Alpina världscupen till Stockholm

Stockholm och Hammarbybacken kommer att stå värd för alpina världscupen i parallellslalom nästa vinter. Det är första gången en alpin världscuptävling arrangeras i Stockholm, och det finns goda möjligheter till blågula framgångar.

Den andra februari 2016 invaderas Stockholms mest stadsnära skidbacke av  den alpina världscupcirkusen, när världens bästa damer och herrar ska tävla i parallellslalom.

– Det känns jätteroligt att kunna arrangera en världscuptävling mitt inne i staden. Det visar återigen att Stockholm har en ordentlig kapacitet som idrottsstad. Ambitionen är att det här ska bli ett årligen återkommande evenemang till och med 2019 och jag tror att det kan väcka fler stockholmares intresse för skidsporten, säger Emilia Bjuggren, Idrottsborgarråd i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Skistars VD Mats Årjes fortsätter:

– Det är inte många huvudstäder som kan ståta med en slalombacke mitt i city, Hammarbybacken är unik i sitt sammanhang och vi på Skistar ser verkligen fram emot att få arrangera en alpin världscup där. Vi har lovat FIS, det Internationella Skidförbundet, en stor publikfest i Stockholm, så jag hoppas att stockholmarna går man ur huse för att se våra alpina världsstjärnor.

Organisation och utförande av tävlingen är ett samarbete mellan Stockholm Stad, Svenska Skidförbundet, Skistar och Stockholms Skidförbund.

– Detta är en otrolig möjlighet för Svenska Skidförbundet att ta skidåkningen till vår huvudstad, dels för att inspirera fler till att åka skidor men också för att sprida snöglädje. Det är med stolthet som vi tar oss an denna världscup och vi ser fram emot att jobba nära Stockholm Stad, SkiStar och Stockholms Skidförbund för att säkerställa att vi levererar ett högklassigt evenemang, säger Niklas Carlsson, förbundsdirektör Svenska Skidförbundet.

Världscupens parallelltävlingar ingår i den alpina kalendern med två tävlingar per säsong. Dessa tävlingar har tidigare år arrangerats i städer som Moskva och München. Sverige har haft stora framgångar i dessa tävlingar – 2011 vann Maria Pietilä-Holmner tävlingen i München och i Moskva har André Myhrer varit på pallen två gånger, som trea 2012 och tvåa 2013. Utöver detta har bland andra Frida Hansdotter och Mattias Hargin plockat placeringar precis utanför pallen upprepade gånger.

– De här kvällstävlingarna med parallellslalom är riktigt roliga för oss åkare med högt tempo och en intensiv tävling. Sen blir det väldigt speciellt och en bra inramning att tävla mitt inne i stora städer. Jag ser verkligen fram emot denna världscup i Hammarbybacken 2016. Stockholm är hemma för mig så det ska bli kul att få köra järnet för hemmapublik, kompisar och familj, säger Mattias Hargin.

Fakta Hammarbybacken

Fallhöjd: 85 meter
Nedfarter: 4 stycken, en i varje färg.
Längsta nedfart: 730 meter.

Läs mer om Hammarbybacken i Skidortsguiden >>

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.