Strandhäng under Varberg Kiteweekend

Tillsammans med Varbergs Surfklubb arrangerade Surfers Paradise ”Varberg kiteweekend” i helgen som gick. Målsättningen för arrangörerna var att ge kitarna en rolig helg med flera olika tävlingsmoment och försöka att få folk intresserade av kitesurfing då det inte händer allt för mycket på denna scen just nu


Åkare: Linus Thuresson
Foto: David Grahn

Chill på stranden
Foto: David Grahn


Dag 1 – Chill

Redan klockan åtta på morgonen var arrangörerna på plats och satte upp tält, flaggor, soffor och såg till så att musiken flödade över området. Klockan 10 var det dags för inregistrering till Sveriges första course race. Men premiären fick skjutas upp eftersom vinden inte ville komma igång. Solen sken från en klarblå himmel och alla var trots bristen på vind på superhumör. Det blev wakeboard och chill på stranden istället för kite denna dag.

Dag 2 – Course racing
Morgonen började med en stabil sydvästlig vind på ca 10 m/s strålande sol. Redan klockan åtta på morgonen riggades den första kiten på stranden i Apelviken av Peter Ingestam. Det var dags för premiär – Cabrinha kiterace skulle gå av stapeln. Omkring 25 glada kitare kom till start däribland de bästa ”courseracarna” från Danmark. Banan kom snabbt på plats och skepparmöte hölls kl 10.30.


Åkare: Mike Blomvall
Foto: David Grahn
Det tävlades i två klasser
. A-klassen för de bästa med racebrädor. B-klass där man måste köra twintipbräda. A-klassen körde två varv och B-klassen ett varv på banan. Vid elvatiden hissades flaggan för det första heatet som bestod av fyra danskar och en svensk. Totalt kördes det åtta heat (fyra i varje klass) under dagen. A-klassen dominerades totalt av Björn Rune Jensen från Danmark som spikade samtliga heat. Björn Rune har hållit på med course race några år och tillhör världseliten. Det var kul att se danskarna då de har en aktiv tävlingssida på Courseracing. Vi svenskar ligger efter ganska ordentligt med endast två aktiva med racebrädor än så länge. Men förhoppningsvis ändras det snart.

I B-klassen var det täta race. Längst fram slogs Henrik Hagdorn, Claes Lundin (före detta världsmästare på snowkite) och Atte Kappel. Henrik Hagdorn blev totalsegrare i B-klassen. Och på tredje platsen placerade sig Lina Lundgren som bästa tjej.

Detta är en mycket trevligt och uppskattad tävlingsform där alla som vill kan vara med oavsett nivå. Putte Johansson från Surfers Paradise som arrangerade tävlingen var mycket nöjd över denna första courseracing tävling i Sverige och ser fram emot flera.

Resultat: Cabrinha Kiterace

A-Klass:
1. Björn Rune Jensen, Danmark, Cabrihna
2. Steffen Ovind, Danmark
3. Nils Haugaard, Danmark, Airrush
4. Mads Johansen, Danmark
5. Peter Ingelstam, Sverige, Flexifoil

B-klass:
1. Henrik Hagdorn. Cabrihna Sverige
2. Claes Lundin. Sverige Cabrihna
3. Lina Lundgren. Sverige
4. Nicco Schiller. Sverige
5. Atte Kappel. Sverige Flysurfer, Spleene

Dag 3 – Freestyleevent
Hela svenska eliten i freestyle hade kommit till Varberg för att delta i Rip Curl freestyle sesssion denna dag. Allt från Mike Blomvall som är rankad fyra i världen till old boys som Roger Örnvag. Även två danskar hade mött upp för dagens freestyle session. Tävlingen genomfördes i session format som innebar att alla deltagarna bedöms inom ett tävlingsområde under två gånger en timmes tid. Domarna gav pris till bästa manöver, bästa stil, bästa variation (overall) och till bästa crash.


Åkare: Linus Thuresson
Foto: David Grahn

Åkare: Anton Liljegren
Foto: David Grahn

I det första heatet blåste det kring 6-7 m/s så tyvärr fick vi inte se allt för stor höjd på tricken men deltagarna körde på så mycket de kunde efter förutsättningarna. Vi fick se allt från Railey to blind från tjejerna till en rejäl krasch från Anton Liljegren som han plockade hem priset för dagens krasch med. Han lyckades efter ett misslyckat trick landa på huvudet på ca 30 cm djupt vatten och hela publiken höll andan ett par minuter innan han vinkade och var ok.

De åkarna som körde bäst och mest stilfullt var Habo Locals Martin Racz, Sveriges hårdaste tjej Malin Rapp, dagens överraskning Niclas Langseth och Mister Crasch Anton Liljgren. Och naturligtvis Mike Blomvall. Han höll sig på stranden tills det återstod ungefär 30 minuter då han kommer ut på vattnet och visar varför han är rankad fyra i världen. Han gör ungefär 15 försök på trick/hopp och sätter 12 av dessa. Och de flesta är helt olika det föregående tricket.

Det sista heatet var riktigt häftigt. Solsken, åtta sekundmeter och massor av publik på stranden. Sveriges freestyleelit rev av front mobs, slimchans, kiteloops handlepasses, kgbs och mycket annat bara ett tiotal meter från publiken. Tyvärr så saknades fortfarande höjden. Liksom i föregående heat så dominerade Martin Racz och Mike Blomvall. Mike gjorde en upprepning från första heatet och kom ut senare än alla andra. Han gjorde även trick på beställning denna gång. Det var klasskillnad att se att då publiken jublade och skrek så gjorde Mike en frontmob som på beställning. Och inte bara en gång utan gång på gång då folk jublade åt honom.

Domarna hade ett hårt jobb att få i ordning på resultaten men efter en stund överläggande så blev det som följer:


Prispallen Herrar
Foto: Hasse Lindblom

Bästa manöver: Dam
1. Malin Rapp, Sverige, Caution
2. Lina Lundberg, Sverige, Cabrihna
3. Virena Andersson, Sverige, Ozone

Bästa Manöver: Herr
1. Mikael Blomvall, Sverige, Nobile Kites
2. Martin Racz, Sverige, Liquid Force
3. Niclas Langseth, Sverige

Ladd/Variation: Martin Racz , Sverige, Liquid Force
Bästa Stil: Martin Racz, Sverige, Liquid Force
Bästa Crash: Anton Liljegren. Sverige, Nobile

Var väldigt kul att få se svenskarna köra hårt. Och det verkar som att Mike Blomvall får se upp i framtiden då till exempel Martin Racz, Anton Liljegren verka vara på hugget och eventuellt har planer på att köra världscupen också. För övrigt var domarna mest imponerade av tjejerna som körde hårt. Framför allt Malin Rapp då som eventuellt är Sveriges bästa kitetjej just nu. I alla fall på hemmaplan.

Dag 4
Precis som alla andra tävlingsdagar denna helg så pumpade musiken över Apelviken redan tidigt på morgonen. Tävlingsledningen hade förhoppningar om att få köra de två återstående disciplinerna denna dag, Hangtimesession samt NPX Railsession, men tyvärr uteblev vinden – så söndagen blev vad man kan kalla en vilodag. Kl 13.00 avblåstes
Varberg kiteweekend – Helgen blev en succé och planeringen för nästa års Varberg Kiteweekend är redan igång. Du som missade eventet i år – kryssa för krisiflygare i kalendern redan nu – det är Varberg som gäller. Nästa event vi ser framemot nu är Mike Blomvalls tävling helgen 9-12 juli.

 

Text: Hasse Lindborg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.