Afterglow – hela filmen

Vad som förmodligen är årets snyggaste film ligger nu live för alla att bevittna. Efter vad som verkar ha varit en mödosam process med tuffa arbetsförhållanden var gänget nöjda och glada när Sweetgrass och Pep Fujas besökte Stockholm för att visa filmen.

Sweetgrass productions hade länge tänkt att göra en skidfilm helt filmad på natten. I många år hade de stött och blött möjligheterna till något sådant. Efter noggrant övervägande beslutade de att just det projektet fick läggas på is eftersom det skulle krävas resurser skidbranchen inte satt inne på. Precis då pep det till i Nick Waggoner mobil. Mailet kom ifrån den svenska reklambyrån Ahlstrand & Wållgren som precis landat det stora projektet att skapa en reklamfilm som skulle användas globalt av Philips för att sälja en TV med LED-ljus på baksidan.

De trodde knappt att det var sant eftersom detta gav dom den budget som krävdes för att producera något så unikt som en film gjord helt i mörkret. Ett intensivt researcharbete tog fart för att hitta tillräckligt kraftfulla lampor som skulle kunna lysa upp hela bergssidor i minus 30 under snöstorm.

Med ljusutrustning som bara den vägde fyra ton var arbetet långt ifrån tidseffektivt väl på plats. I Alaska flögs de upp klockan 21 på kvällen med helikopter och lamporna placerades ut där de skulle stå. Helikoptern flög sedan iväg för att inte återvända förrän morgonen därpå. En rolig episod Nick Waggoner berättade om för oss på premiären var när de kommit upp för att filma ytterligare en natt och insåg att de glömt EN sladd, vilken de inte kunde filma utan. Det löste sig dock efter att han dykt ner på knä och bönat och bett om att få åka och hämta den.

Det är mycket som kan gå fel i kombinationen vildmark plus teknologi. Till exempel berättade Pep Fujas för oss att Eric Hjorleifsons dräkt inte kom att fungera förrän 2/3 in i filmningen. Pep tyckte att det var en både härlig och läskig känsla att åka i nästintill fullt mörker, att man fick förlita sig på vad kroppen kände istället för vad ögonen såg. Åkarna fick reka i bra ljus innan det var dags att bege sig med stighudar upp till toppen. Väl där var det bara att lita på att du kom ihåg linjen du skulle köra och kunde navigera dig ner i begränsade ljusförhållanden.

Åkarna är Pep Fujas, Eric Hjorleifson, Daron Rahlves och Chris Benchetler och Afterglow är filmad runt Kicking Horse och Alyeska. Mycket nöje.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.