Bakom kulisserna: JOSS-team Oscar Scherlin

Freeride följde med i tävlingsvardagen på Team Oscar Scherlin under Jon Olsson Super Sessions förra veckan. Här är slitet och glamouren i en liten story.


Foto: Johan Ståhlberg

Fyra dagar innan Jon Olsson Super Sessions drog igång fick Oscar Scherlin meddelandet att han fick en plats i tävlingen på grund av att en annan inbjuden åkare hade lämnat återbud. Teamet som skulle tävla tillsammans kallades samman; fotografen Johan Stålberg och filmaren Markus Hansen fanns båda i Åre och slöt snabbt upp.

Medan de andra åkarna flögs in med helikopter från Östersunds flygplats tog sig Oscar upp från byn till sitt nya hem för 1,5 vecka, Tott Hotell. Sannolik första gången Åresonen bode på Årehotell. Åkaransvarige Peter Sidebo var som en extrapappa för alla tävlande.

Efter lite giftbags inkvarterades åkarna i rum med personligt taggade entréer. Oscar, Johan och Markus kom in lite för sent i tävlingen för att få egen graffiti, men ingen av dem verkade särskilt ledsen för det.

Tävlingen drog igång och dagarnas rytm sattes utifrån sessions, väder och vind. Att vårvädret var en av tävlingens sponsorer blev snabbt tydligt; Åre visade sig från sin bästa sida. Team Scherlin hade sitt tävlingskoncept klart; en bakom-kulisserna story. Därför riggades Oscar med en dold mick för att fånga konversationerna med de andra åkarna i hemlighet. Wallrafferi på ”hög” nivå så att säga.

 

Efter lite speed check på The Floater i 1000-metersbacken och dividerande mellan åkarna om man fick för mycket eller för lite fart in mot hoppet, drog dagens session igång. Johan Stålberg placerar sig bland banderollerna längs inrunnet. Radion i höger hand och kameran i vänster. Det är Johan och Oscar som har mest radiokontakt för att synka hoppen på bild. Oscar prövar en Switch 540 men tycker att hoppet är läskigt stort. Det blir till att dra ner lite på svårighetsgraden nu i början av dagen innan flytet har infunnit sig.

 

Markus Hansen har hittat en lite högre position på bergssidan uppe till höger om hoppet. Här uppe sitter han och ruvar och fångar allt Oscar gör på film. I hörlurarna hör Markus hela tiden det som sägs i Oscars gömda mick. Det har börjar blåsa mer och många av åkarna tycker att det börjar bli svårt att kontrollera luftfärderna. Någon amerikan är sur på en skoterförare.

Medan Oscar tar en av dagens många skoterturer upp till start (det blev i snitt 25 hopp per dag för honom), tar Johan liften upp för att få lite bilder från andra vinklar. Det blir en lifttur med ett ordentligt ropande i radio; Oscar hör inte Johans anrop för den höga musiken och Johan seglar förbi hoppet uppe i luften (småtuggandes på sin kamera).

Dagens session får ändå sägas vara framgångsrik för teamet; Oscar ligger i som få. På eftermiddagen drar de vidare för en spontan visit i Bräckes nyshapade och förstorade pipe. Det blir hårt nötande på sista hitten tills parkpersonalen tycker att det sliter för mycket på den solmjuka pipen. Energin verkar aldrig ta slut och tillbaka på hotellets veranda på seneftermiddagen börjar man anan sanningen bakom dryckesföretages slogan om det där med att få vingar. Dock behöver Oscar is för nu gör benhinnorna rejält ont efter allt hoppande.

Dagen efter är det kvällssession alldeles ovanför hotellet i oldschool-hoppet The Experiment. Det är första gången på ett traditionellt freestylehopp på snö för Oscar. Det blir till att tänka mycket framåtvikt i hoppet och det gör han bra. Ingen poppar upp i luften som han denna kväll. På väg upp i liften får han en snöboll i bröstet av nye världsmästaren i extremåkning Henrik Windstedt.


Foto: Johan Stålberg

På tävlingens näst sista dag är det presskonferens med alla åkarna. Det är Oscars andra presskonferens i karriären och så här minuterna innan hoppas han att han slipper långa utläggningar på engelska. Luke van Valin håller i trådarna och styr upp det så att både åkare och press på plats är nöjda.

Medan Johan sätter sig ner med finputsningen på det bildspel som laget tävlar med på lördagskvällens finalgala, beger sig Oscar ner till autografsigneringen på torget. Var Markus är, ja han sitter inlåst i ett mörkt rum och vill inte bli störd av något i hela världen. För nu ska tävlingsfilmen klippas klart!

 

Det är många som sökt sig till Åre torg denna soliga eftermiddag. Affischerna och energidrycken börjar ta slut. Tuschet i åkarnas tuschpennor lika så. Något ligger i luften, en doft av gala.

Och så är den här då; den stora galakvällen. Oscar, Johan och Markus anländer med stil i svart och intar sina platser uppe bland borden precis nedanför scenen.

Juryn är på plats och bidragen börjar rulla på duken. Team Scherlin som nummer två och Årepubliken jublar åt medbybornas bidrag. Det blir en sjundeplats i år. Något som firas rejält efteråt.

 


Foto: Johan Ståhlberg
Text: Johan Ståhlberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.