7 udda äventyrsfilmer på EOFT

Varför inte korsa Grönland med 100 kg packning? Käka stekt apa i en by där tiden stått stilla? Kasta sig ut för en klippa som om det är lika naturligt som att käka middag? The European Outdoor Film Tour visas ju nu på 400 olika platser runt om i världen och en iskall måndagskväll kom filmfestivalen till Göteborg med 7 inspirerande udda äventyrsfilmer.

Filmstaden Bergakungen i Bergakungen har intagits av norrmän, fransmän, tyskar, danskar och även en hel del svenskar. Många verkar ha rest långt för att se The European Outdoor Film Tour (EOFT) och biosalongen är nästan fullsatt. Den röda tråden som E.O.F.T följt i 15 år förklaras i en kort presentation: allt handlar om att skildra verkligheten, skapa något äkta. Filmerna är gjorda utan specialeffekter, manus, skådespelare eller blue screen.

Nedan läser du en kort summering och värdering av samtliga 7 filmer som gick på EOFT 2017.

1. Choices – klättring

Popcornlukten intar biosalongen och första filmen drar igång. Vi får i filmen Choices följa med på en mental, emotionell och filosofisk resa där Steph Davis hittat sin väg i livet genom klättring och base jumping. Istället för värdera allt i pengar värderar hon allt i frihet. Hoppar av juridikstudierna på universitet, flyttar in i sin bil och skippar dator, mobil och allt annat som hon anser vara onödigt för att kunna ägna livet helt åt klättring. Svåra motgångar stoppar hennes klättrande men hon lyckas hitta tillbaka genom base jumping. För andra kanske det låter galet att kasta sig ut för en klippa men Steph menar att våra hjärnor många gånger tänker irrationellt och att något känns farligt och läskigt behöver inte alltid betyda att det är det. Choices är en medryckande film, framförallt inspirerande att få följa med i hur Steph Davis tänker annorlunda och kreativt kring sina vägval i livet.

2. Ice Call – skidåkning på Mer de Glace i Chamonix

Från djupa tankar till djupa sprickor i en glaciär som omvandlats till en park. Skidåkaren Sam Favret och filmren Alexis Blaise har känt varandra hela livet. En blev kär i skidåkning och den andra i att göra film. Tillsammans blev det en perfekt kombo för projektet Ice Call och de skapade tillsammans en film som är byggd på 100% passion. Efter att i tre månader har filmat off-pist utan att få något bra resultat träffas de av en slump utanför den kända isgrottan på Mer de Glace, Frankrike största glaciär (Chamonix). Sam fick idén om att åka skidor inuti glaciären då den smält mycket under de senaste åren och tillsammans gör det om den till en park. Är de en sevärd kortfilm? Yes, här har du länken till filmen Ice Call.

3. Follow the Fraiser – MTB i Kanada

Från Alperna hoppar vi nu hela vägen till British Columbia. Floden Fraser ligger i Kanada och går från the Sunshine Coast till the Sibola Range. Varför inte cykla moutain bike längs hela floden? Kyle Norbraten, James Doerfling och Tom van Steenbergen tycker i alla fall att det är en helt rimlig idé. Follow the Fraser är en film som skulle kunna vara datagjord… Hur kan man köra ner för stup på cykel, landa utan problem och göra en backflip in i nästa sjuka line och fortfarande se så chill ut? Definitivt filmen som jag blir mest inspirerad av.

4. Twin Galaxies – Snökite och kajak över Grönland

Nästa äventyr blir jag inte lika inspirerad av att göra själv utan biosalongen känns väldig bekväm och trygg jämfört med vad som visas på duken i filmen Into Twin Galaxies. Minns ni när google Earth kom till och man kunde zooma in så mycket på sin gata att man såg den blå bilen klart och tydligt och till och med granntanten som råkat komma med på bild? När Sarah McNair-Landry, Erik Boomer och Ben Stookesberry planerade att korsa Grönland endas med naturens krafter fick google Earth bli sättet att studera resan då de inte kände till någon som gjort resan tidigare. 100 kilo packning dar de efter sig (inklusive en kajak) när det börjar resan på snökite. De längtar efter att få paddla genom floderna som de spanat in på google Earth men ett litet problem uppstår när de inser att de blå delarna på kartan inte är vatten utan blå is…

5. Dug Out – hemmabygd kanot på Amazonas

Från Grönlands kyla till nästa film i Ecuadors varma ljungel. Hur är det att leva i en by som som knappt har sett en outsider på 60 år. Benjamin Sadd och James Trundle tar sig i filmen Dug Out till den lilla okända byn Bai i Ecuadors djungel och blir varmt välkomnade av localsen. De bygger en kanot och får slita hårt men vad gör det när localsen bjuder på finmiddag – mosad banan blandat med varmt vatten och stekt apa. Paddlandes i sin hemmagjorda kanot fortsätter de sedan sin resa längs Amazonas floder långt bort från vår moderniserade västvärld. Rekommenderas att se för er som vill få inspiration till en annorlunda semester bakåt i tiden.

6. Ushba – skidåkning i Stora Kaukasus, Georgien

Det blir ett snabbt hopp tillbaka in i nutiden då nästa film Ushba består av puder, skidor, bra musik och magiska berg. Schweiziska freerideåkaren Samuel Anthanatten, FWT-vinnaren Léo Slemett och Sydtyrolsk freerideåkaren Markus Eder ska tillsammans för första gången i världen bestiga Mount Ushba, kaukasusbergen i Georgien, på skidor. Trotts att filmen är bra gjord blir jag ändå lite besviken och känner att filmen inte lyckas sticka ut på något speciellt sätt. Det är ännu en grymt bra skidfilm men efter att ha sett ett antal bra skidfilmer i mitt liv och sitter med höga förväntningar efter kvällens tidigare udda och galna filmer hade jag hoppats på något mer speciellt.

7. La Congenialitá – alpin klättring på Kangchenjunga, Himalaya Nepal 

Sist men inte minst får vi följa med galna 49-åriga Simone Moro med sin 20 år yngre kompis Tamara Lunger i filmen La Congenialitá när de med ovanligt mycket energi tar sig till Kangchenjunga och klättrar upp och korsar den högsta traversen i världen. På något sätt lyckas de att låta som att det är det mest naturliga i världen man kan göra men resan blir inte problemfri…


EPILOG: 7 filmer senare är jag på väg till spårvagnen i Göteborg. Det är helt mörkt, jag missar precis vagnen och får stå och vänta i hela tio iskalla minuter. Men jämfört med vad alla har klarat och tagit sig igenom i kvällens äventyrsfilmer känns det ändå ganska enkelt att ta sig hem igenom nollgradiga Göteborg.

Missade ni E.O.F.T. i Göteborgs så har ni möjlighet att se den två gånger till i Sverige, Malmö 20 November eller i Stockholm 22 November. Här bokar du biljett, 160 kr styck.

Text: Sofia Lewerin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.