Sulden am Ortler

Skidorter i Italien
I norra Italien, i hjärtat av nationalparken Dello Stelvio, hittar du den pittoreska staden Sulden i en dal bredvid berget Otler. Detta är Sydtyrolens högsta berg på cirka 3 900 meters höjd och du hittar riktigt bra skidåkning här med moderna liftar som tar dig upp till 3 250 meter. Sulden, även kallad Solda, har totalt 11 liftar och 17 nedfarter. Även om själva staden ligger på italiensk mark talar de flesta invånarna här tyska.

Sulden am Ortler är i princip uppdelat på tre delar med själva staden som nav. Den ena delen tar dig upp till Schöntaufspitze, den andra till Kanzel och den tredje till Langenstein. Dessa tre olika delar bjuder på olika svårighetsgrader och höjder. Sulden är även en del av Ortler Ski Arena, ett samarbete mellan 15 olika skidorter i området. Ett utmärkt alternativ till de enorma Dolomiti Superski.

Snöprognos

 • Måndag

  11,2 cm snö
  Snö
  -8°
  1 m/s
 • Tisdag

  0,6 cm snö
  Sol
  -13°
  2 m/s
 • Onsdag

  0 cm
  Sol
  -7°
  0 m/s
Vad tycker du om Sulden am Ortler?
5
4
3
2
1
hammarling
2013-04-04
Under vecka 13 besökte jag Solda all´Ortles. På tyska vilket är det språk alla talar här heter orten Suldan am Ortler. Orten ligger längst upp i dalen vid 1900 möh. Vackera belägen mitt i en större nationalpark vid foten av berget am Ortler som är östra Alpernas högsta berg med 3905 möh. Skidsäsongen är ca 5,5 månader och orten är m mycket snösäker.

Veckan började med tre molniga dagar med snö fall. Sedan blev det två strålande vackra dagar. Sista dagen började med sol för att sedan bli mycket blåsigt. Avslutades med ett kraftigt snöfall. Temperaturen var strax under nollan under hela veckan.

Skidsystemet omfattare tre delar. Huvudsystemet heter Sulden och går från basstationen upp i två gondoler efter varandra som leder upp till en sluttande öppen platå med två liftar. Den högsta går upp till upp till Schöntaufspitze som är 3250 möh. Längst upp var det vissa av dagarna mycket blåsigt. Pisterna på platån är blåa, röda och svarta. Här finns det en funpark. Det lätt att hitta möjliga områden för offiståkning på platån. Jag gick med stighudar uppför i 1,5 timme under en förmiddag men när jag skulle åka utför blev det mycket molnigt och njutningen var begränsad. Kanzelsystemet högsta höjd är 2450 möh samt har blå pister och passar därför bäst för barnfamiljer. Här finns en lätt funpark. Största delen av pisterna går i skogen. Langensteinsystemet går upp till 2550 möh och har blå och röda pister. Systemet är ett alternativ att åka i om det är för blåsigt i huvudsystmet Sulden. De två svarta pisterna härifrån var avstängda då det var lavinrisk. Från de svarta pisterna finns det enbart skidbussen som tar åkarna tillbaka till systemet. Liftsystemet är som helhet ganska modernt men det hänger inte riktigt ihop. Mellan huvudsystemet Sulden och de övrig får man staka sig och därför är det bättre att ta skidbussen till Sulden.
Det finns två riktigt trevliga restauranger. Den ligger båda i Suldensystemet. En stor vid liftstationen som också har afterski och en vid uppe i systemet vid Rifugio Milano. Båda har bordsservering men de andra är nästa lika trevliga även om de har självservering.

Ortens har lite drygt 300 invånare och ca 1000 säsongsarbetande samt ca 2000 gäster. Nästan alla gästerna kommer ifrån Tyskland. Hotellen verkar ha god standard samt är prisvärda. Centrum ligger vid kyrkan. Här finns bank och några skidbutiker samt ett polarmuseum som heter Messner Mountain Museum. Museet är värt att besöka.

Sammanfattningsvis passar systemet nästan för en veckas vistelse för alla typer av åkare. Orten ligger vackert till och är snösäkert samt har en lång säsong. Skidsystemet har en god standard men är inte komplett. Servicen är prisvärd men utbudet är ganska litet. Besöks av naturälskare från Tyskland. Betyg 4 av 5. Av Börje Hammarling

LarsaL
2007-01-04
Var i Sulda i februari -06 (OS veckan). Det dumpade bra med snö så vi hade fina skid dagar. Lite folk mest Tyska barn familjer som inte vill åka djupsnö.Fin skogsåkning med bra lutning och glest mellan träden.
Ett av många oupptäckta guldkorn i Italien.