har varit på andra Italienska orter som Canazei, Cortina, Cervinia och Champoluc – Passo Tonale står sig bra.Joj2
2017-12-15
Ful by i ett bergspass, men bra och varierad åkning och snösäkert. Sydsluttningarna bakom byn är rätt flacka men högalpin terräng. Bra liftkapacitet men mest piståkning. Mitt emot tronar Presena- glaciären på drygt 3000 möh. Brantare sluttningar, bra fallhöjd, fina skiroutes i alla riktningar och orörda bergssidor för den som har tur.. Går att få närmare 2000 fallhöjdsmeter i ett svep ned till Ponte di Legno. En skönt ”gammaldags” ort med bra restauranger och skogsskidåkning.Lite långsamma liftar med dagens standard kanske...

Val di sole-liftkortet gäller också för Marilleva-Madonna di Campiglio-Pinzolo. En knapp halvtimme med buss/bil och ett betydligt större och mer varierat skidsystem med Dolomiterna-stuk. Legendariska svarta specialslalombackar ned till Madonna. Här vann Stenmark sina första segrar...

På det hela taget ett trevligt italienskt skidområde.

Tommy
Tommy (Gäst)
2017-11-29
Var i Passo Tonale sportlovet 2017 (V8). Var en mycket positiv överraskning. Åkte buss ner med Slopetrotter och blev nästan chockad över hur mycket bättre komfort i bussarna det har blivit sedan 90-talet. Byn Passo Tonale är i stort sett en enda huvudgata, men det är nära till allt och det är helt underbart att bara ha 50-100 meter från hotell till lift på morgonen. Skidåkningen är klart i det snällare spektrat och passar familjer och medelåkare. Finns rejält tuffare backar på glaciärsidan där Pisto Paradiso sitter i benen en bra stund. Härlig backe där det dock kan vara förrädisk is under snön så se upp... Känns väldigt viktigt att bo just i Passo Tonale och inte grannbyn Ponte di Legno då Passo Tonale ligger rejält högre. I vecka 8 2016 var det helt snöfritt i byn Ponte medan Tonale hade gott om snö. Övrig skidåkning i området kan klassas som cruisingvänligt. Ganska varierat men inga rejäla utmaningar förutom några kortare avsnitt. Åker själv ej off-pist, men tydligen är det väldigt bra möjligheter i området för de som har den böjelsen. Kan verkligen rekommendera Passo Tonale för familjer och medelgoda par. Liftköerna var otroligt korta för att vara sportlov och skidhyra riktigt prisvärt. Sol och blå himmel 7 dagar av 8. Kommer gärna tillbaka.

Kralle64
2016-02-12
Jag och min bror bodde 4 nätter i Ponti di Legno i mitten av februari i fjol (2015)
Enligt uppgift skulle det vara 4 m snö uppe på toppen i Passo Tonale på 3000 m höjd.
Första två dagarna snöade det under dagarna (men tyvärr inte på natten) varför sikten var ganska dålig.
Vi åkte därför längst ner i Ponte di Legno fina pister Backarna var fint preparerade och med nysnön var det många fina carvingåk i pisterna så jag blev riktigt mör i benen och hade rejäl träningsvärk redan andra dagen.

3:e och 4:e dagen var det strålande sol (nja, lite soldis på em 3:e dagen) och ny pudersnö.
Längst ner i dalen (Passo Tonale) var det ca 20-30 cm ny snö och vi drog några repor där innan
vi åkte högst upp på andra sidan där det skulle vara 4 m snö enligt uppgift. Mycket riktigt var där ett totalt
översnöat landskap och efter ett par åk i den markerade pisten högst upp åkte vi ut till vänster (sett nedifrån) ned i ett
off-pist område med obegränsade snömängder. Jag lägger upp några filmer på videos så kan ni se själva. Det var i alla fall min och min brors bästa off-pist åkning i livet. Synd att mina skidor var lite ngt smala men ännu mer att jag tappade min i-phone i djupsnön varför min bros puderåk aldrig kunde förevigas.

Som skidort är Ponte di Legno och Passo Tonale riktigt bra. I fjol med vårt väder och puderåkningen 3:e och 4:e dagen var den helt suverän. För det som är ute för festligheter var väl byn Ponte di Legno ganska folktom och mycket lugn. I Passo di Tonale som är turistorten vet jag inte eftersom vi aldrig var där någon kväll.

