Santa Caterina Valfurva

Skidorter i Italien
Santa Caterina Valfurva tillhör Bormio.

Snöprognos

 • Tisdag

  1,6 cm snö
  Halvklart
  -10°
  1 m/s
 • Onsdag

  0,3 cm snö
  Lätt molnighet
  -8°
  1 m/s
 • Torsdag

  0,6 cm snö
  Sol
  -9°
  1 m/s
Vad tycker du om Santa Caterina Valfurva?
5
4
3
2
1
Nidhugg
2019-07-16
Efter att ha läst den tidigare recensionen av Santa Catarina ska jag förklara varför jag kommer till ett helt annat betyg.

Jag har hittat ett antal guldkorn i alperna, och Santa Caterina är absolut med i toppstriden. Vad söker jag då hos en skidort för att den ska kunna få högsta betyg.
1) Ett bra berg, dvs det finns ordentlig fallhöjd, och bra åkning både under och ovanför trädgränsen samt att berget har åtkomlig brantare åkning (minst 35 grader sammanhängande lutning)
2) Nordsida, öst och väst kan fungera om det åtminstone till del är nordsida, när snön faller ska den hålla sig fin.
3) Mycket snö (hänger ihop med punkterna ovan), men det är inte jätteviktigt, jag åker till mina guldkorn när jag vet att det snöar.
4) Effektiva och driftsäkra liftar som tar en upp till bra utgångspunkter för skidåkning
5) Inte så mycket folk, åtminstone som åker off pist (vilket drar ner t.ex. Engelberg för mig).
6) Party på after skin när andan faller på, så inte helt stendött.
7) Jag gillar genuina, bra och prisvärda backrestauranger
8) Möjlighet till slack country när det närmast liften blivit uppåkt, och back country när du verkligen vill tura.
9) Jag vill gärna ha en genuin miljö, Val Thorens bebyggelse drar ner hela upplevelsen för mig

Saker som inte spelar roll överhuvudtaget, hur många liftar det är och hur mycket pister det finns.

Santa Catarina uppfyller ovanligt många av mina positiva kriterier. Berget är utmärkt, med en stor nordsida (ja, det finns åkning på sydsidan för barnen och de som vill prova att åka utanför pisten för första gången, men all riktig off pist är på nordsidan).

Det finns mycket bra åkning direkt bredvid gondolen i rolig terräng med liten konkurrens, men de riktiga åken nås från toppen av stolliften högst i systemet genom att vandra över från sydsidan till nordsidan med två huvudsakliga insteg mot de couloirer och grytor som finns där. Beroende på snötillgång kan man åka nästan ner till dalen där en transportväg fångar upp dig och tar dig tillbaka till liften, senare på säsongen kan man behöva skråa tillbaka mot mittenstationen.

Området har många turåkare, och det pistas ofta en väg upp till den riktiga toppen av Sobretta på 3296 m, och turåkarna åker märkligt nog nerför denna väg också. Denna kan nyttjas för att med stighudar vandra upp mot insteg högre upp på berget, som dock kräver att de rekas innan (det finns stora klippområden, ordentligt kartrek, bergsguide eller local rekommenderas).

Från toppen på Mt Sobretta, som det tar 1-2 timmar att gå upp till beroende på utrustning, turvana och kondition, finns riktigt fina branta rännor på nordsidan (45+, kan behöva rep ibland, alla rännor är inte åkbara hela vägen). Det går också att åka den stora NV-sidan som är synlig från toppliften i Bormio, och som också sällan åks. Åken tar dig ner till vägen mellan Bormio och Santa Catarina, så viss planering avseende återtransport krävs (det går bussar en gång i timmen).

Området har obegränsade turmöjligheter i riktigt högalpin terräng, med Ortler, Sulden mfl i direkt anslutning till dalgången.

Det är bra drag med DJ och pjäxans på den sydvända lunchrestaurangen men dyrare och mer fabrik avseende maten, men det finns flera små mysiga restauranger utspridda i systemet. Det brukar vara bra after ski nere i byn, annars är Bormio ett säkert kort.

Om man bor i Bormio, och åker skidor omväxlande i Bormio och i Santa Catarina, då har man ett grymt koncept! Jag håller det som ett av alpernas bästa områden baserat på mina kriterier ovan. Delar ni dem, då skulle jag verkligen fundera på att åka dit!

hammarling
2016-02-12
Santa Caterina Valfurva är den näst största av Bormios skidsystem och ligger ca 30 minuters färd från Bromio. Då recension saknas skriver jag mina erfarenheter av två skiddagar här. När jag var här under vecka 4 så var det soligt men snöfattigt.

Systemet har en ägglift som via en mellanstation tar en upp till 2725 m. Det finns också ytterligare en sittlift upp från orten. Den övre delen består av en nordlig sida där störtloppsbacken som användes vid World Cup 2016 ligger. En av de längre pisterna under tävlingssäsongen. En riktigt bra pist och enda svarta pisten. Smal i början för att sedan bli något bredare. Den sydliga sidan utgörs av en stor vacker och orörd vidd med några pister i mellan. Här finns möjlighet till offpiståkning. Här finns den kända restaurangen Sunny Vally som med sin storled dominerar restauranglivet i systemet. En vacker byggnad i amerikansk cabinstyle med god mat. Med på alla reklambilder från orten. Åkte enbart skidor och har därför ingen insikt om orten.

Sammanfattningsvis ett system med lätt till medelsvår skidåkning. Ganska litet system som lämpar sig för några dagars vistelse. Ett stort plus är vidderna som ger en vildmarkskänsla. Gästerna är oftast italienare. Många besöker orten under dagen kommandes från Bormio. Av Börje Hammarling