Svenska Cody Bramwell ett steg närmare världstouren

Snowboardåkaren Cody Bramwell stod pall för pressen efter förstaplatsen i kvalet och ställde ner ett mäktigt åk när finalen av Nendaz Freeride 4* tillslut blev av.

Vädret ställde till det ordentligt och gjorde att finalen på den näst sista fyrstjärniga kvaltävlingen till Freeride World Tour blev uppskjuten fyra dagar i väntan på bättre förhållanden. När den tillslut blev av var det strålande sol och fluffiga men stabila (till skillnad från förra året) förhållanden på Mont Gond.

Förra årets final sprängdes bort framför ögonen på åkarna när facet testbombades på morgonen och hela bergssidan släppte i en enorm lavin. Resultatet från kvalet var det som räknades istället och många var oroliga för att samma sak skulle hända även i år, men istället främst på grund av dimma och dåligt väder.

Se förra årets finalface försvinna i en lavin:

Cody Bramwell imponerade redan på kvalet där han gick vidare med en förstaplats. Verbier-bon låg bra till i totalen efter sin vinst i Jasna och visste att för att ha en chans att ta sig upp till världstouren krävs fler toppresultat.

– Jag valde en rätt lekfull linje med mycket hits och tänkte att jag skulle köra den snabbt och snyggt. Snön var magisk, typ 20-30 centimeter nysnö på ett lite hårdare täcke vilket resulterar i Stomp-Pow! Dock är det så mycket snö i år att vissa stenar som brukar vara synliga nu är precis under ytan, så det var lite svårt i vissa partier att dirigera förbi hajarna. Det första jag gjorde var att fastna på en sten i take-off, som tur var lyckades jag rädda upp det!, berättade Cody om sitt åk.

Cody hanterade pressen på bästa möjliga sätt och ställde ner åket felfritt med många klippor och en 360 med stabila landningar och blev belönad med vinsten.

“Sjukt glad för förstaplatsen, men tror jag behöver träna på min champagnepopparteknik, det är fasen svårt!” Sa han senare efter skumpaduschen på prisutdelningen.

I totalen ligger Cody nu tvåa inför den sista 4* FWQn för säsongen i Oberburgl den 6-9e april. Från herrarnas snowboardklass är det endast en person som kvalar vidare till Freeride World Tour så konkurrensen är stenhård, och Cody behöver prestera på topp även på den sista tävlingen för att ta sig upp i den högsta ligan.

“Om fransmannen Ludovic Guillot-Diat som kom 2a nu i Nendaz hade vunnit så skulle mina chanser att kvala in till touren ryka! Nu blir det en riktig nagelbitare inför sista tävlingen i Obergurgl istället. Jag måste komma före honom, då glider jag precis förbi i poäng. No pressure haha!” Sa Cody när han satt och njöt i den svenska solgropen efter sitt åk och kollade på när övriga klasser kasta sig ut för finalåket.

I skidklasserna tog sig Dante Prtic och Jonathan Johansson vidare till finalen, men när finalen behövde flyttas hade Jonathan begett sig mot varmare breddgrader redan och Dante fick tyvärr inte till sitt åk som önskat och kraschade.

På damsidan tog sig tyvärr ingen av svenskorna vidare till final, men norska Ida Gunleiksrud åkte upp sig från en femteplats i kvalet och slutade som trea.

Inför den sista fyrstjärniga tävlingen i Österrike ligger Cody Bramwell bäst till av svenskarna för att kvala till FWT.

Film från kvalet:

Cody Bramwells vinnaråk:

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.