hammarling
2012-04-02
Jag besökte Passo Tonale vecka 12 år 2012 för att träna offpist under två dagar. Många i likhet med mig kommer från Madonna di Campiglio för att åka skidor över dagen, då liftkortet Skirama också gäller här. Resan tar 45 minuter. Skidsystemet är inte större än att man åker igenom det under en dag. Då systemet ligger högre upp än Madonna di Campiglio, och det var vår så är snön mycket bättre här. Nordsidan har två längre sträckningar upp till ca 2 500 möh. Första dagens morgon åkte jag här då solen senare på dagen gör snön sämre. Finns säkert lätthittade möjligheter till att åka offpist här tidigare under säsongen. Den södra delen är delad i två områden. Cima Presena som utgår från Passo Tonale, och Cima Adamello som utgår från Pontedilegno. Ett flackt område förbinder dem och det finns en förbindelse med gondol här. Den södra delen erbjuder en längre säsong då det ligger på skuggsidan. Cima Presena erbjuder svarta och röda pister ner från 3 000 möh. Här finns goda möjligheter till offpist, särskilt väster om pisterna. Cima Adamello är delat i två gondolsträckningar och skidåkningen sker ner från ca 2 000 möh. Här finns det möjligheter till offpist från topparna, men i övrigt är det trivsam åkning genom skogen. Passo Tonale som ort ser ut som ”A one horse town” i en cowboyfilm, eller en modern amerikansk stad i västra USA. En enda gata som är också vägen över passet. Där ligger alla husen och som är ganska moderna och tråkiga. Kan inte finnas mycket till förströelse här. Verkar vara mest italienare här som gäster.
Sammanfattningsvis bra snökvalitén även i slutet på säsongen då systemet ligger högt upp. Systemet och orten är liten. Bästa att ta det som en dagsutflykt från Madonna di Campiglio. Om man skulle stanna här en vecka skulle betyget bli 2 av 5. Av Börje Hammarling.

Erlingfors
2008-05-09
Tjenare! Var i Tonale på dagstur, vi var i Madonna övriga tiden. Jag tyckte det var helt okej. Lite snöfattigt på vissa ställen, men de beror ju på att vi åkte sent. Favorit backen blev den svarta 27:an (tror den heter så) som både var lång och lagom brant. Det fanns ju såklart även en del andra fina psiter men 27:an är solklart bäst.

Det såg ut att finnas mycket fina offpist möjligheter för alla typer av skidåkare, men som sagt var det lite för lite snö i offpisten när vi va där så det blev mest pist åk.

+ Det ligger nära Madonna di Campiglio


Sammanfattning: Har man snö och tillgång till hela systemet så tror jag att detta är en grym ort för alla typer av skidåkare.

Max
Max (Gäst)
2007-09-21
Var där i mars 2006 och det fanns två otäckt bra storslalombackar i Tonale. Prövade aldrig di legno men det ligger ju lågt så det var nog slush puppy. Byn ful som sagt men 1900 är en bra höjd att ligga på. Frivolt från hotellfönstret ner i snön är ju alltid roligare än gräsmatta.

Fabian P
Fabian P (Gäst)
2006-05-29
Var där påsken 2006. Vädret så här sent på säsongen var väldigt varierande- ena dagen regn. andra dagen 30cm nysnö och möjligen lite sol. Men det räckte att komma upp kanske 500 m så var det konstant 50 cm nysnö.

Anläggningen består av två halvstora system- Ponte di legno och Tonale. I år var man tvungen att ta bussen till Tonale (Ca 30 min), men till säsongen 2006/2007 blir en 5 km lång gondolförbindelse klar. Redan i år kunde man dock åka skidor från Tonale och tillbaka till Pontedilegno (mest en transportbacke)

I Ponte di legno var två av liftarna slitna tvåstolsliftar, men övriga var fina fyrstolsliftar. Systemet går nästan helt under trädgränsen och här finns många avancerade pister. Sent på säsongen är det lite slaskigt men att kunna komma till liften en timma efter att den öppnat utan att en människa åkt där är fint.

I Tonale (1800 möh) går det liftar upp på båda sidor. Den norra sidan domineras av långa röda och blå backar. Fina backar om det är lite folk, annars är det många skidskolor så man får se upp lite. I år föll det som totalt 8 m snö här och snödjupet var i mars hela 2,2 m så snön är inget problem på den här höjden.

På andra sidan om Tonale börjar den nya Paradiso-gondolen som går upp emot Presena-glaciären. De är inte så stor, men den lutar rätt bra och högsta åkningen här är på 3000 meter. När vi var där var det hela 4 m snö varav 50 cm var nysnö. Härifrån är det över en mils skidåkning med 1700m fallhöjd ner till Pontedilegno.

Ponte di legno är en jämförelsevis billig ort och maten kostar ungefär som i Sverige.
4 pizzor= 20 €
Kolla in pistkartan på
http://www.adamelloski.com/totale.html

Även boendet ca 10 meter från liften kostade runt 150-200€ för ett fyrbäddsrum.
Byn är helt död, i alla fall när vi var där och de flesta man träffade på var italienare.

Detta är ett bra resmål med tanke på de goda flygförbindelserna med Ryanair i Bergamo. Därifrån är det bara ca 2 timmar till Ponte di legno.

PO_ljung
2005-07-13
Har varit här endast två gånger men området verkar bestitta en stor potential, bra urval av backar, liftar samt offpist repor.
Kolla hemsidan och leta reda på pistkartan där syns markerade offpist åk med en fallhöjd på närmare 1700 meter. (Sent på säsongen får man knata på slutet.

Kan tyvärr inte skriva mer omfattande men jag tror att området är en outforskad pärla med sommarskidåkning, närhet till en stor Glaciär (turåkning) Ingen Svensk skidresearrangör hittat hit trots att den ligger ganska nära Madonna di Campiglio. Jo föresten Sembo har platser här.

Orten är ful och ganska trist på kvällen. Varning för snöbrist dock var vintern 2003/2004 helt fantasisk.

Mest populära foto

Åkare: Foto:

Skidresor

 • Go West
 • Active Ski
 • Xtravel

Pistkarta

Pistkarta Passo del Tonale (Ponte di legno-Tonale)

Närliggande skidorter