Team Americas vinner Skiers Cup

Team Americas tog revansch från fjolårets förlust när man i fredags besegrade Team Europe i Skiers Cup. Läs och se film från det spännande avgörandet under Backcountry Slopestylen i Chile.


Team Americas plockar hem Skiers Cup
Foto: Freeride World Tour / D.Carlier

Inför fredagens avgörande hade lagen med sig ett oavgjort resultat från Big Mountain-tävlingen som kördes tidigare i veckan. Tävlingen var med andra ord helt öppen och förutsättningarna var enkla; det lag som vinner Backcountry Slopestyle vinner Skiers Cup 2012.

Tävlingen fick flyttas från den tänkta slopestylebanan på grund av dåliga snöförhållande. Istället för David Nys shapade bygge tog man sikte på ett face där snön var mer medgörlig. I och med att man bytte till ett annat face valde arrangörerna också att att ändra formatet.


Foto: Freeride World Tour / D.Daher
 
Foto: Freeride World Tour / D.Daher

Team Americas och Team Europe utsåg vars tre åkare som skulle göra upp i ett tie-break. De tävlande åkarna samt domarna flögs ut till facet, samtidigt som nervösa lagkamrater och tillrest publik fick vänta på resultaten.

Efter två jämna heat stod det 1-1 och det skulle avgöras i det sista heatet där jänkarnas KC Deane ställdes mot europas Paddy Graham. KC drog det längsta strået och Paddy och resten av Team Europe fick se sig slagna med en ynka poäng.
– Jag valde mina åkare baserat på deras motivation, entusiasm och deras förmåga. Vi vill hela tiden pusha nivån på åkningen under eventet. Skulle vi vunnit idag hade vi gjort det med stil, säger Sverre Liliequist, tävlingens ena grundare och Team Europes lagkapten.

Trots förlusten höll Team Europe fanan högt och Markus Eder svarade för dagens bästa åk, som bland annat innehöll 360’s åt båda hållen, en rodeo 540 och en rodeo 720.

Cody Townsend (Americas) 1 – 0 Mathieu Imbert (Europe)
Chopo Diaz (Americas) 0 – 1 Markus Eder (Europe)
KC Deane (Americas) 1 – 0 Paddy Graham (Europe)


Markus Eder
Foto: Freeride World Tour / D.Daher


Sverre Liliequist
Foto: Freeride World Tour / D.Carlier

Arrangörerna av Skiers Cup har meddelat att nästa upplaga av Skiers Cup kommer att avgöras i Zermatt, Schweiz, mellan den 9-16 februari 2013.
– Det är en dröm som blir verklighet! Vi visste från början att vi hade ett superroligt koncept och det har lockat världens bästa skidåkare. Gör er redo för mer, säger Kaj Zackrisson.

Cody Townsend behåller kaptensbindeln för Team Americas i Zermatt och för det europeiska manskapet kommer Sverre lämna över ansvaret till Kaj Zackrisson. Mer information och detaljer kring tävlingen kommer på Freeride under hösten och vintern.

Text: Ola Melin

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.